Perinteistä laatikkoa ja sämpylättömät burgerit – Poimi tästä ideat viikon ruokalistaan
Kuva: Marko Puumalainen
Arkiruuassa kannattaa hyödyntää oikoteitä ja suosia uuniruokia, jotta aktiivinen ruuanvalmistukseen kuluva aika pienenee.
Tämän viikon reseptivinkeissä on niin perinteistä soselaatikkoa, simppeleitä uuniperunoita kuin valmislisukkeita hyödyntävää tortillatarjoilua.
Kokeile myös burgereita hieman erilaisella tavalla ja korvaa sämpylät bataattiviipaleilla.
Muista antaa jutun lopussa palautetta viikon resepteistä.
Maanantai: Uuniperunat ja tonnikalatäyte, 4 annosta
Uuniperunat ovat simppeliä arkiruokaa: perunat kypsyvät uunissa rauhassa, ja kylmä täyte valmistuu sekoittamalla.
Tämän reseptin ehtii valmistaa siis maanantaikiireessäkin.
Kuva: Milja Kungas
Uuniperunat ja tonnikalatäyte
4 isoa perunaa esim. Rosamunda
2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
1 tlk tonnikalaa paloina öljyssä
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl sitruunamehua
2 tl hunajaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
kourallinen tilliä
Pese perunat hyvin. Pistele niihin haarukalla reikiä ja paista uunissa 225 asteessa noin tunti.
Valuta tonnikala. Hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi. Sekoita sipuli ja tonnikala kermaviilin joukkoon. Mausta hunajalla, sitruunalla, suolalla ja pippurilla. Hienonna tilli, sekoita täytteeseen.
Leikkaa kuumat perunat päältä halki ja purista perunoita päistä niin, että ne hieman aukeavat. Täytä reilusti.
Tiistai: Juustoinen kasvispata, 4 annosta
Pataruuat helpottavat arjen kiirettä, koska ne valmistuvat lähes itsekseen.
Hyvä pataruoka syntyy erilaisista juureksista ja vihanneksista, joiden parina voi käyttää vaikkapa jauhelihaa, kanasuikaleita tai kalakuutioita.
Tämä pata sopii kasvissyöjälle, koska proteiini tulee pavuista tai linsseistä.
Juustoinen kasvispata
1 sipuli pilkottuna
oliiviöljyä
1 kukkakaali pieneksi pilkottuna
1 kesäkurpitsa viipaleina
2 dl esikeitettyjä papuja tai huuhdeltuja linssejä
1 punainen paprika
4 dl tomaattimurskaa
2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna
kuivattua meiramia
suolaa ja pippuria
puolikas chili pilkottuna
päälle:
cheddar-juustoraastetta
Kuullota sipuli öljyssä padassa.
Lisää aurinkokuivatut tomaatit ja muut kasvikset ja paahda niitä hetki.
Lisää tomaattimurska.
Lisää pavut tai linssit.
Mausta makusi mukaan, ja anna hautua noin puolisen tuntia tai kun kasvikset ovat kypsyneet.
Tarjoa pastan tai riisin kanssa. Raasta päälle juustoraastetta juuri ennen tarjoilua.
Keskiviikko: Lihaperunasoselaatikko, 4 annosta
Lihaperunasoselaatikko on perinneruokaa mutta yhä helppoudessaan ajankohtaista: perunasoseen ja jauhelihan yksinkertainen liitto maistuu myös monesti koko perheelle.
Kasvisversion ruuasta pystyy tekemään helposti vaihtamalla jauhelihan kasvipohjaiseen proteiiniin.
Kuva: Sami Lettojärvi
Lihaperunasoselaatikko
1 kg jauhoisia perunoita
2–3 dl maitoa
50 g voita
400 g naudan jauhelihaa
nokare voita paistamiseen
1 tl suolaa
ripaus mustapippuria
paprikajauhetta
2 kananmunaa
pinnalle korppujauhoa
Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Survo perunat, lisää joukkoon maito ja voi. Lisää kananmunat. Mausta suolalla. Voit jättää soseen aika löysäksi.
Paista jauheliha, mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.
Kokoa: nostele vuokaan vuorotellen muusia ja jauhelihaa. Ripottele pinnalle korppujauhoa. Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia eli kunnes pinta ruskistuu.
Vinkki: jos perunasosetta jää yli, tee siitä vaikkapa perunapiirakoita.
Torstai: Kasvistortillat, 2–3 annosta
Nopeassa tortillatarjoilussa kannattaa hyödyntää valmiita lisukkeita, kuten avokadodippiä ja tomaattisalsaa.
Tällä tavalla tortillapöydän saa kasattua ripeästi, kun aikaa ei kulu kaikkien tarjottavien pilkkomiseen.
Kuva: Mervi Pasanen
Kasvistortillat
valmiita tortilloja
250 g Mifu-suikaleita tai kasvisproteiinia
puolikas kerä salaattia
1 paprika + 1 sipuli
2 tomaattia + puolikas avokado + punasipuli + korianteria
valmista avokadodippiä
valmista tomaattisalsaa
ranskankermaa
Paista Mifu tai muu kasvisproteiini pannulla.
Suikaloi paprika ja sipuli. Paista pannulla.
Pilko tomaatit, paloittele avokado ja punasipuli. Sekoita salsaksi, mausta tuoreella korianterilla.
Lämmitä tortillat paketin ohjeen mukaan. Laita kaikki aterian ainekset tarjolle, jokainen ruokailija voi koota oman annoksensa.
Perjantai: Bataattiburgerit, 2 annosta
Perjantaiburgereita varten ei välttämättä tarvitse leipoa sämpylöitä, sillä leivän voi korvata myös bataatilla.
Uunissa paistettavista bataattiviipaleista tulee makea sämpylän sijainen, jonka kanssa suolaiset hampurilaistäytteet sopivat hyvin.
Kuva: Marko Puumalainen
Bataattiburgerit
Sämpylät:
1–2 bataattia
suolaa
öljyä
Pihvit:
400 g naudanlihaa (karitsa, poro ja hirvi käyvät myös)
1 tl suolaa
1 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria
öljyä ja voita paistamiseen
Lisukkeeksi:
cheddaria
tomaattia
salaattia
ketsuppia
(pekonia)
Sekoita jauhelihaan suola, savupaprikajauhe ja maun mukaan mustapippuria. Sekoita hyvin ja anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
Leikkaa hyvin pestyn bataatin pulleimmasta kohdasta neljä noin sentin paksuista viipaletta. Jos bataatti on pieni, käytä kahta bataattia. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.
Ota jauhelihamassa huoneenlämpöön noin 45 minuuttia ennen paistamista. Taputtele massasta kostutetuin käsin kaksi pihviä.
Grillaa tai paista pihvit kuumalla paistinpannulla molemmilta puolin öljy-voiseoksessa. Jos liha on hyvälaatuista, pihvit voi jättää sisältä punaisiksi.
Kokoa hampurilaiset.
Viikon välipalavinkki: Kreikkalainen juustopiiras, 4 kappaletta
Kreikkalainen juustopiiras on paistinpannulla kypsennettävä lettu, joka kätkee sisälleen juustoyllätyksen.
Nälän suuruudesta riippuen lettuja voi tehdä yhden tai puolikkaan ruokailijaa kohti.
Kuva: Marko Puumalainen
Kreikkalainen juustopiiras
4 dl vehnäjauhoja
suolaa
1 dl vettä
4 rkl oliiviöljyä
200 g pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa
Sekoita vehnäjauhot, vesi, oliiviöljy ja suola. Vaivaa kiinteäksi taikinaksi.
Jaa taikina neljään osaan. Muotoile palloiksi. Taputtele taikinapalloista alustaa vasten noin 10-12 cm halkaisijaltaan olevia paksuhkoja lettuja.
Ota 50 grammaa juustoa lettua kohti. Pehmitä ja lämmitä juustoa käsissä. Muotoile juustosta pyöreitä palloja.
Letut kannattaa mieluiten tehdä yksi kerrallaan, sillä taikina tarttuu helposti alustaan, jos se joutuu odottamaan.
Laita yksi pallo yhden letun päälle. Kääri lettu pallon muotoon juuston ympärille ja sulje juusto taikinapallon sisään.
Taputtele taikinapallosta litteä, tasainen noin 15 cm halkaisijaltaan oleva lettu. Paista lettu oliiviöljyssä paistinpannulla. Varo puhkaisemasta letun pintaa, sillä tällöin juusto pursuu ulos. Jos lettu kohoaa pannulla liikaa, laske lämpöä.
Tarjoa kuumana hunajan ja kanelin kera.
Anna alla palautetta viikon resepteistä. Voit lähettää myös toiveita tulevien viikkojen vinkkeihin.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi