play

Pääkirjoitus: Lämpö ei helli kaikkia, ja se on hyvä muistaa

Kuva: Arkisto/Petra Husu

Karjalainen

Toukokuun alun lumisateessa tuskin kukaan aavisti, että kuukaudesta tulee ennätyshelteinen.

Suomen toukokuun hellepäivien ennätys rikkoutui torstaina, jolloin kuukauden hellepäivien lukumääräksi tuli 15. Edellinen ennätys oli vuodelta 2018, jolloin toukokuussa oli 14 hellepäivää.

Ennusteiden mukaan myös perjantai 31.5. on helteinen, joten toukokuun hellepäivien lukumääräksi tulee todennäköisesti 16.

Hellepäivien määrä on toukokuulle poikkeuksellinen, ja yhtä lailla harvinainen on helleputken pituus: perjantaina tulee täyteen kymmenen peräkkäistä hellepäivää.

Ilmastonmuutoksella on oma osansa siihen, että sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Vuodet eivät kuitenkaan olleet veljeksiä ennen ilmastonmuutostakaan, joten oma osansa poikkeuksellisessa säässä on myös normaalilla vuosien välisellä vaihtelulla.

Kylmänä kesänä 1962 Suomessa hellepäiviä oli vain kolme, kun taas kuumana kesänä 2018 hellepäivien määrä oli hämmästyttävät 64 (Karjalainen, 29.5.).

Aurinkoiset päivät ja lämpimät uintivedet ovat monelle mieleen. Kolikon toisena puolena on kuitenkin helteen elimistölle aiheuttama vaarallinen lämpökuormitus, joka voi olla kohtalokas erityisesti ikääntyneille, pitkäaikaissairaille, pienille lapsille ja vauvoille. Käristyskupolina tunnetun Suomen kesän 2018 helleaallosta aiheutuikin Suomessa noin 400 ennenaikaista kuolemaa.

Ilmastonmuutos aiheuttaa pitkällä aikavälillä kesien lämpenemistä, ja pohjoisella pallonpuoliskolla olevien suomalaisten on varauduttava aiempaa vakavammin kuuman ilman aiheuttamiin ongelmiin. Suomalaisten fysiikka ei ole tottunut kuumaan säähän, ja sietokykymme kuumuuteen on huomattavasti heikompi kuin esimerkiksi kuumaan ilmanalaan sopeutuneiden eteläeurooppalaisten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan Suomessa kuolleisuus alkaa lisääntyä, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää 20 astetta. Etelä-Euroopassa vastaava terveydelle kriittinen kynnys lähestyy vasta kun lämpötila hipoo 30 astetta (Karjalainen, 4.8.2023).

Lämpimistä ilmoista on lupa nauttia, mutta samalla on muistettava huolehtia sekä omasta että läheisten terveydestä. Yksin elävien vanhusten ja muiden riskiryhmäläisten kunto voi heiketä nopeasti, joten näillä keleillä yhteydenpidon helteelle alttiiden lähimmäisten kanssa on hyvä olla päivittäistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi