play

Lämmittävää kanakeittoa ja pikkukokeille sopivia reseptejä – Katso viikon reseptivinkit

Kuva: Marko Puumalainen

Koonnut: Anna Suoniemi

Onko viikon ruokalista vielä pohdinnassa?

Kokosimme tähän juttuun ideoita resepteistä, joita voit kokeilla tulevalla viikolla.

Viikon alkuun valmistetaan yksinkertainen lohipasta, johon voi hyödyntää viikonlopun tähteitä, jos sellaisia on. Testaa myös lämmittävää kanakeittoa ja päästä lapset keittiöön pyörittelemään lihapullia ja tekemään perunasosetta.

Viikon jälkiruokavinkkinä on yllättävän yksinkertainen jäätelökakku.

Maanantai: Lohipasta, 2–3 annosta

Jos jääkaappiin on jäänyt viikonlopun ruuasta yli lohta, jämät saa upotettua tähän pastaan.

Vaihtoehtoisesti pastaan sopii myös esimerkiksi lämminsavulohi – ideana on, että lohi on kypsää, jolloin kastike on hetkessä valmista.

Kuva: Marko Puumalainen

Lohipasta
  • 200 g farfalle-pastaa

  • 25 g voita

  • 2 salottisipulia

  • 2 tl hunajaa

  • 1 tl suolaa

  • 1 pieni sitruuna

  • 200 g creme fraicea

  • 200 g kypsää lohta

  • 0,5 dl tillisilppua

  • 1 tl mustapippuria

  • 1 dl pastan keitinvettä

  • 2 dl pakasteherneitä

  1. Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää joukkoon pasta, kun vesi kiehuu kunnolla.

  2. Veden kiehuessa ja pastan kypsyessä aloita kastikkeen valmistaminen. Sulata paistinpannulla voi, hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa. Lisää joukkoon hunaja ja suola ja anna kiehua hiljakseltaan pannulla pari minuuttia.

  3. Raasta pannulle sitruunan kuori ja purista joukkoon sitruunan mehu. Keitä kastiketta pari minuuttia ja lisää joukkoon creme fraice, lohi, mustapippuri ja tilli.

  4. Kun pasta on lähes kypsää, lisää kastikkeen joukkoon desilitra pastan keitinlientä. Siivilöi pasta ja lisää paistinpannulle.

  5. Lisää lopuksi joukkoon pakasteherneet ja jatka paistamista, kunnes herneet ovat lämmenneet.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistai: Sienitattaritto, 4 annosta

Tattari on kotimainen vaihtoehto riisille.

Tattarin makuun tottuminen voi kestää hetken, mutta se on erittäin monipuolinen raaka-aine. Kokeile tattaria esimerkiksi risottoruuassa riisin tilalla – sienten kanssa tattarin maanläheinen maku sopii erinomaisesti.

Kuva: Marko Puumalainen

Sienitattaritto
  • 25 g voita

  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 2 dl tattarisuurimoita

  • 15 g kuivattuja sieniä

  • 6 dl vettä

  • 2,5 dl ruokakermaa

  • 1 sitruunan mehu

  • 50 g kovaa juustoa raastettuna (esim. pecorino tai parmesan)

  • 1 tl suolaa

  • 0,5 tl mustapippuria

  • 1 rkl hunajaa

  • 200 g tuoreita herkkusieniä

  • 1 rkl soijakastiketta

  1. Hienonna sipuli ja valkosipulit. Jauha kuivatut sienet hienoksi. Käytä kuivattuja sieniä, jotka ovat sellaisinaan syötäviä. Jos käytät tuoreita sieniä, hienonna noin 150 g tuoreita sieniä.

  2. Laita puolet voista pannulle ja kuullota sipuleita hetki voissa.

  3. Huuhtele tattari ensin viileällä ja sitten lämpimällä vedellä. Lisää pannulle tattari ja jauhetut sienet.

  4. Kaada puolet vedestä pannulle ja anna tattarin kiehua. Sekoita säännöllisesti ja lisää loput vedet, kun noin puolet vedestä on imeytynyt tattariin. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia, kunnes tattari on lähes kypsää.

  5. Lisää joukkoon ruokakerma, sitruunan mehu ja juustoraaste. Jatka kypsentämistä, kunnes neste on lähes kokonaan hävinnyt ja tattari on kypsää. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja hunajalla.

  6. Pese ja viipaloi herkkusienet.

  7. Sulata loppu voi toisella paistinpannulla ja ruskista herkkusieniä. Lisää joukkoon soijakastike ja jatka paistamista, kunnes sienet ovat pinnalta rapeita.

  8. Tarjoile tattaritto paistettujen herkkusienten ja halutessasi persiljasilpun kanssa.

Keskiviikko: Lihapyörykät ja perunasose, 4–5 annosta

Nämä reseptit on laadittu siten, että alakouluikäinen pystyy kokkaamaan ruokia myös itse – pienemmät toki enemmän avustettuna kuin isommat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Tiina Mutila

Lihapyörykät
  • 1 prk kermaviiliä

  • 1 pss sipulikeittoa

  • 0,5 dl korppujauhoja

  • 1 kananmuna

  • 400 g jauhelihaa

  1. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.

  2. Sekoita keskenään kermaviili, sipulikeittoainekset ja korppujauho.

  3. Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.

  4. Lisää seokseen kananmuna ja jauheliha.

  5. Sekoita tasaiseksi massaksi.

  6. Kostuta ensin kädet kylmässä vedessä ja sitten vasta pyöritä taikinasta pyöryköitä.

  7. Asettele lihapullat lähekkäin uunipellille leivinpaperin päälle. Paista noin 15 minuuttia.

Perunasose
  • 7–8 perunaa

  • vettä

  • 1 tl suolaa

  • noin 2 dl kuumaa maitoa

  1. Pese, kuori ja paloittele perunat.

  2. Keitä perunoita vähässä, suolalla maustetussa vedessä 20–25 minuuttia.

  3. Kaada vesi pois.

  4. Soseuta perunat hyvin sähkövatkaimella tai perunasurvimella.

  5. Lisää joukkoon maito pienissä erissä hyvin sekoittaen, kunnes sose on sopivan notkeaa. Lämmitä sose tarvittaessa ennen tarjolle laittoa.

Torstai: Kanakeitto, 4 annosta

Täyteläinen, lämmittävä kanakeitto on kuin lohturuokaa.

Jos tiedät, että ruokaa laittaessa on kiire, nappaa broileriksi kaupan grillipisteestä kypsät palat. Ne ovat valmiiksi suolattuja, joten lisää suolaa vasta valmiiseen keittoon maun mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Mirja Hussain

Kanakeitto
  • 1 sipuli

  • 2 porkkanaa

  • 5 perunaa

  • 400 g maustamatonta broilerin rintafileetä

  • 1 punainen chili

  • suolaa, mustapippuria

  • 1,5 tl currya

  • 1 tl kurkumaa tai ripaus sahramia

  • n. 1 sitruunan mehu

  • 1 dl ranskankermaa

  • 1–1,5 l kanalientä fondista

  • silputtua persiljaa

  1. Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Paloittele broilerit pieniksi paloiksi.

  2. Freesaa öljyssä sipuli ja broileripalat, mausta currylla. Freesaa hetki myös porkkanoita ja perunoita.

  3. Siirrä ainekset kattilaan. Lisää nesteeksi pannun huuhdeliemi, mausta kanafondilla ja sitruunamehulla. Lisää sitruunamehusta aluksi osa ja lisää sitten maun mukaan. Poista chilistä siemenet, hienonna pieneksi ja lisää keittoon.

  4. Mausta keitto kurkumalla tai ripauksella sahramia, jos haluat syvän keltaisen keiton.

  5. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää aivan lopuksi ranskankerma ja viimeistele persiljasilpulla.

Perjantai: Hunajapossu ja kurpitsamuusi, 4 annosta

Hunajainen possu valmistuu paistinpannulla helposti, eikä kastikkeenkaan valmistaminen ole tässä reseptissä vaikeaa.

Perinteisen perunamuusin sijasta possun kanssa voi valmistaa kurpitsamuusia.

Hunajapossu
  • 600 g possun sisäfileetä

  • tilkka rypsiöljyä + nokare voita

  • suolaa + mustapippuria

  • 2 dl kermaa

  • 2 tl dijoninsinappia

  • 1–2 tl hunajaa

  1. Leikkaa possu pihveiksi.

  2. Paista lihat pannulla ruskeiksi, mausta suolalla ja pippurilla.

  3. Kaada pannulle kerma, mausta sinapilla ja hunajalla.

Kurpitsamuusi
  • 1,5 kg myskikurpitsaa (900 g valmista sosetta)

  • 1 sipuli

  • 2 valkosipulinkynttä

  • 1 cm pala tuoretta inkivääriä

  • 1 tl currya

  • 1 kasvisfondikuutio

  • 2 dl kuohukermaa

  • 250 g Koskenlaskija-

  • sulatejuustoa

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsat ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsat kahdeksaan osaan. Levitä palaset uunipellille ja paista 20–30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsyneet.

  2. Pilko sipuli, valkosipuli ja inkivääri pieniksi ja kuullota pannulla öljyssä.

  3. Laita kattilaan kuorista irrotetut kurpitsan palat ja lisää joukkoon öljyssä kuullotetut ainekset. Soseuta sauvasekoittimella.

  4. Lisää joukkoon curry, kasvisfondi, kuohukerma ja sulatejuusto. Soseuta.

Viikon jälkiruokavinkki: Täytekeksijäätelökakku, 10 annosta

Kotitekoinen jäätelö voi tuntua työläältä valmistaa, mutta kotitekoisuuden tunnelmaa saa myös tuunaamalla valmisjäätelöä.

Kokeile esimerkiksi tätä jäätelökakun muotoon kasattavaa täytekeksijäätelöä, joka valmistuu hyvin simppelisti.

Kuva: Lari Lievonen

Täytekeksijäätelökakku
  • Pohja:

  • 100 g täytekeksejä, kuten Dominoita tai Oreoita

  • 25 g voita

  • Jäätelö:

  • 1 litra vaniljajäätelöä

  • 50 g täytekeksejä

  • Koristeluun:

  • 50 g täytekeksejä

  • suklaakastiketta

  • (kermavaahtoa)

  1. Ota vaniljajäätelö pehmenemään huoneenlämpöön.

  2. Erottele pohjaan tulevista kekseistä täyte ja keksit. Jauha keksit hienoksi ja lisää joukkoon talteen ottamasi täyte. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon.

  3. Vuoraa suorakaiteen muotoinen, noin 1,5 litran vetoinen vuoka kelmulla. Painele keksimassa vuoan pohjalle.

  4. Notkista pehmennyt vaniljajäätelö esimerkiksi sähkövatkaimen taikinakoukkujen avulla. Murenna keksit ja lisää jäätelön joukkoon.

  5. Kaada jäätelömassa vuokaan. Koristele valmiilla suklaakastikkeella. Painele kokonaisia keksejä kakkuun koristeeksi ja murenna keksejä pinnalle. Halutessasi voit myös pursottaa kermaa koristeeksi. Pakasta vähintään pari tuntia, kunnes jäätelö on kovettunut uudelleen.

Anna alla palautetta tämän viikon resepteistä.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi