Edullinen pastavuoka ja nopeat uuniperunat mikrossa – Poimi tästä ideat viikon ruokalistalle
Viikon herkkureseptinä on mehevä kurpitsapiirakka. Kuva: Juha Inkinen
Kaipaatko nopeaa tai edullista arkiruokaa? Haluatko satsata ateriaan erityisesti?
Nappaa alta reseptivinkit viikon erilaisiin tarpeisiin! Mukana on myös ideat välipalaksi ja viikon herkuksi.
Nyt on hyvä vuodenaika hyödyntää runsaasti juureksia – resepteistä saat ideoita tähänkin.
Jutun lopussa pääset antamaan myös palautetta viikon resepteistä.
Viikon nopea: Mikrouuniperunat, 2–4 annosta
Mikro sopii muuhunkin kuin pelkkään ruokien lämmittämiseen. Siellä voi valmistaa pieniä, nopeita ruokia.
Etenkin pieniä ruokamääriä tehdessä mikron käyttäminen voi olla myös energiansäästökeino, jolla välttää turhaa uunin kuumentamista.
Jopa perunan kypsentäminen onnistuu mikrossa – muista pistellä siihen reikiä, jotta höyry pääsee ulos.
Kuva: Milja Kungas
Mikrouuniperunat
Tonnikalatäyte:
1 prk tonnikalaa vedessä
200 g tillituorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
ripaus sitruunapippuria
Feta-tomaattitäyte:
8–10 kirsikkatomaattia
150 g fetajuustoa
1 prk (150–180 g) ranskankermaa
1 tl suolaa
mustapippuria
Tee ensin haluamasi täyte. Tonnikalatäytteeseen valuta tonnikala. Lisää siihen tuorejuusto, hienonnettu valkosipulinkynsi ja sitruunapippuri. Sekoita tasaiseksi. Feta-tomaattitäytteeseen pilko tomaatit ja paloittele fetajuusto. Sekoita ranskankerman ja mausteiden kanssa.
Pese ja kuivaa perunat ja pistele niihin reikiä vaikka haarukalla. Martat neuvovat kietaisemaan perunoiden ympärille talouspaperia ja panemaan ne mikronkestävään astiaan. Peitä perunat mikrokuvulla.
Kypsennä täydellä teholla 12–15 minuuttia, mikron tehon mukaan. Voit kokeilla perunoiden kypsyyttä välillä. Jos kypsennät yhden perunan kerrallaan, kypsennysaika on lyhyempi: täydellä teholla yksi peruna 4–6 minuuttia ja kaksi perunaa 8–10 minuuttia.
Tarjoa mikrouuniperunat täytteen kanssa. Täytettä tulee näillä ohjeilla reilusti, joten voit käyttää loput myöhemmin leivän päällä tai vaikka muun ruuan lisukkeena.
Viikon edullinen: Punainen linssilaatikko, 4–6 annosta
Tämä ruoka on paitsi helppo tehdä myös edullinen. Raaka-aineina ovat spagetti, kirsikkatomaatit, tomaattimurska ja punaiset linssit sekä juustoraaste. Koko laatikkoon, josta syö neljästä kuuteen henkeä, kuluu aineksia noin 7,5 euron edestä.
Yhdelle annokselle jää siis hintaa alle kaksi euroa.
Kuva: Katariina Hakaniemi
Punainen linssilaatikko
200 g täysjyväspagettia
250 g kirsikkatomaatteja
400–500 g tomaattimurskaa
valkosipulia, chiliä, suolaa ja pippuria maun mukaan
400 g punaisia linssejä
6–7 dl kiehuvaa vettä
150–200 g juustoraastetta
Levitä keittämättömät spagetit uunivuoan pohjalle. Kaada päälle rasiallinen huuhdeltuja kirsikkatomaatteja ja purkillinen tomaattimurskaa.
Mausta mielesi mukaan suolalla, pippurilla ja murskatulla valkosipulilla. Jos olet chilin ystävä, lisää sitä joukkoon joko jauheena tai tuoreena.
Lisää vuokaan purkillinen huuhdeltuja, punaisia linssejä. Kiehauta vesi ja kaada se viimeisenä vuokaan.
Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 30 minuutiksi. Ota vuoka pois ja ripottele päälle juustoraaste. Laita vuoka uudestaan uuniin vielä viideksi minuutiksi.
Kun otat vuoan uunista, sekoita varovaisesti pastat, tomaatit, linssit ja sulanut juustoraaste keskenään pastakauhalla.
Annostele syvälle lautaselle ja viimeistele annos halutessasi basilikalla tai muilla yrteillä.
Viikon panostus: Bouillabaisse, 4 annosta
Bouillabaisse on klassinen ranskalainen resepti. Tällä kertaa keitto valmistetaan kotimaisesta kalasta – voit valita vaaleaksi kalaksi haukea, ahventa tai kuhafilettä omien mieltymystesi, budjetin ja saatavuuden mukaan. Lisäksi ruokaan menee sinisimpukoita ja jokiravun pyrstöjä – hieman ylellisyyttä arjen keskelle.
Kuva: Kari Martiala
Bouillabaisse
350 g hauki-, ahven- tai kuhafilettä
8 kpl sinisimpukoita
12 kpl jokiravun pyrstöjä
400 g tomaattia soseena
2 rkl tomaattipyreetä
200 g perunaa
150 g porkkanaa
50 g juuriselleriä
50 g fenkolia
50 g sipulia
2 rkl inkiväärimurskaa purkista tai hienonnettua tuoretta inkivääriä
2 rkl sweet thai chili -kastiketta
2 rkl kalafondia
2 dl valkoviiniä
2 dl vettä
(suolaa)
Pilko kasvikset ja pienennä kala.
Kaada kattilaan 2 dl valkoviiniä, 2 dl vettä, 2 rkl kalafondia ja soseutetut tomaatit.
Kun liemi kiehuu, lisää siihen kasvikset kovuusjärjestyksessä, niin ne kypsyvät tasaisesti.
Mausta liemi parilla ruokalusikallisella inkivääriä ja maun mukaan chilikastikkeella. Tarkista maku. Kun kasvikset ovat lähes kypsiä ja maku kohdallaan, lisää sekaan kalat, sinisimpukat ja jokiravunpyrstöt.
Keitä vain hetki, etteivät kalat mene ylikypsiksi. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla isoimman kalapalan kahtia. Jos se on juuri ja juuri kypsä, niin ruoka on valmis tarjottavaksi.
Voit laittaa keittoon myös pari pilkottua tomaattia. Muistathan, että kalat kypsyvät koko ajan kuumassa liemessään.
Viikon välipala: Juuresnäkkäri ja palsternakkahummus, 10 annosta
Nyt on se aika vuodesta, kun juureksia kannattaa käyttää monipuolisesti.
Kokeile upottaa palsternakkaa ja porkkanaa näkkileipätaikinaan. Lisukkeeseenkin saat käytettyä palsternakkaa, kun valmistat siitä hummusta.
Kuva: Päivi Tuovinen
Juuresnäkkäri
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl sormisuolaa
1,5 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl öljyä
2 dl palsternakkaraastetta
1 dl porkkanaraastetta
päälle merisuolahiutaleita
Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon. Lisää joukkoon juuresraasteet ja sekoita. Lopuksi kaada sekaan kiehuva vesi ja öljy.
Kaulitse taikina ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Parhaiten se onnistuu siten, että laitat taikinan päälle toisen leivinpaperin ja kaulitset.
Voit tehdä taikinaan veitsellä viillot, jotta se on jäähtyneenä helpompi katkaista paloiksi. Sirottele näkkärin pinnalle merisuolaa.
Paista uunin alatasolla 50–60 minuuttia 150 asteessa.
Taita jäähtynyt näkkärilevy paloiksi.
Säilytä näkkärit ilmatiiviissä astiassa. Nauti palsternakkahummuksen kanssa.
Palsternakkahummus
400 g palsternakkaa
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
ripaus suolaa ja mustapippuria sekä 1 tl oliiviöljyä
230 g kikherneitä ja kikherneiden lientä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
1 tl paprikamaustetta
suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan
Kuori palsternakat ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja leikkaa sipuli puoliksi.
Nosta palsternakat, sipuli ja valkosipulinkynsi kuorineen leivinpaperin päälle pellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.
Paahda 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes palsternakat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.
Laita lämpimät palsternakat ja sipulit kulhoon. Kuori valkosipuli ja lisää joukkoon. Lisää valutetut kikherneet, öljy, sitruunamehu ja mausteet.
Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Notkista hummus kikherneiden liemellä.
Viikon herkku: Kurpitsapiirakka, 10 annosta
Kurpitsapiirakka on syksyinen herkku, joka sopii vaikka pyhäinpäivänä tarjoiltavaksi.
Kostea, mehevä piirakka saa pehmeän maun mascarponesta. Kun pohjan valmistaa tattarijauhoista, se on myös gluteeniton.
Kuva: Juha Inkinen
Kurpitsapiirakka
Tattaripohja:
100 g voita
3 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl kylmää vettä
Täyte:
500 g kurpitsaa kuutioina
250 g mascarponea
0,5 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
1 dl ruokokidesokeria
1 tl kanelia
0,25 tl muskottipähkinää
ripaus neilikkaa
Nypi pohjaa varten kylmä voi, tattarijauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää taikinaan kylmä vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi – tarvittaessa lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jos taikina on liian kuivaa.
Painele taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin kylmenemään noin 30 minuutiksi. Esipaista jääkaappikylmää pohjaa 10 minuuttia 225 asteessa.
Täytettä varten laita kurpitsakuutiot kattilaan ja kaada niiden päälle vettä sen verran, että kuutiot peittyvät. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsa tasaiseksi.
Sekoita kulhossa keskenään mascarpone, hieno sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon yksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Ota talteen pieneen kulhoon 1,5 dl mascarponeseosta.
Lisää suureen kulhoon jääneen mascarponen joukkoon kolme munaa, ruokokidesokeri ja mausteet. Sekoita lopuksi joukkoon kurpitsasose. Massan kuuluu olla melko löysää – se jähmettyy paistettaessa.
Kaada esipaistetun pohjan päälle ensin kurpitsamassa ja sitten ruokalusikallinen kerrallaan mascarponea. Sekoita esimerkiksi hammastikulla siten, että pintaan muodostuu marmorikuvio.
Paista 175 asteessa 45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.
Alla voit antaa palautetta viikon resepteistä:
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi