play

Vegaanista lasagnea ja juhlapöydän rennot sushit – Poimi vuoden viimeiset resepti-ideat

Kuva: Riikka Hurri

Koonnut: Anna Suoniemi

Vuosi lähestyy loppua, ja arkiruokavinkeissäkin viedään jo vuoden viimeisiä reseptejä.

Tämän viikon reseptipoiminnoista löytyy niin nopeita ja helposti syntyviä vaihtoehtoja kuin pitkän kaavan mukaan valmistettavia ruokia. Kokeile kiireisen hetken pelastukseksi esimerkiksi ennalta purkkiin kasattavaa keittoa. Kun aikaa on enemmän, valmista kasvislasagne alusta asti itse – täysin vegaanisesti.

Jos etsit ideoita uudenvuodenjuhlien tarjoiluihin, jutun lopussa on vinkki rentoihin sushitötteröihin, joita juhlaseurue voi rullailla rennosti yhdessä.

Tämä on tällä erää Karjalaisen viimeinen viikoittainen reseptivinkkipaketti. Paljon ruokaideoita löydät kuitenkin jatkossakin koottuna osoitteeseen karjalainen.fi/ruoka.

Viikon nopea: Kikherne-kanakeitto, 1 annos

Tämä keitto on kiireisen ruokahetken pelastus. Keiton aineet ladotaan ennalta valmiiksi lasipurkkiin, ja kun ruoka-aika koittaa, päälle vain kaadetaan kuuma vesi.

Ruoka sopii esimerkiksi evääksi töihin tai sen voi valmistella jääkaappiin kiireistä iltapäivää varten.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Auli Hassinen

Kikherne-kanakeitto
  • Liemipohja:

  • 2 rkl hyvää pestoa

  • 1 rkl sitruunanmehua

  • Lisäksi:

  • 1,5 dl kikherneitä

  • 1 dl porkkanaa raastettuna

  • 1,5 rkl punasipulia suikaloituna

  • 100 g kypsää kanaa paloiteltuna

  • 0,5 dl miniluumutomaatteja paloiteltuina

  • 1 dl pinaattia

  • 1 rkl parmesaanilastuja

  1. Sekoita lasipurkin pohjalla pesto ja sitruunanmehu.

  2. Kasaa purkkiin kerroksittain kikherneet, porkkanaraaste, punasipulisuikaleet, miniluumutomaatit ja pinaatit.

  3. Laita päällimmäiseksi parmesaanilastut ja sulje kansi.

  4. Kun ruoka-aika koittaa, kaada kiehuvan kuumaa vettä purkkiin ainesten päälle ja sulje kansi. Anna hautua kaksi minuuttia ja kaada kulhoon tai nauti purkista.

Viikon rento: Queso fresco -tortillat, 4 annosta

Tortillat maistuvat niin koti-iltana kuin rennoissa illanistujaisissa.

Kokeile tällä kertaa täyttää tortillaletut kasviksilla ja queso fresco -juustolla. Itse tehty tomaattisalsa viimeistelee annoksen, mutta jos haluat päästä helpommalla, valmiskin salsa ajaa asian.

Kuva: Marko Puumalainen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Queso fresco -tortillat
  • 300–350 g (paketillinen) queso fresco -juustoa

  • 2 punaista paprikaa

  • 250 g mustapapuja

  • puolikas punainen chili

  • puolikkaan limen mehu

  • tomaattisalsaa (ks. resepti)

  • (tortillalettuja, tuoreita yrttejä, chiliä, nachoja)

  1. Leikkaa juusto kuutioiksi ja paista pannulla tilkassa öljyä kullanruskeiksi. Purista limen mehua juustopaloille paiston päätteeksi.

  2. Leikkaa paprikat puoliksi ja poista siemenet. Paahda lohkot uunin grillivastuksen alla pinnaltaan mustiksi.

  3. Irrota paprikoiden mustunut pinta ja leikkaa paprikanlihat paloiksi.

  4. Huuhtele mustapavut runsaassa vedessä. Lämmitä ne kattilassa tilkassa öljyä pilkotun chilin kanssa.

  5. Täytä tortilla juustolla, paprikalla, pavuilla ja tomaattisalsalla. Lisää tuoreita yrttejä ja chiliä ja murenna päälle jokunen nacho.

Tomaattisalsa
  • 5 tomaattia

  • pieni punasipuli

  • kourallinen persiljaa

  • 2 tl balsamicoa

  • oliiviöljyä

  • sokeria, suolaa, mustapippuria

  1. Leikkaa tomaattien kova keskiosa pois ja kuutioi tomaatinliha.

  2. Silppua punasipuli mahdollisimman pieneksi. Silppua persilja.

  3. Sekoita tuoreaineet ja kaada päälle reilusti oliiviöljyä ja kaksi teelusikallista balsamicoa.

  4. Mausta suolalla, mustapippurilla ja sokerilla.

  5. Anna tekeytyä jääkaapissa pari tuntia.

Viikon panostus: Välimeren kasvislasagne, 6 annosta

Lasagne vaatii vaivannäköä, mutta lopputulos palkitsee. Tällä reseptillä saat tehtyä täysin vegaanisen lasagnen.

Isosta vuoallisesta riittää monelle syöjälle tai parille aterialle.

Kuva: Riikka Hurri

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Välimeren kasvislasagne
  • Tarvikkeet täytteeseen:

  • 2 keskikokoista sipulia

  • 1 punainen paprika

  • 5 tuoretta tomaattia

  • 1 porkkana

  • 3–4 kynttä valkosipulia

  • 1 pussi pakastepinaattia

  • 1 ruukku tuoretta basilikaa

  • puoli purkkia kalamata-oliiveja

  • 2 dl soijarouhetta

  • 1 purkki tomaattisosetta

  • puoli tuubillista tomaattipyreetä

  • loraus punaviiniä

  • 1 rkl paprikajauhetta

  • mustapippuria myllystä

  • ripaus suolaa

  • loraus oliiviöljyä

  • Valkokastikkeeseen:

  • 5 dl kaurajuomaa

  • 150 grammaa kasvipohjaista juustoa (esim. Valio Oddlygood tai Vegaanin pizzamuru)

  • 2 tl muskottipähkinää

  • 1 tl suolaa

  • 0,5 dl kikherne- tai vehnäjauhoja

  • lisäksi (täysjyvä)lasagnelevyjä

  • pinnalle kourallinen oliiveja, yksi tomaatti viipaloituna, tuoretta basilikaa

  1. Kaada paistinpannulle reilu loraus oliiviöljyä.

  2. Öljyn kuumentuessa sekoita siihen paprikajauhe ja paista sitä hetken aikaa.

  3. Lisää seuraavaksi kuutioitu sipuli ja porkkana, paista niitä hetken aikaa.

  4. Lisää hetken päästä myös kuutioitu paprika, oliivisiivut, pakastepinaatti ja hienonnetut valkosipulinkynnet.

  5. Kun porkkanakuutiot ovat pehmentyneet hieman, lorauta pannulle punaviiniä ja anna sen kiehahtaa.

  6. Kaada pannulle seuraavaksi tomaattisose ja tomaattipyre. Sekoita hyvin.

  7. Lisää joukkoon hienonnetut basilikanlehdet, mausta suolalla ja pippurilla.

  8. Sekoita joukkoon kuiva soijarouhe ja1 dl vettä.

  9. Jätä täyte hautumaan matalalla lämmöllä, valmista sillä aikaa valkokastike.

  10. Valkokastike: Kaada keskikokoisen kasarin pohjalle öljyä ja laita levy kuumentumaan.

  11. Sekoita öljyyn jauhot vispaamalla, välttele paakkuja.

  12. Öljyn kupliessa kaada sekaan kaurajuoma.

  13. Kun kaurajuoma kiehahtaa, sekoita joukkoon kasvijuustoraaste, vispaa huolella.

  14. Kiehahtamisen jälkeen ota kasari pois levyltä. Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä.

  15. Öljyä suurehko uunivuoka. Kasaa vuokaan kerroksittain täytettä, juustokastiketta ja lasagnelevyjä.

  16. Vuoan täyttyessä lorauta viimeisen lasagnelevykerroksen päälle loppu juustokastike. Koristele oliiveilla ja siivutetuilla tomaateilla, ripottele päälle kasvijuustoa.

  17. Paista lasagnea uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes se on ruskettunut kauniisti pinnalta.

  18. Anna lasagnen jäähtyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa juuri ennen pöytään nostamista.

Viikon välipala: Perunapannukakut, 3 isoa tai 6 pientä pannukakkua

Perunapannukakut ovat hyvä tapa vähentää hävikkiä, koska taikinaan voi hyödyntää joko yli jäänyttä perunamuusia tai keitettyjä perunoita.

Pannukakkujen kanssa voi tarjoilla lisukkeiksi myös muita joulupöydästä yli jääneitä tähteitä kuten sienisalaattia ja kaloja.

Kuva: Riikka Hurri

Perunapannukakut
  • 2 isoa jauhoista perunaa (noin 250 g) tai 250 g perunamuusia

  • 1,25 dl vehnäjauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 2 kananmunaa

  • 1,25 dl täysmaitoa

  • 0,5 tl suolaa

  • 1 rkl ruohosipulia silputtuna

  • rypsiöljyä paistamiseen

  1. Jos käytät kokonaisia perunoita, kuori, keitä ja survo ne kulhoon. Jos käytät perunamuusia, mittaa oikea määrä valmiiksi kulhoon.

  2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää perunamuusin joukkoon. Sekoita joukkoon kananmuna, maito, suola ja ruohosipuli.

  3. Anna turvota lämpimässä noin puoli tuntia. Voit jättää taikinan turpoamaan myös jääkaappiin yön yli.

  4. Paista pannukakkuja keskilämmöllä ja käännä, kun taikina on hyytynyt myös paistamattomalta puolelta. Taikinasta tulee kolme blinipannun ja kuusi lettupannun kokoista pannukakkua.

Viikon herkku: Tyrni-brûlée, 6 kappaletta

Tämä versio klassikkojälkiruuasta saa makua tyrnimehusta.

Herkun kypsentäminen vaatii malttia, sillä se kestää vesihauteessa yli tunnin.

Kuva: Kari Martiala

Tyrni-brûlée
  • 4,25 dl kuohukermaa

  • 0,75 dl tyrnimehua

  • 1,25 dl sokeria

  • 7 munankeltuaista

  1. Sekoita kattilassa kuohukerma, tyrnimehu ja sokeri, kiehauta ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

  2. Sekoita munankeltuaiset sekaan ja siivilöi annosmaljoihin.

  3. Kypsennä 90-asteisessa uunissa vesihauteessa 70 minuuttia, kunnes brûlée on hyytynyt. Anna jäähtyä.

  4. Ennen tarjoilua lisää pinnalle hienoasokeria ja tohota poltinlampulla pinta kullanruskeaksi. Jos käytössä ei ole polttopuhallinta, voit käyttää uunin grillivastuksia. Laita sokeroitu créme brûlée noin minuutiksi kuuman grillivastuksen alle saamaan kullanruskean värin.

  5. Koristele tyrnimarjoilla ja syötävillä kukilla.

Uudenvuoden juhliin: Sushitötteröt

Sushi voi olla paljon muutakin kuin perinteistä makirullaa tai nigiriä, jossa kala lepää riisin päällä.

Uudenvuoden juhlapöydän ohjelmanumero voi olla vaikkapa temaki, joka tarkoittaa käsinrullattua.

Kenenkään ei tarvitse rullailla ruokia tuntikaupalla keittiössä yksin, vaan raaka-aineet tuodaan kulhoissa pöytään. Jokainen saa tehdä mieleisensä sushitötterön. Tarkkuuslajista ei ole kyse, vaan täyttämisessä saa olla ronski.

Kuva: Aake Roininen

Temaki eli sushitötteröt
  • sushiriisiä

  • nori-merileväarkkeja

  • sopivia täytteitä, kuten kalaa, kurkkua, salaattia, mätiä, katkarapuja, avokadoa

  • soijaa

  • wasabia

  • majoneesia

  1. Valmista sushiriisi pakkauksen ohjeen mukaan.

  2. Leikkaa noriarkit puoliksi ja täytteet pieniksi suupaloiksi.

  3. Tuo pöytään kulho keitettyä riisiä, noriarkit ja täytteet omissa kipoissaan. Jokainen ruokailija tekee sushinsa itse.

  4. Ota noriarkki lautaselle. Levitä sen päälle riisiä ja täytteitä. Rullaa kartioksi. Voit kostuttaa arkin reunoja vedellä, jotta tötterö pysyy paremmin kasassa. Mausta mielesi mukaan.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi