play

Hävikkiviikolla huomio tähteiden hyödyntämiseen – Näin käytät kuivahtanutta leipää ruuassa

Kuivan leivän voi elvyttää esimerkiksi panzanella-salaatissa.

Kuivan leivän voi elvyttää esimerkiksi panzanella-salaatissa. Kuva: Marko Puumalainen

Anna Suoniemi

Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikkoa, jonka tavoitteena on herättää keskustelua ruokahävikistä ja lisätä ruoan arvostusta. Hävikin vähentämiseen innostamiseksi julkaisemme uudestaan tämän ensimmäisen kerran 14.1.2021 julkaistun jutun, jossa annetaan vinkkejä kuivuneen leivän hyödyntämiseen.

Kaupan punalaputettuihin tuotteisiin, joiden ostaminen on niin ikään nyt trendikästä, päätyy usein esimerkiksi erilaisia leipiä. Myös kotona varsinkin vaalean leivän kuivahtaminen on yleinen ongelma, minkä vuoksi syömäkelpoista leipää voi päätyä biojätteeseen.

Hieman kuivumaan päässeen leivän oikea paikka ei kuitenkaan ole roskis. Sitä voi hyödyntää ruuanlaitossa monella tavalla, vaikka voileipänä se ei enää maistuisi.

Italialainen panzanella-salaatti on helppo tapa käyttää vaikkapa vaalean leivän kannikoita ja muuta kuivunutta leipää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Toscanan alueelta peräisin olevasta reseptistä on monta versiota, ja sitä voi muokkailla myös oman maun mukaan mieleiseksi. Keskeisessä roolissa ovat kuitenkin tomaatti, leipä, oliiviöljy ja viinietikka.

Näiden lisäksi salaattiin voi laittaa esimerkiksi sipulia, oliiveja, kapriksia, anjovista tai mozzarellaa.

Uunissa paahdetut leipäkuutiot imevät etikkaisen kastikkeen, ja lopputuloksena on ruokaisa ja raikas ateria.

Toscanasta on lähtöisin myös ribollita-keitto, johon käytetään vaaleaa leipää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Leivänpalasten lisäksi keitossa maistuvat erilaiset kasvikset ja isot valkoiset pavut. Tomaattinen kastike ja päälle lopuksi leipien kanssa paahdettava parmesan-juusto tekevät keitosta ihanan lämmittävän ruuan myös talvipakkasten aikaan.

Jälkiruokaan inspiraatiota voi hakea Englannista.

Leipävanukas on yksinkertainen ja herkullinen makea ruokalaji, johon saa upotettua kuivahtanutta vaaleaa leipää reilusti.

Perusresepti rakentuu vaalean leivän, maidon ja kananmunien varaan, mutta sitä voi muokata monella tavalla. Vanukkaan voi tarjoilla esimerkiksi marjojen, hedelmien tai vaniljakastikkeen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Jo paistovaiheessa joukkoon voi lisätä esimerkiksi marjoja, suklaata tai rusinoita ja maustaa vanukasta vaikkapa kanelilla, kardemummalla tai raastetulla sitrushedelmien kuorella.

Panzanella-salaatti saa makua oliiviöljystä, tomaattien mehusta ja omenaviinietikasta tehdystä kastikkeesta.

Panzanella-salaatti saa makua oliiviöljystä, tomaattien mehusta ja omenaviinietikasta tehdystä kastikkeesta. Kuva: Marko Puumalainen

Panzanella-salaatti, 4–6 annosta
  • 1 kg erilaisia tomaatteja

  • 2 tl suolaa

  • 300 g vaaleaa leipää

  • 2 rkl + 6 rkl oliiviöljyä

  • 2 rkl omenaviinietikkaa

  • 0,5 tl mustapippuria

  • 0,5 tl sokeria

  • 1 salottisipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 rkl kapriksia

  • 1 dl oliiveja

  • kourallinen tuoretta basilikaa

  1. Pilko tomaatit ja sekoita niiden joukkoon suola. Laita tomaatit kulhon päällä olevaan siivilään, jotta niistä irtoava mehu valuu kulhoon. Jätä tomaatit valumaan noin 15 minuutiksi.

  2. Kuutioi leipä ja lisää joukkoon 2 rkl oliiviöljyä. Asettele leivät tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paahda kuutioita uunissa 175 asteessa noin 15 minuuttia.

  3. Siirrä siivilässä olevat tomaatit erilliseen kulhoon odottamaan. Sekoita tomaateista valuneen mehun joukkoon 6 rkl oliiviöljyä sekä omenaviinietikka, mustapippuri ja sokeri. Vispaa kastike tasaiseksi.

  4. Hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynnet. Poista oliiveista kivet ja hienonna oliivit.

  5. Lisää tomaattien joukkoon sipuli, valkosipuli, kaprikset ja oliivit. Sekoita joukkoon paahtuneet leipäkuutiot.

  6. Kaada salaatin joukkoon kastike ja sekoita hyvin. Lisää lopuksi hienonnettu basilika ja tarjoile.

Ribollita-keitto lämmittää talvipakkasella. Kypsennyksessä käytetään sekä liettä että uunia.

Ribollita-keitto lämmittää talvipakkasella. Kypsennyksessä käytetään sekä liettä että uunia. Kuva: Marko Puumalainen

Ribollita-keitto, 4–6 annosta
  • 2 rkl + 2 rkl oliiviöljyä

  • 1 sipuli

  • 3 valkosipulin kynttä

  • 2 porkkanaa

  • 2 sellerinvartta

  • 1 purkki (á 400 g) kokonaisia tomaatteja

  • 1 purkki (á 230 g) isoja valkoisia papuja

  • 1 l kasvislientä

  • 100 g lehtikaalia

  • 1 tl mustapippuria

  • suolaa

  • 150–200 g vaaleaa leipää

  • 0,5 dl parmesan-juustoraastetta

  1. Mittaa kattilaan 2 rkl oliiviöljyä. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet ja kuullota öljyssä.

  2. Huuhdo ja pilko porkkanat ja selleri. Lisää kattilaan ja kypsennä noin 10 minuuttia.

  3. Lisää kattilaan tomaatit ja niiden mehu. Jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia.

  4. Lisää joukkoon valkoiset pavut ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes porkkanat ovat melkein kypsiä.

  5. Huuhtele lehtikaalit ja poista niistä kovat ruodit keskeltä. Lisää lehtikaali kattilaan. Mausta mustapippurilla ja tarkista, tarvitseeko keittoon lisätä suolaa.

  6. Revi tai kuutioi leivät ja lisää puolet leivästä keittoon.

  7. Siirrä keitto uunin kestävään astiaan, ellei se jo valmiiksi ole sellaisessa. Ripottele keiton pinnalle juustoraaste. Lado pinnalle loput leivät ja pirskottele päälle 2 rkl oliiviöljyä.

  8. Kypsennä uunissa 200 asteessa 10–15 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Leipävanukkaaseen saa vaihtelua maustamalla sitä esimerkiksi sitrushedelmien kuorella. Myös lisukkeina kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, kuten marjoja tai hilloja.

Leipävanukkaaseen saa vaihtelua maustamalla sitä esimerkiksi sitrushedelmien kuorella. Myös lisukkeina kannattaa kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, kuten marjoja tai hilloja. Kuva: Marko Puumalainen

Leipävanukas, 6–8 annosta
  • 5 dl maitoa

  • 25 g voita

  • 1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria

  • 0,75 dl sokeria

  • 0,25 tl suolaa

  • 2 kananmunaa

  • 0,5 tl kardemummaa

  • 200 g vaaleaa leipää

  1. Mittaa kattilaan maito, voi, vaniljauute, sokeri ja suola. Kuumenna, kunnes voi on sulanut mutta älä keitä. Jäähdytä.

  2. Lisää jäähtyneeseen maitoseokseen kananmunat ja kardemumma.

  3. Revi tai kuutioi leivät. Voitele uunivuoka ja lisää leipäpalat vuokaan. Kaada päälle maito-munaseos.

  4. Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes vanukas on hyytynyt ja pinta hieman ruskistunut. Vanukas on uunista tullessaan hieman hyllyvää.

  5. Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä esimerkiksi marjojen tai vaniljakastikkeen kanssa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi