play

Pääkirjoitus: Parhaimmillaan käännytyslaki ehkäisee hybridivaikuttamista eikä sen soveltamista tarvita

Venäjä käyttää maahanmuuttoa hybridivaikuttamisen välineenä.

Venäjä käyttää maahanmuuttoa hybridivaikuttamisen välineenä. Kuva: Kai Skyttä

Karjalainen

Lausunto niin sanotusta käännytyslaista hyväksyttiin tiistaina perustuslakivaliokunnan äänestyksessä äänin 15–2. Hyväksymistä vastaan äänestivät vihreiden Fatim Diarra ja vasemmistoliiton Anna Kontula.

Mikäli käännytyslaki hyväksytään eduskunnassa, antaa se mahdollisuuden estää väliaikaisesti ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua Suomen rajalla tai sen läheisyydessä.

Käännytyslain valmistelu on ollut hankalaa, sillä esityksen on katsottu olevan tietyiltä osin niin Suomen perustuslain kuin kansainvälisten sopimustenkin vastainen. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on ollut ottaa kantaa siihen, voidaanko perustuslakiin tehdä poikkeus – ja valiokunnan vastaus on kyllä.

Poikkeuslain hyväksyntä kiireellisenä vaatii kuitenkin eduskunnassa taakseen viiden kuudesosan enemmistön, joten sen läpimenoon tarvitaan myös oppositiota.

Oppositiosta keskusta on sanonut suhtautuvansa lakiin lähtökohtaisesti myönteisesti. Vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat poikkeuslakiin kriittisesti, ja SDP on odottanut perustuslakivaliokunnan kantaa asiaan.

Hallituspuolueista asia on ollut vaikea RKP:lle, ja sen eduskuntaryhmälle on annettu vapaat kädet käännytyslaista äänestettäessä.

Käännytyslain valmistelu on ollut hidasta ja huolellista, ja näin pitää poikkeuslain kohdalla oikeusvaltiossa ollakin. Perustuslakivaliokunnan hyväksyntä on myös edellyttänyt esitykseen erittäin tarkan rajauksen niistä olosuhteista, joita lain käyttöönotolta vaaditaan, samoin kuin keinoista, joilla lakia voidaan tarvittaessa toteuttaa.

Poikkeuslaki on tarkoitettu suojaamaan Suomen suvereniteettia ja suomalaisten turvallisuutta siinä tilanteessa, että maan rajaturvallisuus vaarantuu Venäjän harjoittaman välineellistetyn maahanmuuton takia.

Tätä on Suomessa jo todistettu, ja viranomaistietojen mukaan hallitsemattoman maahanmuuton mahdollisuus on edelleen ilmeinen ja siihen on varauduttava.

Lain hyväksyminen eduskunnassa antaisi Suomelle välineen suojata itseään kansainvälisistä sopimuksista ja ihmisoikeuksista piittaamattoman Venäjän hybridivaikuttamiselta maahanmuuton osalta.

Parhaassa tapauksessa pelkkä lain olemassaolo ehkäisee ilmiötä ja lakia ei tarvitse koskaan soveltaa käytäntöön.

Näin itärajan näkövinkkelistä eduskunnan äänestyspäätökselle soisikin sen oikean lopputuloksen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi