Helppo pastakastike ja makumatka Intiaan – Poimi tästä resepti-ideat viikon ruokiin
Kuva: Kari Martiala
Tämän viikon reseptivinkeissä on niin kotoisia raaka-aineita kuin makumatka Intiaan.
Moni viikon resepteistä, esimerkiksi munakoisopestopasta ja tomaattikeitto, ovat erittäin nopeita valmistaa.
Viikon jälkiruokavinkkinä on tuhti brownie, joka täyttää kovimmankin suklaahirmun nälän.
Muista antaa jutun lopussa palautetta viikon resepteistä!
Maanantai: Munakoisopestopasta, 4 annosta
Tämä pastakastike valmistuu nopeasti sillä aikaa, kun pasta kiehuu kypsäksi. Täydellistä kiireisen arkipäivän ruokaa siis!
Kuva: Marko Puumalainen
Munakoisopestopasta
400 g pastaa
1 iso munakoiso tai 2 pientä munakoisoa
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tomaatti
1 rkl tomaattipyreetä
mozzarellapallo
oliiviöljyä
puntti basilikaa
mustapippuria
suolaa
Keitä pasta paketin ohjeen mukaan.
Sillä aikaa kun pastavesi kiehuu, pilko munakoiso kuutioksi ja silppua sipulit ja valkosipulit mahdollisimman hienoksi.
Paista munakoisot öljyssä ruskeiksi. Ripauta päälle suolaa. Lisää lopuksi sipulisilppu ja vielä tilkka öljyä, jos pannu on kuivunut, ja anna kuullottua hetki.
Aja munakoisosipulipaistos sekä tomaatti, tomaattipyree ja puolet basilikasta tasaiseksi pestoksi sauvasekoittimella.
Mausta pippurilla ja suolalla. Jos pesto jää liian tiukaksi, notkista pastan keitinvedellä.
Sekoita pasta ja pesto keskenään. Murentele mozzarella annoksen päälle ja viimeistele runsaalla kourallisella basilikaa.
Tiistai: Tomaattikeitto, 2 annosta
Tämän tomaattikeiton ehtii tehdä vaikka etäpäivän lomassa tai nopeasti työpäivän jälkeen.
Puolivalmisteiden käyttöä ei kannata arjessa arastella, sillä niiden avulla kotikokkaus voi nopeutua merkittävästi.
Kuva: Antti Yrjönen
Tomaattikeitto
5 dl kanalientä fondista
n. 500 g tomaatteja (tuoreita tai säilyketomaatteja)
1 dl tomaattisosetta
mustapippuria
basilikaa
1 dl kermaa
auringonkukansiemeniä
Kuumenna kanaliemi. Paloittele tomaatit joukkoon, anna kiehua parikymmentä minuuttia.
Lisää tomaattisose. Hauduta vielä hetki. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Lisää joukkoon kerma ja kiehauta.
Mausta mustapippurilla ja esimerkiksi chilillä tai yrteillä. Viimeistele auringonkukansiemenillä ja basilikalla.
Tarjoa keitto rapeaksi paahdetun leivän kera.
Keskiviikko: Seesamibroileri, 4 annosta
Tämä resepti sopii ruokapreppaajalle, koska broileri laitetaan maustumaan jääkaappiin päivää ennen kokkausta.
Kuva: Kari Martiala
Seesamibroileri
500 g broilerin rintafileitä
1 rkl omenaviinietikkaa
1 dl soijakastiketta
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 dl vehnäjauhoja
2 dl maissijauhoja
6 rkl ruskeaa sokeria
3 isoa kananmunaa
3 tl valkosipulimurskaa
2 tl hienonnettua salottisipulia
2 tl raastettua inkivääriä
ruokaöljyä paistamiseen
Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla sekoittaen, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Hienonna salottisipuli ja raasta inkivääri.
Sekoita reseptissä mainituista raaka-aineista löysä taikina. Lisää broilerin rintafileet taikinaan. Laita seos maustumaan seuraavaan päivään jääkaappiin. Voit sekoittaa seosta pari kertaa, että taikina on kaiken lihan pinnassa.
Paista broilerin fileet kypsiksi runsaassa öljyssä pannulla tai rasvakeittimessä.
Nosta talouspaperin päälle, että saat liiat rasvat pois.
Tarjoile esimerkiksi riisin tai salaatin kanssa.
Torstai: Aloo gobi, 4 annosta
Aloo gobi eli intialainen kukkakaali-perunacurry valmistuu edullisista raaka-aineista.
Mausteinen ruoka sopii syksyyn, ja jos tuoretta kukkakaalia ei ole saatavilla, pakastettukin kasvis toimii.
Kuva: Sami Lettojärvi
Aloo gobi
1 sipuli
3 rkl ruokaöljyä
pieni kukkakaali
4 perunaa
0,5 tl suolaa
2 dl kasvislientä fondista
3 dl ruokajogurttia
Masala:
1 rkl juustokuminaa eli jeeraa
3 valkosipulinkynttä
2 tl tuoretta inkivääriä raasteena
2–3 chiliä
3 rkl sitruunamehua
kourallinen tuoretta korianteria
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl jauhettua korianteria
2–3 tl kurkumaa
Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuli kullankeltaiseksi. Jauha masalan ainekset morttelissa. Lisää mausteseos sipulin joukkoon ja pyörittele tasaiseksi. Lisää öljyä, jos seos tuntuu kuivalta.
Kuori ja kuutioi perunat, lisää ne pannulle. Lisää kasvisliemi, sekoita ja anna kypsyä noin 10 minuutin ajan.
Lisää paloiteltu kukkakaali. Sekoita ja anna hautua kannen alla, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa hieman vettä.
Lopuksi lisää jogurtti, kuumenna hetki. Viimeistele annos tuoreella korianterilla. Tarjoile keitetyn riisin kanssa.
Perjantai: Grillifile kasvispedillä, 4 annosta
Perjantaipaistina voi kokeilla tällä viikolla pannulla paistettavaa filettä, joka saa seurakseen kasvispedin.
Panosta kauniiseen lautaselle asetteluun, niin saat kotona ravintolatyylisen elämyksen.
Kuva: Kari Martiala
Grillifile kasvispedillä
600 g härän tai possun sisäfilettä
100 g porkkanaa
100 g sipulia
100 g palsternakkaa
200 g kesäkurpitsaa
100 g paprikoita
1 dl hienonnettua kevätsipulia
macadamiapähkinäöljyä paistamiseen
1 tl mustapippuria
Havaijin laavasuolaa tai punaista suolaa
Kuori ja suikaloi porkkana ja palsternakka sekä sipulit.
Kiehauta suikaloidut kasvikset.
Suikaloi kesäkurpitsat ja paprikat.
Mausta fileet mustapippurilla ja paista pari minuuttia kummaltakin puolelta kuumalla pannulla tai grillillä.
Kääri paistettu filee folioon muutamaksi minuutiksi levähtämään, niin lihasnesteet eivät valu pois.
Paista suikaloidut kasvikset nopeasti kuumalla pannulla tai grillillä macadamiapähkinäöljyssä.
Leikkaa filee viipaleiksi ja kokoa annos.
Laita lautaselle ensin suikalekasvispaistos ja sen päälle viipaloitu liha. Ripottele päälle makusuolaa.
Viikon jälkiruokavinkki: Kahden suklaan browniet, 12 palaa
Nämä mehevät ja tuhdit browniepalat on helppo valmistaa gluteenittomina, kun käyttää gluteenitonta jauhoseosta.
Jos gluteenittomuuteen ei ole tarvetta, jauhona voi käyttää vehnäjauhoa.
Kuva: Marko Puumalainen
Kahden suklaan brownie
150 g voisulaa
1 dl fariinisokeria
1,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
1 tl leivinjauhetta
2,5 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
0,5 dl kaakaojauhetta
1 dl valkosuklaahippuja
1 dl tummasuklaahippuja
Yhdistä kulhossa voisula, sokerit ja vaniljasokeri.
Riko joukkoon kananmunat ja sekoita nopeasti.
Jaa puolet taikinasta toiseen kulhoon.
Lisää yhteen taikinaan 1,5 dl gluteenitonta jauhoa, 0,5 tl leivinjauhetta ja 1 dl valkosuklaahippuja.
Lisää toiseen taikinaan 1 dl gluteenitonta jauhoa, 0,5 dl kaakaojauhetta, 0,5 tl leivinjauhetta ja 1 dl tummasuklaahippuja.
Vuoraa suorakulmainen kakkuvuoka (noin 25 x 15 cm) leivinpaperilla. Kaada molemmat taikinat vuoronperään vuokaan. Sekoittele taikinoita hieman esimerkiksi hammastikulla, jotta saat marmoroidun tai raidallisen kuvion.
Paista 175 asteessa 30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kuin leikkaat brownien paloiksi.
Anna alla palautetta viikon resepteistä:
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi