play

Riittoisaa tonnikalalasagnea ja kurpitsasato käyttöön – Poimi ideat viikon ruokalistalle

Kuva: Juha Inkinen

Koonnut: Anna Suoniemi

Tulevan viikon ruokalistan voi aloittaa tuhdisti paistamalla kerralla ison satsin lasagnea.

Jos maanantaina ei ole aikaa kokata monivaiheista ruokaa, voi lasagnen valmistella tai paistaakin jo viikonloppuna, jolloin maanantaina ruoka on paistamista tai lämmittämistä vaille valmista. Syötävää jää luultavasti vielä seuraavallekin päivälle.

Kokeile tällä viikolla myös esimerkiksi kurpitsapastaa ja paista välipalaksi värikästä focacciaa.

Maanantai: Tonnikalalasagne, 8–10 annosta

Lasagne on työvaiheineen aikaa vaativa ruoka. Voit kuitenkin valmistella lasagnen jo ennalta viikonloppuna ja jättää vain paistamisen – tai lämmittämisen – maanantaille.

Kun kerralla lasagnea tekee ison satsin, siitä riittää syötävää helposti pariksi päiväksi.

Kuva: Mervi Pasanen

Tonnikalalasagne
  • n. 300 g lasagnelevyjä

  • 2 tlk tonnikalaa

  • 1–2 sipulia

  • nokare voita

  • 1 tlk tomaattimurskaa (400 g)

  • 2–3 rkl tomaattipyreetä

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 porkkana

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl mustapippuria

  • 1 rkl kuivattua basilikaa

  • juustokastike:

  • 50 g voita

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 1 l maitoa

  • 200–300 g juustoraastetta

  • muskottipähkinää

  • viherpippuria

  • pinnalle

  • 100 g juustoraastetta

  1. Hienonna sipuli, freesaa sitä kattilassa voissa. Lisää joukkoon tonnikalat valutettuna, tomaattimurska ja tomaattipyree.

  2. Hienonna valkosipuli ja raasta porkkana. Lisää tomaattikastikkeeseen. Lisää mausteet ja hauduta miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia.

  3. Tee juustokastike. Sulata voi kattilassa, lisää voisulaan vehnäjauhot, sekoita tasaiseksi. Älä ruskista. Lisää maito vähän kerrallaan koko ajan hyvin sekoittaen.

  4. Lisää kastikkeeseen juustoraastetta. Sekoita hyvin, kunnes juusto on sulanut. Mausta kastike jauhetulla muskottipähkinällä ja viherpippurilla.

  5. Levitä lasagnevuokaan aluksi tonnikalakastiketta ja päälle kerros juustokastiketta. Lado päälle lasagnelevyjä ja taas tonnikalakastiketta ja juustokastiketta. Tee 3–4 kerrosta.

  6. Jätä päällimmäiseksi kerrokseksi juustokastike. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta.

  7. Paista lasagnea 175 asteessa vajaa tunti, eli kunnes ruoan pinta on ruskistunut. Anna tasaantua kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistai: Kermainen lohikeitto, 3–4 annosta

Yksinkertaisuudessaan herkullinen lohikeitto on klassikkoruoka syystä.

Keitto maistuu niin kirkkaana kuin kermalla terästettynä – tässä reseptissä mukana on täyteläisyyttä antamassa kermaa.

Yhden annoksen hintaa saa madallettua, jos juuresten ja liemen määrää kasvattaa suhteessa loheen. Tässä reseptissä lohta on melko reilusti.

Kuva: Mervi Pasanen

Lohikeitto
  • 400 g lohta

  • 4 perunaa

  • 2 porkkanaa

  • 1 sipulia

  • nokare voita

  • 6 dl kalalientä (esim. fondista tai kalaliemikuutiosta)

  • 5 maustepippuria

  • 1 laakerinlehti

  • 2 dl kermaa

  • 1–1,5 tl suolaa

  • koristeluun tilliä

  1. Pese, kuori ja paloittele perunat, porkkanat ja sipuli. Laita kattilaan nokare voita ja freesaa kasviksia hetki. Lisää kalaliemi ja mausteet. Keitä kasvikset lähes kypsiksi.

  2. Poista kalasta nahka ja ruodot. Kuutioi reiluiksi paloiksi.

  3. Lisää kerma, suola ja kalat. Keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti eli kunnes kala on kypsää.

  4. Lisää lopuksi silputtua tilliä.

Keskiviikko: Kurpitsapasta, 4 annosta

Monenlaiset kurpitsat ovat sadonkorjuuaikana parhaimmillaan.

Täyteläinen kurpitsa sopii hyvin esimerkiksi pastan kaveriksi ja kypsyy kätevästi uunissa paahtamalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Annukka Roth

Kurpitsapasta
  • 1 hokkaidokurpitsa

  • 170 g pekonia

  • 1,5 rkl tuoretta timjamia

  • 2 rkl sitruunasta puristettua mehua

  • 1 tl jauhettua mustapippuria

  • 1 dl mozzarellaraastetta

  • 2 dl kuohukermaa

  • chilikastiketta

  • suolaa

  • 300 g pastaa

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita kokonainen kurpitsa uunin ritilälle keskitasoon ja anna olla uunissa tunnin ajan.

  2. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan sillä aikaa, kun valmistat kastikkeen.

  3. Paista pekoni kypsäksi ja lisää joukkoon timjami, sitruunamehu ja mustapippuri. Sekoita ja lisää mozzarellaraaste ripotellen ja sekoittaen. Lisää myös kerma.

  4. Halkaise kurpitsa ja irrota se kuorista, viipaloi ja lisää kastikkeen joukkoon. Sekoita.

  5. Tarjoile kastike pastan kanssa, mausta chilikastikkeella ja sormisuolalla makusi mukaan.

Torstai: Feta-tomaattikesäkurpitsat uunissa, 4 annosta

Fetalla ja tomaatilla kuorrutetut kesäkurpitsat valmistuvat uunissa vaivattomasti.

Puolikas kesäkurpitsa ruokailijaa kohden on sopiva määrä – halutessaan ohessa voi tarjoilla esimerkiksi salaattia.

Kuva: Juha Inkinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Täytetyt kesäkurpitsat
  • 2 pientä kesäkurpitsaa (á noin 300 g)

  • 1 tl suolaa

  • 0,5 dl oliiviöljyä

  • 200 g fetaa

  • 0,5 dl tuoretta silputtua basilikaa

  • 2 isoa tomaattia

  1. Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin. Ripottele pinnalle suola ja jätä noin puoleksi tunniksi, jotta ylimääräinen neste irtoaa.

  2. Pyyhi kesäkurpitsojen pinnoille noussut neste pois ja leikkaa kesäkurpitsojen pintaan ristikkokuvio. Valele kesäkurpitsat oliiviöljyllä.

  3. Paista kiertoilmalla 200 asteessa tai tasalämmöllä 225 asteessa 15 minuuttia.

  4. Ota kesäkurpitsat pois uunista. Murustele pintaan feta, laita päälle basilikasilppu ja tomaattiviipaleita. Jatka paistamista 15 minuuttia ja nosta uunin lämpötilaa 20 asteella viimeiseksi viideksi minuutiksi.

Perjantai: Voikana, 3–4 annosta

Voikana on intialaisen keittiön kestosuosikkeja.

Sen valmistaminen onnistuu myös kotioloissa – maustehylly tosin kannattaa ensin käydä läpi ja varmistaa, että kotoa löytyy kaikkia tarvittavia mausteita.

Kuva: Mervi Pasanen

Voikana
  • 400 g broileria paloina

  • marinadi:

  • 200 g maustamatonta jogurttia

  • 1 sitruuna

  • 2 tl jeeraa

  • 1–2 tl chilijauhetta

  • 1 tl paprikajauhetta

  • 1 tl garam masalaa

  • kastikkeeseen:

  • 25 g voita

  • 1 sipuli

  • 2–3 valkosipulinkynttä

  • 2 tl garam masalaa

  • 1 tl jeeraa eli juustokuminaa

  • (1–2 tl kurkumaa)

  • suolaa

  • 4 cm pätkä tuoretta inkivääriä

  • 1 punainen chili

  • 400 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa

  • 2 dl kuohukermaa tai kookoskermaa

  • tuoretta korianteria

  1. Valmista marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Laita paloitellut lihat maustumaan muutamaksi tunniksi.

  2. Sulata pannulla voi. Lisää joukkoon pilkottu sipuli, hienonnetut valkosipulit, garam masala ja jeera. Pyörittele mausteita pannulla hetki. Lisää marinoidut kananpalat ja paista ne lähes kypsiksi.

  3. Raasta sekaan inkivääri, hienonna chili ja lisää kastikkeeseen. Lisää tomaatti, ripaus suolaa ja halutessasi kurkumaa väriä tuomaan.

  4. Lopuksi lisää kerma tai kookoskerma. Kiehauta hetki. Viimeistele tuoreella korianterilla juuri ennen tarjoilua.

  5. Kastikkeen pariksi sopivat basmatiriisi ja naanleipä.

Viikon välipalavinkki: Koristeltu focaccia, 6 annosta

Focaccia on leipä, joka ei kaipaa päällisiä, sillä se on mehevää jo itsessään.

Välipalafocacciasta saa hauskannäköisen, kun leivän koristelee värikkäillä kasviksilla.

Kuva: Marko Puumalainen

Koristeltu focaccia
  • 6–7 dl durumjauhoja

  • 11 g kuivahiivaa

  • 1,5 tl suolaa

  • 1 tl sokeria

  • 3 dl lämmintä vettä

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • rosmariinia

  • sormisuolaa

  • oliiviöljyä voiteluun

  • värikkäitä kasviksia oman maun mukaan, esimerkiksi punasipulia, erivärisiä paprikoita, parsaa, oliiveja ja niin edelleen

  1. Sekoita muut kuivat ainekset kuuteen desilitraan jauhoja.

  2. Lisää vesi ja vaivaa taikinaa pari minuuttia. Lisää jauhoja tarvittaessa. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

  3. Lisää öljy ja vaivaa vielä hetki.

  4. Anna kohota kulhossa liinan alla puoli tuntia.

  5. Muotoile taikinasta leipä esimerkiksi öljyttyyn kookkaaseen uunivuokaan tai leivinpaperin päälle uunipellille. Taikina ei riitä täyttämään kokonaista pellillistä. Anna kohota vielä vartin verran.

  6. Pilko valitsemasi kasvikset. Jos käytät valkoista parsaa, kuori parsat ja leikkaa ne pituussuunnassa kahtia.

  7. Paina kasvikset leipään haluamasi sommitelman mukaan.

  8. Voitele leipä ja kasvikset oliiviöljyllä ja ripottele päälle sormisuolaa.

  9. Paista 200-asteisessa uunissa alatasolla noin 20 minuuttia tai kunnes leipä on kullanruskea ja pohja napakka.

Anna alla palautetta tämän viikon resepteistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi