play

Pääkirjoitus: Pelko on tehty voitettavaksi – koronarokotteesta tuleva pieni lihaskipu tai kuume on pieni hinta siitä, että liikumme vapaasti

Karjalainen

Kun Sanna Marinin (sd.) hallitus alkoi loppukesästä purkaa koronarajoituksia, purkutoimien taustalla oli ajatus siitä, että Suomessa saavutettaisiin toisen annoksen koronarokotuksissa 80 prosentin kattavuus lokakuussa.

Marraskuu on juuri kääntymässä, mutta tuohon 80 prosentin peittoon ei ole Suomessa päästy, joskin yli 12-vuotiaiden osalta ollaan jo lähellä sitä. Tavoite täyttynee marraskuun alkupuolella (THL, 28.10.).

Ensimmäisten rokoteannosten ottamisen tahti on kiihtynyt viime viikkoina. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio arvioi kuluneella viikolla, että tähän lienee syynä koronapassin käyttöönotto.

Matkustaminen ulkomaille kiihtyi syyslomien myötä. Myös tällä lienee vaikutusta rokotteiden ottamiseen.

Se, että suomalaisista 80 prosenttia on rokotettu, ei sinällään takaa vielä mitään. THL:n ylilääkäri Otto Helve kommentoi Helsingin Sanomissa (28.10.), ettei virus tiedä, milloin 80 prosentin kattavuus on tavoitettu.

THL:n tavoitteena onkin mahdollisimman korkea rokotekattavuus.

Rokottamattomat eivät ole yhtenäinen joukko. Rokotuksia kartetaan monista syistä (Karjalainen, 27.10.).

Osa pelkää rokotteen haittavaikutuksia. Osa ajattelee huolehtivansa terveydestään syömällä terveellisesti.

On myös ymmärrettävää, että osa raskaana olevista tai pienten vauvojen äideistä pohtii rokotuksen ottamista, vaikkakin rokote on todettu turvalliseksi myös näille kohderyhmille.

Rokotekriittisiä näyttää yhdistävän se, että he ovat jostakin syystä menettäneet luottamuksensa lääketeollisuuteen, terveydenhuoltoon ja terveysviranomaisiin sekä näiden välittämään tietoon.

On inhimillistä, että osa meistä suhtautuu varauksella rokotuksiin.

Sitä taas on mahdotonta hyväksyä, että osa rokotekriittisistä paasaa suureen ääneen sosiaalisen median kanavilla omaa ilosanomaansa ja levittää samalla kyseenalaista tietoa rokotuksista.

Tämä sama väki näyttää myös kieltäytyvän kutsusta, kun heitä pyydetään kommentoimaan ja perustelemaan näkemyksiään uutisiin. Ainakaan sitä ei tehdä omalla nimellä ja naamalla vaan korkeintaan nimettömästi.

Jos kerran uskoo omaan asiaansa ja sen perusteluihin, eikö olisi reilua kertoa siitä omissa nimissään myös perinteisissä uutisissa?

Koronatartunnat ovat olleet kasvussa, ja sairaalahoidossa on yli 200 ihmistä, joista reilut 30 on hoidettavana teho-osastolla. Syyskuussa sairaalahoidossa olleista 74 prosenttia oli rokottamattomia (THL).

On kestämätöntä, että rokottamattomat kuormittavat sairaanhoitoamme tällä tavoin. Terveysviranomaisten kanta on selvä: jotta tämä kuormitus vähenisi, rokotekattavuuden pitää kasvaa entisestään.

Rokottamattomalla riski joutua erikoissairaanhoidon piiriin on 15 kertaa suurempi kuin rokotetuilla. On myöhäistä pyörtää kantansa rokotteisiin, kun joutuu tehohoitoon.

Pelko on tehty voitettavaksi, ja joskus on vain uskallettava. Koronarokotuksissa on nyt sen aika: henkilökohtainen pelko pitää voittaa yhteisen hyvän takia.

Käsivarren kipu tai pieni kuume on pieni hinta siitä, että yhteiskunta pysyy auki ja ihmiset liikkuvat vapaasti.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi