play

Pääkirjoitus: Poikkeuslaki puolustaa oikeusvaltiota

Eduskunta voi päättää niin sanotun käännytyslain kohtalosta jo tällä viikolla.

Eduskunta voi päättää niin sanotun käännytyslain kohtalosta jo tällä viikolla. Kuva: Sari Asikainen

Karjalainen

Käännytyslaiksi kutsuttu poikkeuslaki eteni tiistaina eduskunnan täysistunnon ensimmäiseen käsittelyyn. Maanantaina hallintovaliokunta sai valmiiksi mietintönsä laista, ja se hyväksyttiin äänin 15–2.

Käännytyslaista on käyty valmisteluvaiheessa laajaa keskustelua, ja se on käynyt kahteen otteeseen niin perustuslakivaliokunnan kuin hallintovaliokunnankin käsittelyssä.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet vastustavansa lakia, ja myös RKP:ssä ja SDP:ssä on edustajia, jotka ovat kertoneet äänestävänsä lakia vastaan. Tiistaina SDP vahvisti kuitenkin eduskuntaryhmänsä tukevan poikkeuslakia. RKP:n eduskuntaryhmä kokoontuu vielä torstaina pohtimaan kantaansa.

Käännytyslain tarkoitus on torjua välineellistettyä maahantuloa Suomen itärajalla. Tiedustelutietojen mukaan Venäjä voi halutessaan välineellistää rajalle nopeasti massiivisen määrän turvapaikanhakijoita, ja uhka tilanteen eskaloitumiseen on korkea.

Eri maiden tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet viranomaisia Venäjän sabotaasikampanjasta.

Riski siihen, että Venäjä ujuttaa rajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden joukossa Suomeen Venäjän hyväksi toimivia sabotoijia tai erikoisjoukkoja, on myös olemassa.

Euroopassa eri maiden tiedusteluviranomaiset ovat varoittaneet viranomaisia Venäjän sabotaasikampanjasta. Suomessa keskusrikospoliisi tutkii tällä hetkellä muun muassa ympäri Suomea ilmi tulleita murtoja vesilaitoksiin mahdollisena Venäjän hybridivaikuttamisena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suomen ja Venäjän välinen rajatilanne on ollut poikkeuksellinen ilman poikkeuslakiakin. Raja on ollut kuukausia kiinni, ja tämä on vaikeuttanut tavallisten kansalaisten normaalia rajan ylittävää matkustamista. Turvapaikanhakijoitakaan ei kiinni olevalle rajalle huolita.

Rajan aukaiseminen edellyttää, että Suomen viranomaisilla on välineitä, joilla se voi varmistaa rajatilanteen turvallisuuden mahdollisessa Venäjän vaikuttamisyrityksessä. Käännytyslailla pyritäänkin paitsi turvaamaan Suomen kansallista turvallisuutta myös mahdollistamaan rajaliikenne tavalla, jota Suomi pystyy kontrolloimaan.

Poikkeuslain hyväksyminen eduskunnassa ei ole oikeusvaltion murentamista vaan sen puolustamista, kuten SDP:n kansanedustaja, varatuomari ja ex-oikeusministeri Johannes Koskinen totesi tiistaina eduskunnassa.

Tämän soisi ymmärtävän myös niiden kansanedustajien, jotka vielä lain hyväksymisen kanssa kipuilevat.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi