play

Rasvasodan uusimmat taistelijat

Mia Rouvinen

Kirjat
Taija ja Jani Somppi
Parantavat rasvat
Gummerus 2011, 224 s.
Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi Jani Somppi ovat uusimmat nimet suuressa suomalaisessa rasvasodassa.
Parivaljakko tuli ulos virallisen näkemyksen kaapista tuoreella kirjallaan, joka jatkaa muiden muassa kirurgi ja erikoislääkäri Antti Heikkilän vuosia sitten avaamaa keskustelua rasvojen vaikutuksesta terveyteen.
Kirjan mukaan teoria eläinrasvojen vaarallisuudesta samoin kuin kolesterolilääkitys ovat suurimpia lääketieteen harha-askelia. Sen sivuilla painotetaan lukemattomia kertoja, ettei voin syönti tuki verisuonia eikä siten altista sydän- ja verisuonisairauksille. Väitettä tuetaan useilla tutkimuksilla.
Myös kolesteroli riisutaan viikatemiehen viitastaan: koholla oleva kolesteroliarvot kertovat elimistön epätasapainotilasta, mutta ne eivät ole syy epätoivottuun tilaan. Kolesteroli on yksi kehon sisäisistä korjausmekanismeista.
Sen sijaan kolesterolilääkitysten nykyinen yleisyys kyseenalaistetaan kirjassa voimakkaasti. Tutkimusten perusteella harva potilas hyötyy niiden käytöstä. Moni kärsii kuitenkin ikävistä sivuvaikutuksista.
Apua lääkityksestä on Sompien mukaan vain niille, joilla on vaikea geneettinen kolesteroliaineenvaihdunnan sairaus.