play

Riista ja tuhti leipäjuusto maistuvat kylmänä talvipäivänä

Ruislettuun kääritty porotortilla saa makua poronkäristyslihasta, katajanmarjoista ja puolukoista. Pehmeyttä tuo leipäjuusto.

Ruislettuun kääritty porotortilla saa makua poronkäristyslihasta, katajanmarjoista ja puolukoista. Pehmeyttä tuo leipäjuusto. Kuva: Marko Puumalainen

Olli Sorjonen

Kylmän kalsa syyspäivä ja purevan pakkasen talvi-ilta vaativat tuhdit herkut. Alkupalaksi sopivat riistakauden teemaan tehdyt lihasienipelmenit, joita ei kuitenkaan kannata tarjota herkullisuudestaan huolimatta kovin monta, jotta tilaa jäisi myös pääruualle.
Pelmenien väsääminen vaatii hieman vaivaa mutta ei ole vaikeaa. Nyyttejä voi näperrellä isommallakin porukalla.

Pääruokana maistuu pohjoiseen tyyliin tuunattu tortilla, jossa nauta on korvattu porolla ja maissilettu rukiisella versiolla. Salsan virkaa toimittavat puolukat.
Jos muhennoksesta haluaa kevyemmän version, kerman voi jättää pois. Leipäjuusto antaa annokseen mukavaa suutuntumaa hyvän maun lisäksi.
Pakkaspäivän menun jälkkäri on helppoakin helpompi mutta suussa sulava klassikko. Leipäjuustoannoksen nerokkuus on siinä, että sokerinen hillo ja kerma keittyvät uunissa itsestään kinuskikastikkeeksi.
Tämän kolmen ruokalajin illallisen jälkeen pakkasen lisäksi paukkuu myös napa.
Riistapelmenit
Täyte:
250 g poron tai hirven jauhelihaa
0,5 dl kuivattuja musta-
torvisieniä tai suppilovahveroita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippuria

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 dl vettä
1 tl suolaa

Päälle:
lihalientä
smetanaa
mustapippuria
ruohosipulia

1. Sekoita jauho ja suola. Lisää muna ja vesi. Sekoita taikinaksi.
2. Laita taikina kelmun alle puoleksi tunniksi.
3. Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se on kimmoisa. Lisää jauhoja tai vettä vaivatessa, jos tarve.
4. Murskaa kuivatut sienet ja laita likoamaan kylmään veteen.
5. Kuullota paistinpannulla mahdollisimman pieneksi pilkotut sipuli ja valkosipuli pienessä määrässä rasvaa.
6. Sekoita jauheliha, vedestä pois otetut sienet, kuullotetut sipulit ja suola sekä mustapippuri tasaiseksi massaksi.
7. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse tai aja pastakoneella puolikkaasta taikinasta vajaan puolen sentin paksuinen taikinalevy. Käytä reilusti jauhoja, jotta taikina ei tartu koneeseen.
8. Painele lasilla tai muulla muotilla takinasta noin seitsemän sentin kokoisia pyöreitä läkkäröitä. Pistä läkkärät heti liinan alle, jotta ne eivät kuivu.
9. Tee sama lopulle taikinalle.
10. Annostele pyöreälle taikinalevylle noin teelusikallinen jauhelihamassaa. Kostuta levyn reunat vedellä. Taita ensin puolikuun muotoon ja painele reunat kiinni ja ilmat pois nyytistä. Vedä tämän jälkeen tasaisen reunan kulmat solmuun, jolloin syntyy nätti nyytti. Siirrä liinan alle.
11. Kun kaikki pelmenit on pyöritelty, laita ne pakkaseen noin kymmeneksi minuutiksi, jotta koostumus napakoituu.
12. Keitä jäisiä pelmeneitä tuhdissa lihaliemessä noin seitsemän minuuttia. Nosta yksi pelmeni ja tarkista, että jauhelihamassa on kypsynyt.
13. Tarjoa lihaliemessä. Rouhi päälle mustapippuria, koristele ruohosipulilla ja viimeistele smetananokareella.

Porotortillat
(viisi kappaletta)

Täyte:
500 g poronkäristyslihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
3 dl tummaa olutta
1 dl vettä
2 dl kermaa
200 g leipäjuustoa
kuivattuja katajanmarjoja
puolukkaa
suolaa
mustapippuria
voita

Ruisletut:
1 dl ruisjauhoja
1,5 dl durumvehnäjauhoja
0,25 dl öljyä
1 dl vettä
suolaa

1. Ruskista poronkäristysliha nokareessa voita syvässä paistinpannussa, johon saa myös kannen. Jos käytät pakastetta, laita liha kohmeisena pannulle. Pannu saa olla melko kuuma, sillä jäinen liha viilentää sitä.
2. Kun poro on ruskistettu, lisää pilkotut sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna sipuleiden kuullottua.
3. Lisää vesi ja tumma olut sekä jokunen katajanmarja. Jätä muhimaan pienelle lämmölle kannen alle.
4. Sekoita ruis- ja vehnäjauhot sekä ripaus suolaa. Tee jauhokeon keskelle reikä, johon rikot kananmunan ja lisäät veden ja öljyn.
5. Sekoittele jauhot pikkuhiljaa munan ja nesteiden sekaan ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa.
6. Tee taikinasta tanko ja jaa se viiteen osaan, josta pyörittelet pallot.
7. Anna seisoa hetken aikaa kelmun alla.
8. Lisää poromuhennokseen kerma noin puolen tunnin muhituksen jälkeen. Keittele kasaan ilman kantta.
9. Kaulitse taikinapallot paistinpannun kokoisiksi letuiksi. Paista keskilämmöllä ilman rasvaa.
10. Lisää käristykseen aivan lopuksi pieneksi pilkottu leipäjuusto, jotta juusto sulaa hieman.
11. Täytä letut käristyksellä, mausta puolukoilla ja kääri rullalle.

Kinuskinen leipäjuusto
leipäjuustoa
kuohukermaa
lakkahilloa
rosmariinia
karpaloita

1. Leikkaa leipäjuustosta annoskokoisia kolmioita ja lado ne vierekkäin valurautapannuun tai laakeaan uunivuokaan.
2. Laita sinne tänne juustopalojen väliin lakkahilloa ja yksi rosmariinin oksa.
3. Kaada päälle kuohukermaa siten, että juustopalat peittyvät noin puoleen väliin.
4. Paista 150 asteisessa uunissa 10-20 minuuttia, kunnes lakkahillo ja kerma ovat muodostaneet kinuskia.
5. Tarjoile jäisten karpaloiden kera.
Näin teet pelmenit: Pelmenien tekeminen ei ole vaikeaa, vaikka se vaatiikin hieman aikaa.  Pidä huolta siitä, etteivät taikinasta otetut pyörylät kuivu täyttämistä odotellessa. Nyyttejä voi kääriä myös porukalla.