Täyteläistä kurpitsapataa ja koko perheelle maistuvaa kalakeittoa – Poimi ideat viikon ruokalistalle
Kurpitsapata kypsennetään kurpitsan sisällä – astiankin voi siis syödä! Kuva: Juha Inkinen
Ovatko ideat ruokalistalle vähissä? Tässä jutussa on jokaiselle arkipäivälle reseptivinkki, ja lisäksi jutun lopusta löydät idean viikon jälkiruuaksi.
Tämän viikon resepteissä panostetaan lohturuokatunnelmaan: tuttuihin klassikoihin ja lämmittäviin mausteisiin.
Kokeile Halloween-ajan lähestyessä esimerkiksi kurpitsan sisällä kypsennettävää kurpitsapataa ja matkusta Vietnamiin täytettyjen patonkien maun mukana.
Muista antaa palautetta viikon resepteistä jutun lopussa.
Maanantai: Kermainen kalakeitto, 4 annosta
Kalakeitto on arjen perusruokaa, joka sopii koko perheelle.
Tämän reseptin on kehittänyt Samasta padasta -keittokirjojen kirjoittaja Outi Väisänen, ja samaa ruokaa voi syödä koko perhe vähintään kuusikuisesta vauvasta alkaen. Vauvalle tarkoitettava annos otetaan sivuun ennen kerman ja suolan lisäämistä.
Kuva: Riikka Kantinkoski
Kermainen kalakeitto
300 g seitikuutioita (pakaste)
180 g isoja katkarapuja
1,5 l vettä
0,5 dl kalafondia
3 porkkanaa
10 perunaa
1 sipuli
tuoretta tilliä
ripaus mustapippuria
2 dl kuohukermaa
(0,5 tl suolaa)
Sulata seiti pakkauksen ohjeen mukaan. Ota myös katkaravut sulamaan.
Laita vesi ja fondi isoon kattilaan kuumenemaan. Jos teet ruokaa myös vauvalle, lisää fondi vasta valmiiseen keittoon, kun olet erottanut vauvan annoksen.
Lisää kasvikset kattilaan sitä mukaa, kun saat ne käsiteltyä. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja paloittele perunat. Hienonna sipuli. Lisää pippuri ja anna kasvisten kypsyä 10 minuuttia.
Lisää seitikuutiot kattilaan. Kypsennä 5 minuuttia, kunnes kasvikset ja kala ovat kypsiä. Sekoita katkaravut joukkoon ja kiehauta. Ota halutessasi 4 dl keittoa sivuun vauvalle.
Lisää kerma kattilaan. Maista ja lisää halutessasi suolaa.
Pirskota halutessasi tilliöljyä annosten päälle ja koristele tuoreella tillillä.
Tiistai: Kurpitsapata, 4 annosta
Vihanneshyllyjen kurpitsavalikoima on loppusyksyllä parhaimmillaan, kun kesäkurpitsan lisäksi tarjolla on esimerkiksi spagettikurpitsaa, hokkaidokurpitsaa ja muita talvikurpitsoja.
Talvikurpitsojen satokausi on syksyllä, ja myös kurpitsaan yhdistettävät juhlasesongit osuvat tähän ajankohtaan.
Kurpitsan sisällä kypsennettävä kasvispata on näyttävä ruoka, jos sen nostaa tarjolle pöytään kokonaisena. Kasvispata valmistetaan lähes kypsäksi ensin kattilassa ja kauhotaan sitten ontoksi koverretun kurpitsan sisälle.
Kurpitsaa jätetään reilusti kiinni kuoreen, jolloin se kypsyy hitaasti uunissa padan muhiessa. Valmista pataa kauhaistaan kurpitsasta siten, että samalla saa mukaan itselleen mieluisan määrän kurpitsaa.
Kuva: Juha Inkinen
Kurpitsapata
noin 2 kg:n kokoinen kovakuorinen talvikurpitsa (esimerkiksi hokkaidokurpitsa)
2 rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 mieto punainen chili
200 g myskikurpitsaa
200 g paprikaa
1 tl suolaa
2 tl savustettua paprikajauhetta
1 purkki (400 g) tomaattimurskaa
1 paketti (230 g) kypsiä kikherneitä
Leikkaa kurpitsan yläosa pois ja säästä se kanneksi.
Poista kurpitsan sisältä siemenet mutta jätä kurpitsaa reilusti kiinni kuoreen. Padan pitäisi mahtua kurpitsan sisälle, joten jos siementen poistamisen jälkeen tilaa on liian vähän, koverra kurpitsaa hieman irti ja käytä johonkin muuhun ruokaan.
Sivele kurpitsan sisus ruokalusikallisella öljyä ja hiero sisälle hieman suolaa.
Siivuta sipuli ja valkosipulinkynnet. Mittaa kattilaan 1 rkl öljyä ja kuullota sipuleita hetki. Siivuta chili ja lisää kattilaan.
Poista myskikurpitsasta kuoret ja kuutioi. Lisää kurpitsa kattilaan.
Huuhtele paprikat, poista niistä siemenkodat ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Lisää kattilaan.
Lisää pataan 1 tl suolaa ja 2 tl savupaprikaa. Kaada joukkoon tomaattimurska ja jatka kuumentamista.
Huuhtele kikherneet ja lisää pataan. Lisää tarvittaessa suolaa.
Kauho pata kurpitsan sisälle siten, että kurpitsa ei ole aivan piripintaan täynnä. Jos täytettä jää yli, voit kypsentää sen erillisessä uunivuoassa tai loppuun asti kattilassa.
Laita kurpitsa uunipellille tai paiston kestävään uuniastiaan. Kypsennä ensin 175 asteessa ilman kantta noin 30 minuuttia ja sitten 30 minuuttia kurpitsakannen kanssa. Seuraa kurpitsan kypsymistä paiston aikana – kurpitsan tulee olla pehmeää, mutta ylikypsänä kurpitsa saattaa hajota. Kurpitsojen koossa ja kuoren paksuudessa voi olla eroja, joten tarvittaessa pidennä paistoaikaa.
Keskiviikko: Tofu limonello, 4 annosta
Tofu voi tuntua raaka-aineena osalle hankalalta, jos sen käyttämisestä ei ole paljoa kokemusta. Esikäsittelemällä tofuun saa lisää makua, joten vaiva kannattaa nähdä.
Käsiteltyä tofua voi käyttää vaikkapa klassisessa limonello-pastassa. Perinteiseen pastaan tulee kanaa, mutta tämä versio on täysin vegaaninen, kun kuohukermankin tilalla on kaurakermaa.
Kuva: Katariina Hakaniemi
Tofu limonello
400 g spagettia
400 g valmista käsiteltyä tofua (katso ohje)
Limonello-pastakastike:
1 sipuli hienonnettuna
reilusti valkosipulin kynsiä hienonnettuna
loraus rypsiöljyä
4 dl kaurakermaa
noin 1 dl valkoviiniä
1 rkl kasvisliemijauhetta tai 1 kasvisliemikuutio
1–2 tl raastettua inkivääriä
hyppysellinen kurkumaa
sokeria maun mukaan
suolaa maun mukaan
rouhittua mustapippuria
1 tuore sitruuna
1–2 rkl maissijauhoa sekoitettuna kylmään veteen
lehtipersiljaa tai rucolaa
Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.
Kuullota hienonnettua sipulia kattilassa öljyssä keskilämmöllä. Kun sipuli on kuullottunut, lisää hienonnetut valkosipulin kynnet ja pyöräytä kauhalla sipulien joukkoon.
Lisää kattilaan kaurakermaa, valkoviiniä ja kasvisliemijauhetta tai murusteltua kasvisliemikuutiota, raastettua inkivääriä, hyppysellinen kurkumaa sekä sokeria arkailematta. Sokeri taittaa sitruunan hapokkuutta.
Raasta kastikkeeseen reilusti sitruunan kuorta ja purista sitruunan mehua.
Lisää rouhittua mustapippuria ja suolaa.
Anna kiehua muutaman minuutin ajan, maista ja säädä maut tasapainoon. Kastikkeen kuuluu olla voimakkaan makuista, koska se maustaa pastan maukkaaksi. Kastikkeessa maistuu sitruuna, suolaisuus ja pieni makeus.
Suurusta kevyesti veteen sekoitetulla maissijauholla ja anna vielä kiehahtaa.
Lisää kuumaan kastikkeeseen tofut ja spagetti. Kuumenna sekoittaen ja tarjoile heti. Koristele rouheasti silputulla lehtipersiljalla tai rucolalla. Lisukkeeksi sopii parhaiten raikas salaatti.
Tofun käsittely
400 grammaa tofua
1 dl taloussiirappia
0,5 dl rypsiöljyä
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Ota iso lautanen tai laakea astia ja asettele sen pohjalle muutama kerros talouspaperia.
Leikkaa tofut nopan kokoisiksi kuutioiksi ja laita kuutioidut tofut papereiden päälle tasaiseksi yhdeksi kerrokseksi.
Asettele tofujen päälle vielä muutama talouspaperi päällekkäin ja laita päälle jokin paino, esimerkiksi valurautapannu tai toinen lautanen ja sen päälle jauhopaketti.
Anna tofujen prässäytyä painon alla noin 15 minuuttia, jotta neste valuu ulos.
Laita prässätyt tofut hyvin kevyesti öljyttyyn uunivuokaan ja paista sellaisenaan uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet pinnalleen hieman kaunista kullanruskeaa väriä.
Sekoita tofuja kertaalleen paiston aikana.
Ota tofut uunista ja mausta reilulla siirapilla ja suolalla sekä mustapippurilla. Lisää myös öljyä.
Sekoita mausteet tasaisesti tofuille, maista ja lisää mausteita tarpeen mukaan.
Laita tofut takaisin uuniin 5–10 minuutiksi tai kunnes tofut tuntuvat pinnalta hieman rapeilta mutta ovat vielä täysin pehmeitä sisältä.
Torstai: Speltti-tattirisotto, 4 annosta
Speltti on vehnänsukuinen, vanha viljalaji, jota voi käyttää leivonnassa ja ruuanlaitossa esimerkiksi jauhoina, hiutaleina ja suurimoina.
Suurimoista valmistuu esimerkiksi terveellinen risotto, johon voi hyödyntää sienisatoa. Tähän reseptiin käytetään pakastettuja tai kuivattuja tatteja, mutta jos niitä ei satu olemaan, voi tilalle vaihtaa muitakin metsäsieniä.
Kuva: Jaana Kautto
Speltti-tattirisotto
8 dl kasvis- tai kanalientä (osa liemestä voi olla myös kuivattujen tattien liotuslientä)
1 iso sipuli hienonnettuna
3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
4 dl pakastettuja tatteja tai 50 g kuivattuja
oliiviöljyä
4 dl spelttihelmisuurimoita
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 dl valkoviiniä
150 g mascarponejuustoa
1 dl parmesaania raasteena
1,5 dl persiljaa hienonnettuna
Kiehauta kasvis- tai kanaliemi ja tattien liotusliemi, jos olet käyttänyt kuivattuja tatteja.
Kuullota kattilassa öljyssä sipulisilppuja ja sieniä.
Lisää spelttihelmisuurimot ja kuullota niitäkin hetken aikaa. Mausta suolalla ja pippurilla.
Lisää valkoviini ja anna sen imeytyä suurimoihin.
Lisää vähitellen kauhallinen kuumaa lientä kerrallaan suurimoiden joukkoon, sekoita ja anna nesteen imeytyä ennen kuin lisäät nestettä.
Tee tätä toimenpidettä noin 20 minuuttia tai kunnes suurimot tuntuvat sopivan pehmeiltä.
Lisää sekaan mascarpone ja parmesaaniraaste sekä persiljasilppu.
Perjantai: Banh mi -patonki broilerista, 4 annosta
Vietnamissa on runsas ja monipuolinen ruokakulttuuri, jossa raaka-aineiden tuoreus näkyy ja maistuu. Kaakkoisaasialaiseen tapaan ruuanlaitossa käytetään runsaasti korianteria, sitruunaruohoa, chiliä sekä soija- ja kalakastikkeita.
Yksi helppo ja nopea arkiateria on täytetty patonki. Tällä kertaa banh mi -patongit saavat täytteekseen broileria, mutta niihin voi hyödyntää vaikkapa tähteeksi jääneitä lihapullia.
Kuva: Annukka Roth
Banh mi -patongit
1 maalaispatonki
400 g kypsää broilerin fileetä
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 tl sitruunaruohotahnaa
300 g tuoretta varhaiskaalia
1 porkkana
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl öljyä
1 rkl soijakastiketta
1 avomaankurkku
2 rkl minttua hienonnettuna
1 dl majoneesia
2 tl thaimaalaista chilikastiketta kuten Shirachaa
1 cm pala inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
tuoretta korianteria
1 lime
1 punainen chili
Pilko kaali, porkkana ja kurkut ohuiksi suikaleiksi ja laita ne kulhoon. Sekoita joukkoon etikka, öljy ja soija. Laita kaalisalaatti jääkaappiin.
Pilko broileri. Laita palat kulhoon ja lisää niiden päälle makea chilikastike ja sitruunaruohotahna.
Sekoita kastikkeeksi majoneesi, thaimaalainen chilikastike, inkivääri ja valkosipulinkynnet.
Leikkaa patonki keskeltä pituussuunnassa kahtia. Lämmitä puolikkaita uunissa noin viisi minuuttia tai kunnes ovat lämmenneet. Lämmitä samalla myös broileri.
Valuta kaalisalaatista ylimääräiset nesteet. Voitele patongit majoneesikastikkeella ja lisää täytteeksi salaatti ja broileri. Tarjoile korianterin, limen ja chilin kanssa.
Viikon jälkiruokavinkki: Ahvenanmaan pannukakku, pellillinen
Ahvenanmaan pannukakku on klassikko, johon kardemumma antaa viime silauksen. Ahvenanmaalla on sekä mannaryyni- että riisiryynikoulukuntaa.
Oheisen ohjeen pannukakku syntyy helposti riisi- tai mannapuuron tähteistä. Ålands pannkaka tarjoillaan perinteisesti luumukiisselin ja kermavaahdon kera.
Kuva: Mirja Hussain
Ahvenanmaan pannukakku
3 kananmunaa
1 dl sokeria
0,5 tl suolaa
2 tl kardemummaa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 dl manna- tai riisipuuroa
7 dl maitoa
Luumukiisseli:
200 g kuivattuja, kivettömiä luumuja
1 l vettä
1 kanelitanko
1 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja
tilkka vettä
Maustettu kermavaahto:
1 prk kermaa
1 rkl sokeria
ripaus kardemummaa
Vatkaa kananmunat ja sokeri kulhossa. Lisää joukkoon suola, kardemumma, vehnäjauhot, riisi- tai mannapuuro ja maito. Sekoita tasaiseksi. Turvota taikinaa 15–30 minuuttia.
Kaada taikina voidellulle tai leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista pannukakkua uunin keskitasolla 225 asteessa noin puoli tuntia.
Mittaa kattilaan luumut, vesi, kanelitanko ja sokeri. Keitä seosta noin vartti. Sekoita perunajauhot kylmään vesitilkkaan. Kaada perunajauhoseos kattilaan ja kiehauta sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja ota kanelitanko pois.
Vaahdota kerma, sekoita joukkoon sokeri ja kardemumma. Tarjoile pannukakku kiisselin ja kermavaahdon kera. Vaihtoehtoisesti voit käyttää lisukkeena vaikkapa hilloa.
Mitä pidit viikon resepteistä? Anna alla palautetta!
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi