Superhelppo pasta ja jääkaapissa itsekseen valmistuva trooppinen tuorepuuro – Tässä ideat ensi viikon ruokalistalle
Mietitkö vielä, mitä ensi viikolla kokkaisit? Tähän juttuun on poimittu resepti-ideoita niin kiireisen kokkaajan tarpeisiin kuin värejä ruokaan kaipaavalle.
Superhelppo pasta esimerkiksi valmistuu valmiiksi maustetusta tonnikalasta. Jos puolestaan haluat hemmotella itseäsi ja muita marraskuun keskellä väreillä, kokeile paprika-tomaattikeittoa tai monipuolista buddha bowlia.
Jutun lopussa voit antaa palautetta viikon resepteistä.
Viikon keitto: Paprika-tomaattikeitto, 2–3 annosta
Kasviskeitot saavat syvyyttä makuun, kun kasviksia paahtaa hetken uunissa. Tämä pieni lisävaiva kannattaa nähdä myös paprika-tomaattikeiton kohdalla.
Kun kasvikset on paahdettu, keitto valmistuu hyvin nopeasti. Keiton päälle voi halutessaan murustella fetaa tai vegaanista juustoa.
Kuva: Marko Puumalainen
Paprika-tomaattikeitto
200 g punaista suippopaprikaa
500 g miniluumutomaatteja tai kirsikkatomaatteja
3 rkl oliiviöljyä
1 punainen chili
0,5 l vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl savupaprikajauhetta
(fetaa)
Pese ja halkaise pitkittäin suippopaprikat. Huuhtele tomaatit. Asettele paprikat kuoripuoli ylöspäin pellille. Lisää pellille myös tomaatit. Kaada päälle 2 rkl oliiviöljyä.
Paahda paprikoita ja tomaatteja uunissa kiertoilmalla 200 asteessa tai tasalämmöllä 225 asteessa 20 minuuttia.
Laita kattilaan 1 rkl oliiviöljyä. Siivuta chili ja kuumenna hetki kattilassa.
Poista paahdetuista paprikoista kuoret ja lisää kattilaan. Lisää joukkoon myös paahdetut tomaatit.
Lisää kattilaan vesi ja kiehauta. Ota kattila pois liedeltä ja soseuta keitto.
Mausta suolalla, sokerilla ja savupaprikalla. Tarjoile sellaisenaan tai fetamurun kanssa.
Viikon nopea: Pinaatti-tonnikalapasta, 4 annosta
Valmiiksi maustettu säilykekala nopeuttaa ruuanlaittoa arjessa huomattavasti. Esimerkiksi tonnikalasta on tarjolla lukuisia erilaisia maustettuja versioita.
Tähän pastaan käytetään chilimaustettua tonnikalaa ja lisäksi pakastepinaattia. Maustamisesta ei tarvitse huolehtia, koska tonnikalan mausteet antavat makua koko kastikkeelle.
Kuva: Jarno Artika
Pinaatti-tonnikalapasta
320 grammaa pastaa, esimerkiksi tagliatelle
1 purkki tonnikalaa chilimausteella
1 purkki tonnikalaa öljyssä
1 tölkki kookoskermaa (200 ml) (tavallinenkin käy)
1 pussi pakastepinaattia
suolaa
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Kaada chilillä maustettu tonnikala öljyineen pannuun. Valuta toisesta tonnikalasta öljy pois ja lisää kala pannuun. Lisää vielä pakastepinaatti jäisenä pannulle. Paista niin kauan, että pinaatti on sulanut. Lisää kookoskerma ja mausta suolalla. Sekoita kastike pastan joukkoon.
Viikon värikäs: Buddha bowl, 4 annosta
Buddha bowl eli buddhakulho on värikäs ja terveellinen ruoka, joka antaa energiaa marraskuun harmauteen. Proteiinin voi valita oman makunsa mukaan, mutta tässä reseptissä on käytetty lohta ja kikherneitä.
Ruuan voi syödä joko lämpöisenä tai kylmänä.
Kuva: Lotta Henttala
Buddha bowl
4 lohimedaljonkia
pippuria, suolaa
2 sitruunaa
1 bataatti
ripaus kanelia
loraus hunajaa
1 paloiteltu parsakaali
150 g riisinuudelia
2 porkkanaa
1 avokado
purkki kikherneitä
pussi salaattia
ituja
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Mausta lohimedaljongit pippurilla, kevyesti suolalla ja yhden sitruunan mehulla. Kuori ja kuutioi bataatti, mausta kanelilla ja hunajalla. Laita sekä medaljongit että bataattikuutiot uuniin 15–20 minuutiksi.
Höyrytä parsakaali pehmeäksi ja keitä riisinuudeli.
Raasta porkkanat, suikaloi avokado. Tee toisesta sitruunasta ohuita siivuja.
Huuhdo kikherneet.
Kokoa annos lautaselle laittamalla riisinuudelit pohjalle ja muut ainekset kuvan mukaisesti.
Mausteeksi voi lorauttaa esimerkiksi aasialaistyyppistä kastiketta tai hunaja-balsamicoa. Annoksen voi syödä myös kylmänä, ja se säilyy seuraavaankin päivään.
Viikon välipala: Kookos-ananastuorepuuro, 2 annosta
Tuorepuuro on ihanan helppo ja monipuolinen ruoka: se sopii niin aamiaiseksi kuin välipalaksi, ja mahdollisuudet variointiin ovat loputtomat.
Kokeile esimerkiksi trooppista kookos-ananastuorepuuroa. Jos haluat puurosta aamiaisen, sekoita ainekset illalla valmiiksi. Iltapäivän välipalan ehdit sekoittaa aamulla odottamaan jääkaappiin.
Kuva: Niko Jouhkimainen
Kookos-ananastuorepuuro
1,5 dl kookosmaitoa
1 dl kookosjugurttia
0,75 dl ananasmehua purkista
2 tl hunajaa
2,5 dl kaurahiutaleita
2 rkl kookoshiutaleita
140 g säilykeananasta paloina
Sekoita kulhossa keskenään kookosmaito, kookosjugurtti ja ananasmehu.
Lisää joukkoon hunaja, kaurahiutaleet, kookoshiutaleet ja puolet ananaksesta. Sekoita ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli.
Koristele lopulla ananaksella ja tarjoile.
Viikon jälkiruoka: Vaniljainen vispipuuro, 4 annosta
Nyt on hyvä hetki alkaa käyttää pakastimeen säilöttyjä kesän ja syksyn marjoja, jotta ensi satokaudella ei ole edessä ylivuotisten marjojen ongelmaa.
Puolukkavispipuuro on klassikko mutta maistuu edelleen. Puuron lisukkeena toimii hyvin perinteinen kylmä maito tai jopa kerma, jos haluaa herkutella kunnolla.
Kuva: Marko Puumalainen
Vaniljainen vispipuuro
8 dl vettä
1,5 dl mannasuurimoita
4 dl (n. 200 g) puolukoita
1 dl sokeria
puolikkaan vaniljatangon siemenet
1 tl suolaa
kuivattuja puolukoita koristeluun
Kiehauta vesi ja lisää mannasuurimot, puolukat ja sokeri.
Halkaise vaniljatanko ja kaapaise toisen puolen siemenet veitsen terällä kattilaan.
Anna kiehua 10–15 minuuttia.
Lisää suola lopuksi.
Anna jäähtyä ja aja tasaiseksi sauvasekoittimella. Tarjoile kuivattujen puolukoiden kanssa.
Alla voit antaa palautetta viikon resepteistä:
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi