Lämmittävää kanakeittoa ja pikkukokeille sopivia reseptejä – Katso viikon reseptivinkit
Kuva: Marko Puumalainen
Onko viikon ruokalista vielä pohdinnassa?
Kokosimme tähän juttuun ideoita resepteistä, joita voit kokeilla tulevalla viikolla.
Viikon alkuun valmistetaan yksinkertainen lohipasta, johon voi hyödyntää viikonlopun tähteitä, jos sellaisia on. Testaa myös lämmittävää kanakeittoa ja päästä lapset keittiöön pyörittelemään lihapullia ja tekemään perunasosetta.
Viikon jälkiruokavinkkinä on yllättävän yksinkertainen jäätelökakku.
Maanantai: Lohipasta, 2–3 annosta
Jos jääkaappiin on jäänyt viikonlopun ruuasta yli lohta, jämät saa upotettua tähän pastaan.
Vaihtoehtoisesti pastaan sopii myös esimerkiksi lämminsavulohi – ideana on, että lohi on kypsää, jolloin kastike on hetkessä valmista.
Kuva: Marko Puumalainen
Lohipasta
200 g farfalle-pastaa
25 g voita
2 salottisipulia
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
1 pieni sitruuna
200 g creme fraicea
200 g kypsää lohta
0,5 dl tillisilppua
1 tl mustapippuria
1 dl pastan keitinvettä
2 dl pakasteherneitä
Laita pastan keitinvesi kiehumaan ja lisää joukkoon pasta, kun vesi kiehuu kunnolla.
Veden kiehuessa ja pastan kypsyessä aloita kastikkeen valmistaminen. Sulata paistinpannulla voi, hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa. Lisää joukkoon hunaja ja suola ja anna kiehua hiljakseltaan pannulla pari minuuttia.
Raasta pannulle sitruunan kuori ja purista joukkoon sitruunan mehu. Keitä kastiketta pari minuuttia ja lisää joukkoon creme fraice, lohi, mustapippuri ja tilli.
Kun pasta on lähes kypsää, lisää kastikkeen joukkoon desilitra pastan keitinlientä. Siivilöi pasta ja lisää paistinpannulle.
Lisää lopuksi joukkoon pakasteherneet ja jatka paistamista, kunnes herneet ovat lämmenneet.
Tiistai: Sienitattaritto, 4 annosta
Tattari on kotimainen vaihtoehto riisille.
Tattarin makuun tottuminen voi kestää hetken, mutta se on erittäin monipuolinen raaka-aine. Kokeile tattaria esimerkiksi risottoruuassa riisin tilalla – sienten kanssa tattarin maanläheinen maku sopii erinomaisesti.
Kuva: Marko Puumalainen
Sienitattaritto
25 g voita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl tattarisuurimoita
15 g kuivattuja sieniä
6 dl vettä
2,5 dl ruokakermaa
1 sitruunan mehu
50 g kovaa juustoa raastettuna (esim. pecorino tai parmesan)
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 rkl hunajaa
200 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl soijakastiketta
Hienonna sipuli ja valkosipulit. Jauha kuivatut sienet hienoksi. Käytä kuivattuja sieniä, jotka ovat sellaisinaan syötäviä. Jos käytät tuoreita sieniä, hienonna noin 150 g tuoreita sieniä.
Laita puolet voista pannulle ja kuullota sipuleita hetki voissa.
Huuhtele tattari ensin viileällä ja sitten lämpimällä vedellä. Lisää pannulle tattari ja jauhetut sienet.
Kaada puolet vedestä pannulle ja anna tattarin kiehua. Sekoita säännöllisesti ja lisää loput vedet, kun noin puolet vedestä on imeytynyt tattariin. Jatka kypsentämistä noin 15 minuuttia, kunnes tattari on lähes kypsää.
Lisää joukkoon ruokakerma, sitruunan mehu ja juustoraaste. Jatka kypsentämistä, kunnes neste on lähes kokonaan hävinnyt ja tattari on kypsää. Mausta lopuksi suolalla, pippurilla ja hunajalla.
Pese ja viipaloi herkkusienet.
Sulata loppu voi toisella paistinpannulla ja ruskista herkkusieniä. Lisää joukkoon soijakastike ja jatka paistamista, kunnes sienet ovat pinnalta rapeita.
Tarjoile tattaritto paistettujen herkkusienten ja halutessasi persiljasilpun kanssa.
Keskiviikko: Lihapyörykät ja perunasose, 4–5 annosta
Nämä reseptit on laadittu siten, että alakouluikäinen pystyy kokkaamaan ruokia myös itse – pienemmät toki enemmän avustettuna kuin isommat.
Kuva: Tiina Mutila
Lihapyörykät
1 prk kermaviiliä
1 pss sipulikeittoa
0,5 dl korppujauhoja
1 kananmuna
400 g jauhelihaa
Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen.
Sekoita keskenään kermaviili, sipulikeittoainekset ja korppujauho.
Anna seoksen turvota noin 10 minuuttia.
Lisää seokseen kananmuna ja jauheliha.
Sekoita tasaiseksi massaksi.
Kostuta ensin kädet kylmässä vedessä ja sitten vasta pyöritä taikinasta pyöryköitä.
Asettele lihapullat lähekkäin uunipellille leivinpaperin päälle. Paista noin 15 minuuttia.
Perunasose
7–8 perunaa
vettä
1 tl suolaa
noin 2 dl kuumaa maitoa
Pese, kuori ja paloittele perunat.
Keitä perunoita vähässä, suolalla maustetussa vedessä 20–25 minuuttia.
Kaada vesi pois.
Soseuta perunat hyvin sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
Lisää joukkoon maito pienissä erissä hyvin sekoittaen, kunnes sose on sopivan notkeaa. Lämmitä sose tarvittaessa ennen tarjolle laittoa.
Torstai: Kanakeitto, 4 annosta
Täyteläinen, lämmittävä kanakeitto on kuin lohturuokaa.
Jos tiedät, että ruokaa laittaessa on kiire, nappaa broileriksi kaupan grillipisteestä kypsät palat. Ne ovat valmiiksi suolattuja, joten lisää suolaa vasta valmiiseen keittoon maun mukaan.
Kuva: Mirja Hussain
Kanakeitto
1 sipuli
2 porkkanaa
5 perunaa
400 g maustamatonta broilerin rintafileetä
1 punainen chili
suolaa, mustapippuria
1,5 tl currya
1 tl kurkumaa tai ripaus sahramia
n. 1 sitruunan mehu
1 dl ranskankermaa
1–1,5 l kanalientä fondista
silputtua persiljaa
Kuori ja silppua sipuli. Kuori porkkanat ja perunat, paloittele. Paloittele broilerit pieniksi paloiksi.
Freesaa öljyssä sipuli ja broileripalat, mausta currylla. Freesaa hetki myös porkkanoita ja perunoita.
Siirrä ainekset kattilaan. Lisää nesteeksi pannun huuhdeliemi, mausta kanafondilla ja sitruunamehulla. Lisää sitruunamehusta aluksi osa ja lisää sitten maun mukaan. Poista chilistä siemenet, hienonna pieneksi ja lisää keittoon.
Mausta keitto kurkumalla tai ripauksella sahramia, jos haluat syvän keltaisen keiton.
Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes juurekset ovat kypsiä. Lisää aivan lopuksi ranskankerma ja viimeistele persiljasilpulla.
Perjantai: Hunajapossu ja kurpitsamuusi, 4 annosta
Hunajainen possu valmistuu paistinpannulla helposti, eikä kastikkeenkaan valmistaminen ole tässä reseptissä vaikeaa.
Perinteisen perunamuusin sijasta possun kanssa voi valmistaa kurpitsamuusia.
Hunajapossu
600 g possun sisäfileetä
tilkka rypsiöljyä + nokare voita
suolaa + mustapippuria
2 dl kermaa
2 tl dijoninsinappia
1–2 tl hunajaa
Leikkaa possu pihveiksi.
Paista lihat pannulla ruskeiksi, mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada pannulle kerma, mausta sinapilla ja hunajalla.
Kurpitsamuusi
1,5 kg myskikurpitsaa (900 g valmista sosetta)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
1 tl currya
1 kasvisfondikuutio
2 dl kuohukermaa
250 g Koskenlaskija-
sulatejuustoa
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Halkaise kurpitsat ja poista siemenet. Leikkaa kurpitsat kahdeksaan osaan. Levitä palaset uunipellille ja paista 20–30 minuuttia, kunnes ne ovat kypsyneet.
Pilko sipuli, valkosipuli ja inkivääri pieniksi ja kuullota pannulla öljyssä.
Laita kattilaan kuorista irrotetut kurpitsan palat ja lisää joukkoon öljyssä kuullotetut ainekset. Soseuta sauvasekoittimella.
Lisää joukkoon curry, kasvisfondi, kuohukerma ja sulatejuusto. Soseuta.
Viikon jälkiruokavinkki: Täytekeksijäätelökakku, 10 annosta
Kotitekoinen jäätelö voi tuntua työläältä valmistaa, mutta kotitekoisuuden tunnelmaa saa myös tuunaamalla valmisjäätelöä.
Kokeile esimerkiksi tätä jäätelökakun muotoon kasattavaa täytekeksijäätelöä, joka valmistuu hyvin simppelisti.
Kuva: Lari Lievonen
Täytekeksijäätelökakku
Pohja:
100 g täytekeksejä, kuten Dominoita tai Oreoita
25 g voita
Jäätelö:
1 litra vaniljajäätelöä
50 g täytekeksejä
Koristeluun:
50 g täytekeksejä
suklaakastiketta
(kermavaahtoa)
Ota vaniljajäätelö pehmenemään huoneenlämpöön.
Erottele pohjaan tulevista kekseistä täyte ja keksit. Jauha keksit hienoksi ja lisää joukkoon talteen ottamasi täyte. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon.
Vuoraa suorakaiteen muotoinen, noin 1,5 litran vetoinen vuoka kelmulla. Painele keksimassa vuoan pohjalle.
Notkista pehmennyt vaniljajäätelö esimerkiksi sähkövatkaimen taikinakoukkujen avulla. Murenna keksit ja lisää jäätelön joukkoon.
Kaada jäätelömassa vuokaan. Koristele valmiilla suklaakastikkeella. Painele kokonaisia keksejä kakkuun koristeeksi ja murenna keksejä pinnalle. Halutessasi voit myös pursottaa kermaa koristeeksi. Pakasta vähintään pari tuntia, kunnes jäätelö on kovettunut uudelleen.
Anna alla palautetta tämän viikon resepteistä.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi