play

Pääkirjoitus: Kylian Mbappé ja Taylor Swift heiluttavat vaalituloksia

Ranskan jalkapallojoukkueen kapteeni Kylian Mbappé kehotti äänestämään laitaoikeistoa vastaan.

Ranskan jalkapallojoukkueen kapteeni Kylian Mbappé kehotti äänestämään laitaoikeistoa vastaan. Kuva: Lehtikuva / AFP

Karjalainen

Ranskan ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa koettiin viikonloppuna yllätys, kun ennakkoon vaalivoittajaksi povattu laitaoikeistolainen Kansallinen liittouma jäi kolmanneksi.

Eniten paikkoja parlamenttiin varmisti vasemmistosta ja vihreistä koostuva Uusi kansanrintama NFP, ja toiseksi suurimmaksi ryhmäksi tuli presidentti Emmanuel Macronin johtama keskustalainen Yhdessä-vaaliliitto.

Varsinaista vaali-iltaa edeltävällä viikolla sekä vasemmisto että Macronin puolue patistivat kannattajiaan taktiseen äänestämiseen ja keskittämään äänestämistä ehdokkaille, joilla on parhaat mahdollisuudet lyödä Kansallisen liittouman ehdokkaat.

Vaalitaktisesti yli 200 keskustaa ja vasemmistoa edustavaa parlamenttivaalien ehdokasta vetäytyi myös vaalien toiselta kierrokselta.

Vaalituloksen perusteella näyttää siltä, että keskustan ja vasemmiston vaalityö onnistui siltä osin, että se esti Kansallisen liittouman nousun pääministeripuolueeksi. Mahdollinen hallitusyhteistyö keskustan ja vasemmiston kesken on kuitenkin monen mutkan takana, ja vaalitulos ennakoikin vaikeita hallitusneuvotteluita.

Yllätyksellisen vaalituloksen ohella mielenkiintoista Ranskan vaaleissa oli poikkeuksellinen äänestysinnokkuus ja mahdolliset siihen vaikuttaneet seikat.

Saksassa jalkapallon EM-kisoissa pelaava Ranskan jalkapallomaajoukkueen kapteeni Kylian Mbappé sekä pelaajista Marcus Thuram ja Jules Kounde vetosivat ennen varsinaista vaalipäivää ranskalaisiin äänestäjiin, jotta nämä äänestäisivät laitaoikeistoa vastaan.

Mbappé on yksi jalkapallon suurista nimistä, ja epäilemättä vaaliasiantuntijat ja -tutkijat analysoivat vielä tarkkaan, mikä vaikutus hänen kannanotoillaan oli Ranskan vaalitulokseen.

Samaa miettinee tällä hetkellä Yhdysvaltojen presidentinvaalien republikaaniehdokas Donald Trump, jonka vaalimenestyksen suurimpana uhkaajana pidetään Yhdysvalloissa vuosituhannen suurimmaksi tähdeksi ja mielipidevaikuttajaksi kuvattua poptähteä Taylor Swiftiä.

Viime vuonna Time-lehden vuoden henkilöksi valitun Swiftin vaikutusvalta on niin suuri, että niin halutessaan hänen uskotaan voivan ratkaista Yhdysvaltojen presidentinvaalit.

Demokraattien kannattajaksi tiedetty Swift on toistaiseksi ollut presidentinvaalien suhteen hiljaa. Sekä demokraattien että republikaanien keskuudessa jännitetään nyt, pitääkö linja loppuun asti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi