play

Pääkirjoitus: Maltti ja harkinta purevat Venäjän provosointiin

Karjalainen

Suomalaiset heräsivät keskiviikkoaamuna uutiseen, jonka mukaan Venäjä on aikeissa muuttaa yksipuolisesti Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan Itämerellä. Asiasta uutisoivat myöhään tiistai-iltana ja aikaisin keskiviikkoaamuna muun muassa Kyiv Independent ja Moscow Times.

Keskiviikkona puoliltapäivin Venäjän valtiolliset uutistoimistot Tass ja Interfax kuitenkin uutisoivat sotilasdiplomaattilähteeseen nojaten, ettei Venäjällä ole aikomustakaan siirtää kyseisiä rajoja.

Myös Venäjän hallinnon verkkosivuilla julkaistu rajojen siirtämistä koskenut asiakirja ilmeisesti poistettiin.

Torstain vastaisena yönä Venäjän rajavartiosto poisti puolestaan Viron vesiltä väyläpoijuja, joiden tarkoituksena on estää alusten joutuminen vahingossa Venäjän vesille.

Viron rajavartioston edustajan mukaan Venäjältä ei saatu asiasta torstaina selvitystä, ja Viron pääministerin Kaja Kallaksen mukaan asiaa selvitetään nyt rajavälikohtauksena.

Suomen kansalaisilta paras vastaus Venäjälle on pitää pää kylmänä.

Välineellistetyn maahantulon masinoimista itärajalla, lentokoneiden gps-häirintää, järjestelmällistä trollaamista sosiaalisen median keskustelupalstoilla ja nyt epämääräistä uutisointia ja toimintaa merirajoilla.

Venäjän hybridivaikuttamisen keinot ovat monet, ja mitään niistä se ei epäröi käyttää.

Ukrainassa hyökkäyssotaa käyvä Venäjä käyttää nyt kaikkia mahdollisia työkaluja, joilla se voi kylvää epävarmuutta ja ahdistusta vihollisina pitämiinsä länsimaihin.

Iso osa tästä hämmentämisestä kohdistuu luonnollisesti sotilasliitto Natoon kuuluviin rajanaapureihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Meriraja-asiassa Suomi ei lähtenyt Venäjän provosointiyritykseen mukaan vaan selvitti ja keskusteli asiasta maltilliseen sävyyn, ja lopputuloksena Venäjä peruutteli asiassa varsin nopeasti.

Tampereen yliopiston globaalihistorian apulaisprofessori, Venäjä-asiantuntija Rinna Kullaa kiitteleekin Suomen rauhallista reaktiota Venäjän väitettyihin meriraja-aikeisiin diplomaattisena onnistumisena (Karjalainen, 24.5.).

Varmaa on, että Venäjän kaikenlainen hybridivaikuttaminen jatkuu ja saa aina vain uusia muotoja. Suomessa tähän pitää varautua, ja tähän Suomen johto ja viranomaiset ovat varautuneet.

Suomen kansalaisilta paras vastaus Venäjälle on pitää pää kylmänä ja olla hätkähtämättä provosointiyrityksiä, joita rajan takaa heitetään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi