play

Edullinen pastavuoka ja nopeat uuniperunat mikrossa – Poimi tästä ideat viikon ruokalistalle

Viikon herkkureseptinä on mehevä kurpitsapiirakka.

Viikon herkkureseptinä on mehevä kurpitsapiirakka. Kuva: Juha Inkinen

Koonnut: Anna Suoniemi

Kaipaatko nopeaa tai edullista arkiruokaa? Haluatko satsata ateriaan erityisesti?

Nappaa alta reseptivinkit viikon erilaisiin tarpeisiin! Mukana on myös ideat välipalaksi ja viikon herkuksi.

Nyt on hyvä vuodenaika hyödyntää runsaasti juureksia – resepteistä saat ideoita tähänkin.

Jutun lopussa pääset antamaan myös palautetta viikon resepteistä.

Viikon nopea: Mikrouuniperunat, 2–4 annosta

Mikro sopii muuhunkin kuin pelkkään ruokien lämmittämiseen. Siellä voi valmistaa pieniä, nopeita ruokia.

Etenkin pieniä ruokamääriä tehdessä mikron käyttäminen voi olla myös energiansäästökeino, jolla välttää turhaa uunin kuumentamista.

Jopa perunan kypsentäminen onnistuu mikrossa – muista pistellä siihen reikiä, jotta höyry pääsee ulos.

Kuva: Milja Kungas

Mikrouuniperunat
  • Tonnikalatäyte:

  • 1 prk tonnikalaa vedessä

  • 200 g tillituorejuustoa

  • 1 valkosipulinkynsi

  • ripaus sitruunapippuria

  • Feta-tomaattitäyte:

  • 8–10 kirsikkatomaattia

  • 150 g fetajuustoa

  • 1 prk (150–180 g) ranskankermaa

  • 1 tl suolaa

  • mustapippuria

  1. Tee ensin haluamasi täyte. Tonnikalatäytteeseen valuta tonnikala. Lisää siihen tuorejuusto, hienonnettu valkosipulinkynsi ja sitruunapippuri. Sekoita tasaiseksi. Feta-tomaattitäytteeseen pilko tomaatit ja paloittele fetajuusto. Sekoita ranskankerman ja mausteiden kanssa.

  2. Pese ja kuivaa perunat ja pistele niihin reikiä vaikka haarukalla. Martat neuvovat kietaisemaan perunoiden ympärille talouspaperia ja panemaan ne mik­ronkestävään astiaan. Peitä perunat mikrokuvulla.

  3. Kypsennä täydellä teholla 12–15 minuuttia, mikron tehon mukaan. Voit kokeilla perunoiden kypsyyttä välillä. Jos kypsennät yhden perunan kerrallaan, kypsennysaika on lyhyempi: täydellä teholla yksi peruna 4–6 minuuttia ja kaksi perunaa 8–10 minuuttia.

  4. Tarjoa mikrouuniperunat täytteen kanssa. Täytettä tulee näillä ohjeilla reilusti, joten voit käyttää loput myöhemmin leivän päällä tai vaikka muun ruuan lisukkeena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viikon edullinen: Punainen linssilaatikko, 4–6 annosta

Tämä ruoka on paitsi helppo tehdä myös edullinen. Raaka-aineina ovat spagetti, kirsikkatomaatit, tomaattimurska ja punaiset linssit sekä juustoraaste. Koko laatikkoon, josta syö neljästä kuuteen henkeä, kuluu aineksia noin 7,5 euron edestä.

Yhdelle annokselle jää siis hintaa alle kaksi euroa.

Kuva: Katariina Hakaniemi

Punainen linssilaatikko
  • 200 g täysjyväspagettia

  • 250 g kirsikkatomaatteja

  • 400–500 g tomaattimurskaa

  • valkosipulia, chiliä, suolaa ja pippuria maun mukaan

  • 400 g punaisia linssejä

  • 6–7 dl kiehuvaa vettä

  • 150–200 g juustoraastetta

  1. Levitä keittämättömät spagetit uunivuoan pohjalle. Kaada päälle rasiallinen huuhdeltuja kirsikkatomaatteja ja purkillinen tomaattimurskaa.

  2. Mausta mielesi mukaan suolalla, pippurilla ja murskatulla valkosipulilla. Jos olet chilin ystävä, lisää sitä joukkoon joko jauheena tai tuoreena.

  3. Lisää vuokaan purkillinen huuhdeltuja, punaisia linssejä. Kiehauta vesi ja kaada se viimeisenä vuokaan.

  4. Laita vuoka uuniin 200 asteeseen noin 30 minuutiksi. Ota vuoka pois ja ripottele päälle juustoraaste. Laita vuoka uudestaan uuniin vielä viideksi minuutiksi.

  5. Kun otat vuoan uunista, sekoita varovaisesti pastat, tomaatit, linssit ja sulanut juustoraaste keskenään pastakauhalla.

  6. Annostele syvälle lautaselle ja viimeistele annos halutessasi basilikalla tai muilla yrteillä.

Viikon panostus: Bouillabaisse, 4 annosta

Bouillabaisse on klassinen ranskalainen resepti. Tällä kertaa keitto valmistetaan kotimaisesta kalasta – voit valita vaaleaksi kalaksi haukea, ahventa tai kuhafilettä omien mieltymystesi, budjetin ja saatavuuden mukaan. Lisäksi ruokaan menee sinisimpukoita ja jokiravun pyrstöjä – hieman ylellisyyttä arjen keskelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Kari Martiala

Bouillabaisse
  • 350 g hauki-, ahven- tai kuhafilettä

  • 8 kpl sinisimpukoita

  • 12 kpl jokiravun pyrstöjä

  • 400 g tomaattia soseena

  • 2 rkl tomaattipyreetä

  • 200 g perunaa

  • 150 g porkkanaa

  • 50 g juuriselleriä

  • 50 g fenkolia

  • 50 g sipulia

  • 2 rkl inkiväärimurskaa purkista tai hienonnettua tuoretta inkivääriä

  • 2 rkl sweet thai chili -kastiketta

  • 2 rkl kalafondia

  • 2 dl valkoviiniä

  • 2 dl vettä

  • (suolaa)

  1. Pilko kasvikset ja pienennä kala.

  2. Kaada kattilaan 2 dl valkoviiniä, 2 dl vettä, 2 rkl kalafondia ja soseutetut tomaatit.

  3. Kun liemi kiehuu, lisää siihen kasvikset kovuusjärjestyksessä, niin ne kypsyvät tasaisesti.

  4. Mausta liemi parilla ruokalusikallisella inkivääriä ja maun mukaan chilikastikkeella. Tarkista maku. Kun kasvikset ovat lähes kypsiä ja maku kohdallaan, lisää sekaan kalat, sinisimpukat ja jokiravunpyrstöt.

  5. Keitä vain hetki, etteivät kalat mene ylikypsiksi. Voit tarkistaa kypsyyden leikkaamalla isoimman kalapalan kahtia. Jos se on juuri ja juuri kypsä, niin ruoka on valmis tarjottavaksi.

  6. Voit laittaa keittoon myös pari pilkottua tomaattia. Muistathan, että kalat kypsyvät koko ajan kuumassa liemessään.

Viikon välipala: Juuresnäkkäri ja palsternakkahummus, 10 annosta

Nyt on se aika vuodesta, kun juureksia kannattaa käyttää monipuolisesti.

Kokeile upottaa palsternakkaa ja porkkanaa näkkileipätaikinaan. Lisukkeeseenkin saat käytettyä palsternakkaa, kun valmistat siitä hummusta.

Kuva: Päivi Tuovinen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Juuresnäkkäri
  • 1 dl kurpitsansiemeniä

  • 1 dl auringonkukansiemeniä

  • 0,5 dl seesaminsiemeniä

  • 0,5 dl pellavansiemeniä

  • 1,5 dl kaurahiutaleita

  • 1,5 dl ruisjauhoja

  • 1 tl sormisuolaa

  • 1,5 dl kiehuvaa vettä

  • 0,5 dl öljyä

  • 2 dl palsternakkaraastetta

  • 1 dl porkkanaraastetta

  • päälle merisuolahiutaleita

  1. Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon. Lisää joukkoon juuresraasteet ja sekoita. Lopuksi kaada sekaan kiehuva vesi ja öljy.

  2. Kaulitse taikina ohueksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille. Parhaiten se onnistuu siten, että laitat taikinan päälle toisen leivinpaperin ja kaulitset.

  3. Voit tehdä taikinaan veitsellä viillot, jotta se on jäähtyneenä helpompi katkaista paloiksi. Sirottele näkkärin pinnalle merisuolaa.

  4. Paista uunin alatasolla 50–60 minuuttia 150 asteessa.

  5. Taita jäähtynyt näkkärilevy paloiksi.

  6. Säilytä näkkärit ilmatiiviissä astiassa. Nauti palsternakkahummuksen kanssa.

Palsternakkahummus
  • 400 g palsternakkaa

  • 1 punasipuli

  • 1 valkosipulinkynsi

  • ripaus suolaa ja mustapippuria sekä 1 tl oliiviöljyä

  • 230 g kikherneitä ja kikherneiden lientä

  • 1 rkl oliiviöljyä

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa

  • 1 tl paprikamaustetta

  • suolaa ja mustapippuria oman maun mukaan

  1. Kuori palsternakat ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja leikkaa sipuli puoliksi.

  2. Nosta palsternakat, sipuli ja valkosipulinkynsi kuorineen leivinpaperin päälle pellille. Valuta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.

  3. Paahda 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes palsternakat ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä.

  4. Laita lämpimät palsternakat ja sipulit kulhoon. Kuori valkosipuli ja lisää joukkoon. Lisää valutetut kikherneet, öljy, sitruunamehu ja mausteet.

  5. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Notkista hummus kikherneiden liemellä.

Viikon herkku: Kurpitsapiirakka, 10 annosta

Kurpitsapiirakka on syksyinen herkku, joka sopii vaikka pyhäinpäivänä tarjoiltavaksi.

Kostea, mehevä piirakka saa pehmeän maun mascarponesta. Kun pohjan valmistaa tattarijauhoista, se on myös gluteeniton.

Kuva: Juha Inkinen

Kurpitsapiirakka
  • Tattaripohja:

  • 100 g voita

  • 3 dl tattarijauhoja

  • 1 tl leivinjauhetta

  • 0,5 dl kylmää vettä

  • Täyte:

  • 500 g kurpitsaa kuutioina

  • 250 g mascarponea

  • 0,5 dl hienoa sokeria

  • 2 tl vaniljasokeria

  • 4 kananmunaa

  • 1 dl ruokokidesokeria

  • 1 tl kanelia

  • 0,25 tl muskottipähkinää

  • ripaus neilikkaa

  1. Nypi pohjaa varten kylmä voi, tattarijauhot ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää taikinaan kylmä vesi ja vaivaa nopeasti taikinaksi – tarvittaessa lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, jos taikina on liian kuivaa.

  2. Painele taikina piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin kylmenemään noin 30 minuutiksi. Esipaista jääkaappikylmää pohjaa 10 minuuttia 225 asteessa.

  3. Täytettä varten laita kurpitsakuutiot kattilaan ja kaada niiden päälle vettä sen verran, että kuutiot peittyvät. Keitä noin 10 minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmeää. Kaada vesi pois ja soseuta kurpitsa tasaiseksi.

  4. Sekoita kulhossa keskenään mascarpone, hieno sokeri ja vaniljasokeri. Lisää joukkoon yksi kananmuna ja sekoita tasaiseksi. Ota talteen pieneen kulhoon 1,5 dl mascarponeseosta.

  5. Lisää suureen kulhoon jääneen mascarponen joukkoon kolme munaa, ruokokidesokeri ja mausteet. Sekoita lopuksi joukkoon kurpitsasose. Massan kuuluu olla melko löysää – se jähmettyy paistettaessa.

  6. Kaada esipaistetun pohjan päälle ensin kurpitsamassa ja sitten ruokalusikallinen kerrallaan mascarponea. Sekoita esimerkiksi hammastikulla siten, että pintaan muodostuu marmorikuvio.

  7. Paista 175 asteessa 45 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua.

Alla voit antaa palautetta viikon resepteistä:

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi