Upota hävikkiporkkanat lettuihin ja piimä helppoihin rieskoihin – Poimi ideat viikon ruokalistalle tästä
Kuva: Juha Inkinen
Sää viilenee, ja syksyn lomaviikot ovat jääneet taakse.
Tällä viikolla reseptivinkeissäkin katse käännetään lämpöä tuoviin ja värikkäisiin resepteihin.
Kokeile esimerkiksi tuhtia gulassia tai hauduttele loppuviikosta täyteläinen ragú pastan seuraksi.
Hävikkivinkkinä voit testata porkkanalettuja tai pyöräyttää vaikkapa iltapalalle helpot piimärieskat.
Muista antaa jutun lopussa palautetta viikon resepteistä!
Maanantai: Paistetut silakat ja hasselbackanperunat, 4 annosta
Silakka on edullinen kala, mutta osa voi arkailla sen käyttöä.
Lähesty raaka-ainetta helposti ja kokeile ensin paistettuja silakoita. Yksinkertaisten pihvien ohessa voi panostaa lisukkeisiin valmistamalla hasselbackanperunoita.
Paistetut silakat saavat helposti lisämakua ja vaihtelua leivityksestä, johon perinteisesti käytetään ruisjauhoja. Mausteet voi sekoittaa suoraan jauhoihin, kalat jauhokylvystä pannuun ja paistumaan.
Kuva: Katja Luoma
Paistetut silakat
600 g silakkafileitä (1 kg kokonaisia silakoita)
1,5 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
1,5 dl korppujauhoja tai ruisjauhoja
voita paistamiseen
(tilliä tai persiljaa)
tarjoiluun:
sitruunaa, kapriksia, tilliä
Huuhtele peratut silakat, valuta.
Sekoita jauhoihin suola ja valkopippuri. Kierittele kalat leivitysjauhoissa.
Ruskista pannulla muutama kala kerrallaan, älä täytä pannua liian täyteen. Paista pari minuuttia per puoli.
Jos haluat silakkapihvejä, laita kalat leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin ja ripottele lihapuolelle hieman suolaa. Ripottele joka toiselle kalalle hieman tilliä tai persiljaa ja nosta kaksi kalaa päällekkäin pihviksi. Voit leivittää myös ne ja paistaa pannulla 3–4 minuuttia per puoli.
Laita silakat tarjolle, koristele vati sitruunaviipaleilla, kapriksilla ja silputulla tillillä.
Hasselbackanperunat
8 kiinteää perunaa
100 g voita
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
4 rkl korppujauhoja
voiteluun voita
Pese perunat hyvin. Leikkaa perunoihin tiheästi viiltoja. Tavoitteena on parin millimetrin levyiset siivut. Jos tulee paksumpia, ei se mitään. Älä leikkaa loppuun asti, jätä viimeinen sentti viiltämättä, muuten perunat eivät pysy kasassa.
Voitele uunivuoka ja laita perunat vuokaan viilletty puoli ylöspäin. Sivele perunoille huoneenlämpöistä voita, mausta suolalla ja valkopippurilla ja lopuksi ripottele päälle korppujauhoja.
Paista uunissa 225 asteessa noin 40–45 minuuttia.
Tiistai: Porkkanaletut ja katkarapu-pastasalaatti
Porkkanaletut ovat paitsi helppoa arkiruokaa myös hyvä tapa välttää hävikkiä, sillä taikinaan voi upottaa edellispäivältä yli jäänyttä porkkanaraastetta.
Porkkanalettujen kanssa voi tarjoilla pastasalaattia, jolloin ateria on ruokaisampi.
Kuva: Marko Puumalainen
Porkkanaletut
5 dl maitoa
2 dl porkkanaraastetta
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 rkl sokeria
2 rkl öljyä tai sulatettua rasvaa
Mittaa tehosekoittimeen maito ja porkkanaraaste. Pyöritä massaa tehosekoittimessa pari minuuttia ja lisää joukkoon kananmunat.
Anna tehosekoittimen käydä ja lisää joukkoon vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva. Sekoita tasaiseksi ja kaada taikina kulhoon. Anna turvota puoli tuntia.
Paista letut voissa ja tarjoile esimerkiksi puolukkasurvoksen kanssa.
Katkarapu-pastasalaatti
250 g pastaa
puolen sitruuna mehu
pieni pätkä chilipaprikaa
5 rkl silputtua, tuoretta basilikaa
2 rkl silputtua, tuoretta korianteria
5 rkl oliiviöljyä
2 rkl majoneesia
250 g kuorittuja katkarapuja
1 avokado
suolaa, mustapippuria
Keitä pasta ohjeen mukaan. Kauniin pastasalaatin saat vaikkapa monivärisestä simpukkapastasta.
Laita kulhoon sitruunamehu, chilipaprika, basilika, korianteri, suola ja pippuri. Sekoita hyvin. Vatkaa sekaan majoneesi ja öljy. Lisää vielä hiukan lämmin pasta mausteseokseen.
Sekoita ja anna jäähtyä ennen katkarapujen lisäämistä. Tarkista mausteet. Koristele basilikalla ja korianterilla.
Keskiviikko: Gulassi, 4–6 annosta
Unkarilainen gulassi on tuhti keittoruoka.
Säilötyt tomaatit, paprika ja ripaus chiliä tuovat keittoon lämpöä ja syvyyttä.
Kuva: Mirja Hussain
Gulassi
600 g naudan palapaistia
öljyä + nokare voita paistamiseen
1 sipuli
1–2 valkosipulinkynttä
2 tl paprikajauhetta
1–2 l lihalientä fondista
1–2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
2 porkkanaa
4 perunaa
1 dl tomaattisosetta
1 prk (400 g) tomaattimurskaa tai säilöttyjä kokonaisia tomaatteja
1 iso punainen paprika
ripaus chiliä
pinnalle persiljasilppua ja smetanaa
Leikkaa naudanliha kuutioiksi.
Kuori ja paloittele sipuli. Paista sipulit ja lihapalat pannulla parissa erässä, mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella. Siirrä kattilaan.
Lisää hienonnettu valkosipuli ja vettä + fondia. Lisää kattilaan tomaatit, lihaliemi ja paloiteltu paprika. Anna kypsyä miedolla lämmöllä tunti tai pari.
Kuori ja paloittele porkkanat ja perunat. Lisää pataan. Mausta tomaattisoseella ja hauduta, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Tarkista suola ja pippuri maistamalla, viimeistele keitto persiljalla. Tarjoa lisukkeena smetanaa.
Torstai: Punainen kasviscurry, 4 annosta
Kylmänä päivänä ruoalta kaipaa värejä ja lämpöä.
Punainen currykastike valmistuu lähes samassa ajassa kuin sen kanssa tarjottava riisi kypsentyy. Currytahna antaa kastikkeelle herkullisen maun, joka ei muistuta lainkaan jauheena myytävää currymaustetta.
Ruoan mausteisuutta voi muokata oman maun mukaisesti lisäämällä kastikkeeseen halutessaan chiliä jo keittämisvaiheessa.
Tofu tuo proteiinia kasviscurryyn. Jos kastikkeeseen haluaa lihaa, kana toimii hyvin punaisen curryn makujen kanssa.
Kuva: Marko Puumalainen
Punainen kasviscurry
1 rkl öljyä
1 rkl inkivääritahnaa
2 valkosipulinkynttä
100 g punaista currytahnaa
8 dl kookosmaitoa
1 punainen paprika
1 kesäkurpitsa (200–300 g)
5 kaffirlimen lehteä
1 rkl kalakastiketta
270 g tofua
1 rkl fariinisokeria
kourallinen thaibasilikaa
1 mieto punainen chili
4 cm pala inkivääriä
3 dl jasmiiniriisiä
1 tl suolaa
Kuumenna öljy kattilassa, lisää inkivääritahna ja murskatut tai raastetut valkosipulinkynnet sekä currytahna. Paista keskilämmöllä muutama minuutti.
Lisää kookosmaito. Pilko paprika ja kesäkurpitsa isohkoiksi paloiksi ja lisää kastikkeeseen. Lisää joukkoon kaffirlimen lehdet ja keitä 10 minuuttia.
Laita jasmiiniriisi kypsentymään pakkauksen ohjeen mukaisesti.
Lisää currykastikkeen joukkoon kalakastike ja fariinisokeri. Kuutioi tofu ja lisää kastikkeeseen. Keitä vielä viisi minuuttia.
Lisää kastikkeeseen thaibasilika.
Viipaloi chili ja suikaloi inkivääri ohuiksi tikuiksi. Lisää ne kastikkeen päälle ja tarjoile keitetyn jasmiiniriisin kanssa.
Perjantai: Ragú ja pastaa, 4 annosta
Ragú on loppuviikon tai viikonlopun hitaan kokkauksen ruokaa, koska tässä ruokalajissa pitää jaksaa ja ehtiä hauduttaa.
Jos perjantaina sattuu olemaan vaikkapa etäpäivä, ragún voi laittaa hautumaan hiljalleen koko iltapäivän ajaksi liedelle.
Kuva: Katja Luoma
Ragú
1–2 sipulia
1–2 valkosipulinkynttä
1–2 porkkanaa
pala varsiselleriä
100 g pekonia
400–500 g nautasikajauhelihaa
1–2 dl valko- tai punaviiniä
400 g tölkkitomaatteja
2–3 dl lihalientä
1–2 dl kermaa
suolaa, pippuria
parmesaania
Pilko kasvikset ja pekoni. Freesaa hetki pannulla, lisää jauheliha. Paista kymmenisen minuuttia, lisää viini. Lisää säilyketomaatit ja mausta ruoka suolalla ja pippurilla.
Lisää lihalientä nesteeksi, anna hautua hiljaisella tulella pari tuntia. Sekoittele välillä. Jos kastike tuntuu kuivalta, lisää lihalientä.
Lisää kermaa ja anna hautua vielä ainakin puoli tuntia. Älä tee kastikkeesta ohutta, aito bolognalainen ragú ei kellu liemessä.
Tarjoa tagliatellen kera. Raasta päälle parmesaania.
Viikon välipalavinkki: Piimärieskat, 12–16 kappaletta
Jos piimää uhkaa jäädä jääkaappiin pilaantumaan, sen voi upottaa esimerkiksi rieskataikinaan. Lämpöiset, juuri uunista tulleet rieskat toimivat vaikkapa iltapalana.
Ylimääräiset rieskat voi myös pakastaa – sulatuksen jälkeen niitä kannattaa lämmittää hetki mikrossa tai uunissa, jotta leipäsiin saa herkullisen tuoreuden tuntuman.
Kuva: Juha Inkinen
Piimärieskat
5 dl piimää
3 dl vettä
3 kananmunaa
100 g voita
12 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
3 tl leivinjauhetta
3 tl suolaa
Sekoita keskenään kulhossa piimä, vesi ja kananmunat. Sulata voi ja lisää se juoksevana nesteiden joukkoon.
Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet. Kaada neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Anna löysän taikinan tekeytyä noin puoli tuntia.
Lusikoi leivinpaperilla vuoratulle pellille taikinaa ja taputtele jauhotetuilla käsillä ohuiksi, pyöreiksi rieskoiksi. Taikinasta tulee 12 isoa tai 16 pienempää rieskaa.
Pistele rieskoihin haarukalla reikiä ja paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes rieskat ovat saaneet pintaansa kullanruskeaa väriä.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi