play

Pääkirjoitus: Ministeri lipsuu, ja hallitus antaa sen tapahtua

Elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) luottamuksesta äänestettiin maanantaina.

Elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) luottamuksesta äänestettiin maanantaina. Kuva: Pasi Huttunen

Karjalainen

Eduskunta äänesti maanantaina perussuomalaisten elinkeinoministerin Wille Rydmanin asemasta ja samalla hallituksen luottamuksesta.

Vasemmistoliiton, SDP:n ja vihreiden välikysymyksessä kyse oli Rydmanin toiminnasta, joka ei puolueiden mukaan vastaa ministeriltä edellytettävää käytöstä. Myös keskusta esitti Rydmanille epäluottamusta vaikka ei osallistunutkaan välikysymykseen.

Kysymys Rydmanin asemasta ja luottamuksesta nousi uudelleen esiin sen jälkeen, kun syyttäjä jätti nostamatta syytteet Helsingin Sanomien toimittajia vastaan kesäkuun alkupuolella (HS, 7.6.2024).

Rydman oli tehnyt rikosilmoituksen HS:n kesällä 2022 julkaisemasta jutusta, jossa kerrottiin Rydmanin käyttäneen poliittista asemaansa hyväkseen hakeutuessaan alaikäisten tyttöjen ja nuorten naisten seuraan (HS, 19.6.2022).

Syyttäjä ei kuitenkaan löytänyt todennäköisiä syitä epäillä, että Rydmanin seksuaalisesti ahdistavasta käytöksestä, alkoholin juottamisesta alaikäisille tai nuorten ja jopa alaikäisten lähentelystä kertoneet naiset olisivat asioista valehdelleet. HS:n toimittajat olivat syyttäjän mukaan myöskin pyrkineet varmistumaan siitä, että lähteet puhuivat totta.

Median tehtäviin kuuluu seurata vallankäyttäjiä ja tuoda julki tapaa, jolla he poikkeuksellisen suurta valtaansa käyttävät, ja juuri näin HS tässä tapauksessa teki.

Ministeri Rydmanin mielestä hänen ahdisteluksi koettu nuorten naisten lähentelynsä ei kuitenkaan medialle olisi kuulunut. Hän on syyttänyt mediaa, toimittajia ja ahdistelusta kertoneita nuoria naisia valehtelusta – senkin jälkeen, kun syyttäjä totesi HS:n jutun pohjan pitäväksi.

Maanantain luottamusäänestyksen jälkeen Rydman totesi, että HS on ”tietoisesti levittänyt vakavia ja vääriä väitteitä”, eikä hän näin ollen koe tarpeelliseksi muuttaa käyttäytymistään.

Hallitukselle tapaus on kiusallinen, ja erityisesti se on sitä pääministeripuolue kokoomukselle, joka potkaisi Rydmanin HS:n jutun jälkimainingeissa luottamuspulan takia pois puolueesta.

Demokratialle ja sen yhdelle peruspalkille, vapaalle medialle, ministerin toistuvasti levittämät valheet perustyötään tekevästä mediasta ja toimittajista ovat jo vakavia.

Mediaa on lupa kritisoida, mutta siinä, kuten kritiikissä yleensäkin, faktat ja perusteet on hyvä olla olemassa. Rydmanin käytöksen ja puheiden perusteella tälle ministerille niillä ei ole niin väliä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi