Seitiä tortilloihin ja arkista sipulia uudella tavalla – Testaa näitä reseptejä ensi viikolla
Kuva: Päivi Tuovinen
Tämän viikon reseptivinkkien kantavana teemana on arkisten aineiden nostaminen uuteen rooliin.
Kokeile esimerkiksi kotoisaa keltasipulia keitossa, joka saa ylellisen vivahteen sahramista, ja täytä perjantaitortilla herkullisesti maustetuilla seitipaloilla.
Vihreät pavut puolestaan pääsevät loistamaan niin kanasalaatissa kuin pastassa.
Muista antaa jutun lopussa palautetta viikon resepteistä!
Maanantai: Sahrami-sipulikeitto ja sipulisalaatti, 4 annosta
Tuttua keltasipulia voi käyttää ruuassa monella muullakin tavalla kuin kastikkeeseen tai pataan katoavana mausteena.
Paahdetussa sahrami-sipulikeitossa on ylellinen tunnelma. Keiton kanssa voi tarjoilla toisen yllättävän sipuliruuan: marinoidun keltasipuli-päärynäsalaatin.
Kuva: Juha Säkkinen
Paahdettu sahrami-sipulikeitto
3 isoa keltasipulia
1 rkl öljyä
0,25 tl chilihiutaleita
150 g (2–3 kpl) jauhoista perunaa
180 g palsternakkaa
neljännes fenkolista
8 dl vettä
1/4 pussia (pss = 0,5g) sahramia
2 kasvisliemikuutiota
4 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunanmehua
0,25 tl suolaa
0,25 tl mustapippuria
Sahramiaioli:
1 dl majoneesia
1 rkl sitruunanmehua
puolikas valkosipulinkynsi raastettuna
1/2 pussia (pss = 0,5g) sahramia
0,25 tl suolaa
Tarjoiluun:
paistettua pekonia lastuina
Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Kuori keltasipulit ja lohko ne neljään osaan. Laita sipulilohkot uunivuokaan, lisää öljy ja pyörittele. Ripottele pinnalle chilihiutaleet ja paahda uunin keskitasolla 20 minuuttia.
Kuori ja paloittele perunat ja palsternakka. Poista fenkolista kanta ja paloittele. Kuori ja paloittele valkosipulit.
Laita kattilaan juurekset, fenkolit, paahdetut sipulilohkot, kasvisliemikuutiot, vesi, sahrami ja valkosipulit. Keitä, kunnes juurekset ovat kypsiä – noin 15–20 minuuttia.
Soseuta keitto sauvasekoittimella ja mausta sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla.
Valmista sahramiaioli sekoittamalla kaikki ainekset yhteen.
Paista pekonia määrä, josta riittää lastuja joka aterioitsijalle. Pilko pekoni. Tarjoa keitto sahramiaiolin ja pekonilastujen kanssa.
Marinoitu keltasipuli-päärynäsalaatti
2 keltasipulia
Marinadi:
0,5 dl rypsiöljyä
1,5 rkl hunajaa
1,5 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl tilliä hienonnettuna
ripaus suolaa ja mustapippuria
Lisäksi:
2 kourallista rucolaa
2 kotimaista päärynää
1 dl parmesaanilastuja
Kuori keltasipulit ja viipaloi ne joko ohuiksi renkaiksi tai puolirenkaiksi.
Sekoita marinadiainekset kulhossa yhteen ja lisää keltasipulirenkaat joukkoon. Anna maustua 30 minuuttia niin, että sipulit pehmenevät.
Aseta tarjoiluvadille rucola pohjimmaiseksi. Pese päärynät ja lohko pitkittäin veneen muotoon samalla siemenet poistaen. Laita lohkot rucolapedille.
Levitä pinnalle vielä parmesaanilastut ja marinoidut sipulirenkaat ilman lientä. Säästä marinointiliemi salaatinkastikkeeksi erilliseen kannuun.
Tarjoa liha- tai kalaruokien lisäkkeenä.
Tiistai: Kana-pekoniperunasalaatti, 4 annosta
Tämä ruokaisa salaatti on kuin kokonainen ateria yhdessä kulhossa.
Perunat ja broileri tuovat salaattiin ruokaisuutta, eikä tämän syötyään tarvitse miettiä, voiko salaatti yksin riittää ateriaksi.
Kuva: Tommi Anttonen
Kana-pekoniperunasalaatti
600 g perunoita
2 rkl voita
1 paketti pekonia (170 g)
4 broilerin fileetä
suolaa ja pippuria
4 rkl oliiviöljyä
kourallinen vihreitä papuja (tuore tai pakaste)
2 kerää romaine-salaattia
salaatinkastike:
3 dl piimää
0,5 dl kuohukermaa
1 tl suolaa
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
3 kevätsipulin vartta silputtuna
4 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
Keitä perunat kypsiksi. Jos teet varhaisperunoista, laita ne kuorimatta kulhoon. Vanhemmat perunat voit kuoria ennen keittämistä. Laita voi kuumien perunoiden päälle.
Paahda pekonit ruskeiksi uunissa 180 asteessa.
Paista broilerit oliiviöljyssä pannulla kypsiksi. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kiehauta papuja pari minuuttia.
Siivuta kanat, pilko pekoneita hieman ja leikkaa perunat suupaloiksi. Revi salaatit rouheiksi paloiksi. Kokoa salaatti.
Sekoita kastikkeen ainekset yhteen, mausta suolalla ja pippurilla. Kaada salaatin päälle.
Keskiviikko: Papu-perunapasta, 4 annosta
Yksinkertainen vihreiden papujen, perunan ja pastan yhdistelmä saa makua pestosta.
Tämä ruoka ei vaadi vaivalloista kokkausta – työläin vaihe on perunoiden käsittely.
Kuva: Tiina Mutila
Papu-perunapasta
200 g vihreitä papuja
200 g (3–4 kpl) perunoita
300 g (noin 6 dl) kapeaa pastaa
vettä, suolaa
noin 2 dl pestoa
mustapippuria myllystä
pala parmesaania
Huuhdo ja siisti pavut. Leikkaa palot kolmeen tai neljään osaan. Paloiteltuina papuja on noin puoli litraa.
Pese ja tarvittaessa kuori perunat ja paloittele ne suupaloiksi.
Kuumenna pastan keittämistä varten vettä pakkauksen ohjeen mukainen määrä. Mausta suolalla.
Kun pasta on kiehunut 3–4 minuuttia, lisää kattilaan tarvittaessa vettä sen verran, että pystyt keittämään samassa vedessä myös pavut ja perunat.
Keitä perunalohkoja ja papupaloja yhdessä pastan kanssa, kunnes ainekset ovat napakan kypsiä. Valuta keitinvesi, mutta jätä sitä varalta hieman talteen.
Siirrä pasta-peruna-papuseos kulhoon ja sekoita joukkoon pesto. Notkeuta tarvittaessa keitinvedellä.
Annostele ruoka syville lautasille. Pyöräytä pintaan mustapippuria myllystä ja raasta parmesaanijuustoa.
Torstai: Punajuuririsotto, 4–6 annosta
Punajuuririsotto on syksyyn sopivaa ruokaa. Jos haluat, voit korvata riisin joko ohralla tai tattarisuurimoilla.
Kuva: Heli Sallinen
Punajuuririsotto
3–4 punajuurta
4 dl risottoriisiä
2 salottisipulia
1 valkosipulinkynsi
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 l kasvislientä
tuoretta timjamia ja rosmariinia
ripaus suolaa ja mustapippuria
1,5 dl parmesaania tai pecorinoa
tarjoiluun:
pehmeää vuohenjuustoa
Keitä punajuuret. Jäähdytä hetki, kuori ja raasta karkeaksi raasteeksi.
Kuumenna kasvisliemi, pidä se kuumana koko valmistuksen ajan.
Silppua sipulit, kuullota pannulla öljyssä muutama minuutti.
Lisää riisi ja kuullota, kunnes se on muuttunut läpikuultavaksi.
Lisää raastetut punajuuret ja silputtu valkosipuli. Kuullota hetki.
Lisää valkoviini, anna sen haihtua. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan sitä mukaa, kun liemi imeytyy riiseihin. Sekoita. Italialaisen sanonnan mukaan risotolle ei saa kääntää selkää.
Kypsennä noin 20 minuuttia, eli kunnes riisi on kypsää mutta al dente.
Mausta yrteillä, suolalla ja pippurilla. Lopuksi raasta juusto ja sekoita joukkoon.
Tarjoa pehmeän vuohenjuuston kera.
Perjantai: Kalatortillat, 6 annosta
Tämä Hellapoliisina tunnetun Kati Jaakosen kehittämä resepti yllättää, sillä tortillat saavat sisäänsä kalaa.
Pakasteseiti taipuu hyvin maustettuna mainiosti tortilloiden täytteeksi, ja itse tehty chimichurri antaa lisämakua.
Kuva: Päivi Tuovinen
Kalatortillat
6 pehmeää punajuuritortillaa tai muuta tortillaa
1 iso punainen paprika
400 g kirsikkatomaatteja tai tomaattilohkoja
3–4 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
300 g kalakuutioita (pakastealtaasta)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tacomaustetta
Chimichurri:
1–2 valkosipulinkynttä
1 punainen mieto chili
1 dl oliiviöljyä
0,25 dl punaviinietikkaa
ripaus suolaa
0,5 tl paprikajauhetta
1 ruukku oreganoa, korianteria tai lehtipersiljaa
Lisäksi:
90 g auringonkukanversoja tai muita versoja
150–200 g fetajuustoa
200 g smetanaa
oreganoa
Valmista tortillatäyte. Leikkaa paprika suikaleiksi ja kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kääntele paprikasuikaleita, miniluumutomaatteja ja valkosipulia hetki kovalla lämmöllä, kunnes tomaatit pehmenevät hieman. Nosta sivuun.
Kuumenna oliiviöljy pannulla ja paista kalapalat kauttaaltaan. Lisää tacomauste ja kääntele, kunnes kalat ovat kypsiä. Nosta sivuun.
Valmista chimichurri. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna.
Sekoita joukkoon oliiviöljy, punaviinietikka, suola ja paprikajauhe.
Hienonna yrtit aivan hienoksi veitsellä tai leikkurinterällä. Sekoita öljyn joukkoon. Tarkista maku.
Laita punajuuritortillan päälle paistettuja tomaatteja ja paprikaa, auringonkukanversoja, kalapaloja ja fetaa. Tarjoa seuraksi smetanaa. Valuta pinnalle chimichurria, koristele oreganolla.
Viikon välipalavinkki: Vihersmoothie, 1 annos
Tästä välipalasmoothiesta saa virtaa ja rautaa.
Tuore pinaatti ja lehtikaali antavat smoothielle tuhdin vihreän värin. Makeuden smoothie puolestaan saa appelsiinimehusta ja kuivatuista aprikooseista.
Kuva: Niko Jouhkimainen
Vihersmoothie
2 appelsiinin mehu (noin 2 dl)
4 dl tuoretta pinaattia
2 dl lehtikaalia
0,5 dl persiljaa
6 kuivattua aprikoosia
2 tl seesaminsiemeniä
Purista appelsiineista mehu. Lisää joukkoon pinaatit ja soseuta sauvasekoittimella. Riivi lehtikaalista ruoti pois ja lisää lehdet smoothieen. Soseuta. Lisää joukkoon persiljan nypityt lehdet ja soseuta.
Lisää kuivatut aprikoosit ja soseuta tasaiseksi smoothieksi. Ripottele joukkoon lopuksi seesaminsiemenet.
Voit antaa palautetta viikon resepteistä alla:
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi