play

Vegessä vara parempi - katso tästä seikkailut kesäkeittiöön, jotka sopivat myös erityisruokavaliota noudattavalle

Vegaaniruoat ovat helppo valinta, ettei tarvitse tehdä monia eri ruokia.

Vegaaniruoat ovat helppo valinta, ettei tarvitse tehdä monia eri ruokia. Kuva: Riikka Hurri

Teemu Peltoniemi

Kesä on seikkailujen aikaa. Lomareissujen ja luontolenkkien lisäksi tutkimusmatkoja voi tehdä myös keittiön puolella, kun puutarhajuhlissa ja valmistujaisissa tarjottavat klassikkoruoat alkavat sellaisenaan jo kyllästyttää.

Vegaaniruoat pullistelevat makua, ja kelpaavat myös erityisruokavaliota noudattavalle.

Gluteeniton kikhernepizza maistuu myös keliaakikoille, ja muna- ja maitoallerginen arvostaa aquafabaan valmistettua kääretorttua sekä herkullisen täyteläistä mango-juustokakkua.

Välimeren kasvilasagne

Välimeren kasvilasagne Kuva: Riikka Hurri

Välimeren kasvislasagne

Tarvikkeet täytteeseen:

  • 2 keskikokoista sipulia

  • 1 punainen paprika

  • 5 tuoretta tomaattia

  • 1 porkkana

  • 3-4 kynttä valkosipulia

  • 1 pussi pakastepinaattia

  • 1 ruukku tuoretta basilikaa

  • puoli purkkia kalamata-oliiveja

  • 2 dl soijarouhetta

  • 1 purkki tomaattisosetta

  • puoli tuubillista tomaattipyreetä

  • loraus punaviiniä

  • 1 rkl paprikajauhetta

  • mustapippuria myllystä

  • ripaus suolaa

  • loraus oliiviöljyä

Valkokastikkeeseen:

  • 5 dl kaurajuomaa

  • 150 grammaa kasvipohjaista juustoa (esim. Valio Oddlygood tai Vegaanin pizzamuru)

  • 2 tl muskottipähkinää

  • 1 tl suolaa

  • 0,5 dl kikherne- tai vehnäjauhoja

  • lisäksi (täysjyvä)lasagnelevyjä

  • pinnalle kourallinen oliiveja, yksi tomaatti viipaloituna, tuoretta basilikaa.

  1. Kaada paistinpannulle reilu loraus oliiviöljyä.

  2. Öljyn kuumentuessa sekoita siihen paprikajauhe ja paista sitä hetken aikaa.

  3. Lisää seuraavaksi kuutioitu sipuli ja porkkana, paista niitä hetken aikaa.

  4. Lisää hetken päästä myös kuutioitu paprika, oliivisiivut, pakastepinaatti ja hienonnetut valkosipulinkynnet.

  5. Kun porkkanakuutiot ovat pehmentyneet hieman, lorauta pannulle punaviiniä ja anna sen kiehahtaa.

  6. Kaada pannulle seuraavaksi tomaattisose ja tomaattipyre. Sekoita hyvin.

  7. Lisää joukkoon hienonnetut basilikanlehdet, mausta suolalla ja pippurilla.

  8. Sekoita joukkoon kuiva soijarouhe ja1 dl vettä.

  9. Jätä täyte hautumaan matalalla lämmöllä, valmista sillä aikaa valkokastike.

Valkokastike:

  1. Kaada keskikokoisen kasarin pohjalle öljyä ja laita levy kuumentumaan.

  2. Sekoita öljyyn jauhot vispaamalla, välttele paakkuja.

  3. Öljyn kupliessa kaada sekaan kaurajuoma.

  4. Kun kaurajuoma kiehahtaa, sekoita joukkoon kasvijuustoraaste, vispaa huolella.

  5. Kiehahtamisen jälkeen ota kasari pois levyltä. Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä.

  6. Öljyä suurehko uunivuoka. Kasaa vuokaan kerroksittain täytettä, juustokastiketta ja lasagnelevyjä.

  7. Vuoan täyttyessä lorauta viimeisen lasagnelevykerroksen päälle loppu juustokastike. Koristele oliiveilla ja siivutetuilla tomaateilla, ripottele päälle kasvijuustoa.

  8. Paista lasagnea uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes se on ruskettunut kauniisti pinnalta.

  9. Anna lasagnen jäähtyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa juuri ennen pöytään nostamista.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Pinaatti-kikhernepitsa

Pinaatti-kikhernepitsa Kuva: Riikka Hurri

Pinaatti-kikhernepizza

Pohja:

  • 6 dl kikhernejauhoja

  • 6 dl vettä

  • 1 pussi pakastepinaattia

  • loraus oliiviöljyä

  • 1 tl suolaa

  • mustapippuria

  • paprikajauhetta

  • Helppo tomaattikastike:

  • 2 dl tomaattipyreetä

  • 0,5 dl vettä

  • 1 tl sokeria

  • ripaus suolaa

  • jauhettua basilikaa

Täytteeksi:

  • kasvipohjaista juustoraastetta

  • artisokan sydämiä

  • kalamata-oliiveja

  • punasipulia

  • Lisäksi:

  • oreganoa

  • rucola-salaattia

  1. Kaada kikhernejauhot veden sekaan vähitellen ja koko ajan vispaten, välttele paakkuja.

  2. Lisää seuraavaksi joukkoon sulatettu pakastepinaatti, öljy ja mausteet.

  3. Laita leivinpaperi uunipellille ja öljyä se, ettei pohja jää paperiin kiinni.

  4. Kaada nestemäinen seos pellille. Esipaista pohjaa 225 asteessa noin 12-20 minuuttia, kunnes se on kiinteytynyt ja ruskettunut pinnalta.

  5. Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa ja täytä se.

  6. Sekoita tomaattikastikkeen ainekset yhteen ja kaada se pohjan päälle, ripottele sen jälkeen oregano ja juusto.

  7. Ripottele pinnalle punasipulirenkaat, viipaloidut oliivit ja puolikkaiksi leikatut artisokansydämet.

  8. Paista pitsaa 225 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin. Halutessasi ripottele päälle rucolaa ennen tarjoilua.

Mango-juustokakku

Mango-juustokakku Kuva: Riikka Hurri

Mango-juustokakku

Pohja:

  • 3-6 dl keksimuruja pohjan halkaisijasta riippuen, esim. Digestive

  • 100g sulatettua margariinia

Täyte:

  • 7 teelusikallista agar agar -jauhetta

  • 2 dl vatkattavaa kaurakermaa

  • 1 tölkki kaurarahkaa (esim. Oatly)

  • 1 tölkki vaniljanmakuista kaura/soijajogurttia (esim. Yosa Vanilla)

  • 1 tölkki mangososetta (lastenruokatölkki)

  • 1 dl sokeria

  • 1 dl hedelmätuoremehua (keltaista)

  • Kuorrutus:

  • 5 teelusikallista agar agar -jauhetta

  • 2 lastenruokatölkkiä mangososetta

  • 2 dl hedelmätuoremehua (keltaista)

  • 1 dl sokeria

  1. Sekoita keksinmurut ja sulatettu margariini. Taputtele leivinpaperilla vuorattuun irtovuokapohjaan niin, että pohjalle muodostuu noin 1 senttimetrin kerros.

  2. Laita vuoka jääkaappiin, jotta pohja saa jähmettyä.

  3. Valmista täyte. Vatkaa kaurakerma paksuksi vaahdoksi, sekoita joukkoon jogurtti, rahka ja sokeri.

  4. Kiehauta kattilassa tuoremehu ja mangosose. Sekoita joukkoon agar agar, vatkaa huolella parin minuutin ajan.

  5. Kaada seos nauhana täytteen sekaan jatkuvasti vatkaten. Tämä onnistuu helpoiten apulaisen avulla.

  6. Levitä täyte vuokaan pohjan päälle. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi, jotta täyte ehtii hyytyä.

  7. Valmista sillä alkaa kuorrutus. Kiehauta kattilassa hedelmätuoremehu, mangosose ja sokeri. Lisää agar agar, ja vatkaa huolellisesti parin minuutin ajan.

  8. Kaada kuorrutus hyytyneen täytteen päälle vuokaan. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin vähintään yön ajaksi.

  9. Koristele juustokakku halutessasi syötävillä kukilla tai mangoviipaleilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Irish coffee -kääretorttu

Irish coffee -kääretorttu Kuva: Riikka Hurri

Irish coffee -kääretorttu

Pohja:

  • kahden kikhernepurkin liemi

  • 1,5 dl sokeria

  • 1 dl perunajauhoa

  • 2 dl vehnäjauhoa

  • 3 rkl kaakaojauhetta

  • 2 tl leivinjauhetta

  • Täyte/kuorrutus:

  • 2 purkkia vispautuvaa kaurakermaa (esim. Kasslink kauravispi)

  • 2 rkl pikakahvia

  • 1 rkl viskiä

  • koristeluun tummaa suklaata rouhittuna

  1. Ota aluksi talteen kikherneiden liemi, laita itse herneet syrjään.

  2. Vatkaa lientä kunnes se vaahdottuu. Lisää tämän jälkeen sokeri ja kuivat aineet, vatkaa sekaisin.

  3. Levitä vatkattu taikina pellille, paista 225 asteessa noin 5-8 minuuttia, kunnes taikinaa ei jää enää haarukkaan/hammastikkuun kiinni.

  4. Kumoa torttupohja sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä.

  5. Vispaa sillä välin kaurakerma, sekoita joukkoon viski ja pikakahvi.

  6. Levitä täytettä kerros jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa.

  7. Aseta rulla tarjottimen tai aluslautasen päälle ja kuorruta se vaahdolla.

  8. Koristele rouhitulla tummalla suklaalla.

Bonusresepti:

Paahdetut kikherneet
  • kääretorttupohjasta ylijääneitä kikherneitä

  • 1 rkl maissitärkkelystä

  • paprikajauhetta

  • pippuria

  • suolaa

  • öljyä

  1. Sekoita kulhossa kaikki aineet ja pyörittele huolella.

  2. Paista kikherneitä pannulla reilussa öljyssä, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.

  3. Tarjoile naposteltavana.

Juttu on julkaistu Kägi-kesälehdessä. Koko lehden pääset lukemaan täällä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi