Vegessä vara parempi - katso tästä seikkailut kesäkeittiöön, jotka sopivat myös erityisruokavaliota noudattavalle
Kesä on seikkailujen aikaa. Lomareissujen ja luontolenkkien lisäksi tutkimusmatkoja voi tehdä myös keittiön puolella, kun puutarhajuhlissa ja valmistujaisissa tarjottavat klassikkoruoat alkavat sellaisenaan jo kyllästyttää.
Vegaaniruoat pullistelevat makua, ja kelpaavat myös erityisruokavaliota noudattavalle.
Gluteeniton kikhernepizza maistuu myös keliaakikoille, ja muna- ja maitoallerginen arvostaa aquafabaan valmistettua kääretorttua sekä herkullisen täyteläistä mango-juustokakkua.
Välimeren kasvilasagne Kuva: Riikka Hurri
Välimeren kasvislasagne
Tarvikkeet täytteeseen:
2 keskikokoista sipulia
1 punainen paprika
5 tuoretta tomaattia
1 porkkana
3-4 kynttä valkosipulia
1 pussi pakastepinaattia
1 ruukku tuoretta basilikaa
puoli purkkia kalamata-oliiveja
2 dl soijarouhetta
1 purkki tomaattisosetta
puoli tuubillista tomaattipyreetä
loraus punaviiniä
1 rkl paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
loraus oliiviöljyä
Valkokastikkeeseen:
5 dl kaurajuomaa
150 grammaa kasvipohjaista juustoa (esim. Valio Oddlygood tai Vegaanin pizzamuru)
2 tl muskottipähkinää
1 tl suolaa
0,5 dl kikherne- tai vehnäjauhoja
lisäksi (täysjyvä)lasagnelevyjä
pinnalle kourallinen oliiveja, yksi tomaatti viipaloituna, tuoretta basilikaa.
Kaada paistinpannulle reilu loraus oliiviöljyä.
Öljyn kuumentuessa sekoita siihen paprikajauhe ja paista sitä hetken aikaa.
Lisää seuraavaksi kuutioitu sipuli ja porkkana, paista niitä hetken aikaa.
Lisää hetken päästä myös kuutioitu paprika, oliivisiivut, pakastepinaatti ja hienonnetut valkosipulinkynnet.
Kun porkkanakuutiot ovat pehmentyneet hieman, lorauta pannulle punaviiniä ja anna sen kiehahtaa.
Kaada pannulle seuraavaksi tomaattisose ja tomaattipyre. Sekoita hyvin.
Lisää joukkoon hienonnetut basilikanlehdet, mausta suolalla ja pippurilla.
Sekoita joukkoon kuiva soijarouhe ja1 dl vettä.
Jätä täyte hautumaan matalalla lämmöllä, valmista sillä aikaa valkokastike.
Valkokastike:
Kaada keskikokoisen kasarin pohjalle öljyä ja laita levy kuumentumaan.
Sekoita öljyyn jauhot vispaamalla, välttele paakkuja.
Öljyn kupliessa kaada sekaan kaurajuoma.
Kun kaurajuoma kiehahtaa, sekoita joukkoon kasvijuustoraaste, vispaa huolella.
Kiehahtamisen jälkeen ota kasari pois levyltä. Mausta kastike suolalla ja muskottipähkinällä.
Öljyä suurehko uunivuoka. Kasaa vuokaan kerroksittain täytettä, juustokastiketta ja lasagnelevyjä.
Vuoan täyttyessä lorauta viimeisen lasagnelevykerroksen päälle loppu juustokastike. Koristele oliiveilla ja siivutetuilla tomaateilla, ripottele päälle kasvijuustoa.
Paista lasagnea uunin keskitasossa 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes se on ruskettunut kauniisti pinnalta.
Anna lasagnen jäähtyä 10-15 minuuttia ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle tuoretta basilikaa juuri ennen pöytään nostamista.
Pinaatti-kikhernepitsa Kuva: Riikka Hurri
Pinaatti-kikhernepizza
Pohja:
6 dl kikhernejauhoja
6 dl vettä
1 pussi pakastepinaattia
loraus oliiviöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
Helppo tomaattikastike:
2 dl tomaattipyreetä
0,5 dl vettä
1 tl sokeria
ripaus suolaa
jauhettua basilikaa
Täytteeksi:
kasvipohjaista juustoraastetta
artisokan sydämiä
kalamata-oliiveja
punasipulia
Lisäksi:
oreganoa
rucola-salaattia
Kaada kikhernejauhot veden sekaan vähitellen ja koko ajan vispaten, välttele paakkuja.
Lisää seuraavaksi joukkoon sulatettu pakastepinaatti, öljy ja mausteet.
Laita leivinpaperi uunipellille ja öljyä se, ettei pohja jää paperiin kiinni.
Kaada nestemäinen seos pellille. Esipaista pohjaa 225 asteessa noin 12-20 minuuttia, kunnes se on kiinteytynyt ja ruskettunut pinnalta.
Anna pohjan jäähtyä hetken aikaa ja täytä se.
Sekoita tomaattikastikkeen ainekset yhteen ja kaada se pohjan päälle, ripottele sen jälkeen oregano ja juusto.
Ripottele pinnalle punasipulirenkaat, viipaloidut oliivit ja puolikkaiksi leikatut artisokansydämet.
Paista pitsaa 225 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin. Halutessasi ripottele päälle rucolaa ennen tarjoilua.
Mango-juustokakku Kuva: Riikka Hurri
Mango-juustokakku
Pohja:
3-6 dl keksimuruja pohjan halkaisijasta riippuen, esim. Digestive
100g sulatettua margariinia
Täyte:
7 teelusikallista agar agar -jauhetta
2 dl vatkattavaa kaurakermaa
1 tölkki kaurarahkaa (esim. Oatly)
1 tölkki vaniljanmakuista kaura/soijajogurttia (esim. Yosa Vanilla)
1 tölkki mangososetta (lastenruokatölkki)
1 dl sokeria
1 dl hedelmätuoremehua (keltaista)
Kuorrutus:
5 teelusikallista agar agar -jauhetta
2 lastenruokatölkkiä mangososetta
2 dl hedelmätuoremehua (keltaista)
1 dl sokeria
Sekoita keksinmurut ja sulatettu margariini. Taputtele leivinpaperilla vuorattuun irtovuokapohjaan niin, että pohjalle muodostuu noin 1 senttimetrin kerros.
Laita vuoka jääkaappiin, jotta pohja saa jähmettyä.
Valmista täyte. Vatkaa kaurakerma paksuksi vaahdoksi, sekoita joukkoon jogurtti, rahka ja sokeri.
Kiehauta kattilassa tuoremehu ja mangosose. Sekoita joukkoon agar agar, vatkaa huolella parin minuutin ajan.
Kaada seos nauhana täytteen sekaan jatkuvasti vatkaten. Tämä onnistuu helpoiten apulaisen avulla.
Levitä täyte vuokaan pohjan päälle. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi, jotta täyte ehtii hyytyä.
Valmista sillä alkaa kuorrutus. Kiehauta kattilassa hedelmätuoremehu, mangosose ja sokeri. Lisää agar agar, ja vatkaa huolellisesti parin minuutin ajan.
Kaada kuorrutus hyytyneen täytteen päälle vuokaan. Anna jäähtyä ja siirrä jääkaappiin vähintään yön ajaksi.
Koristele juustokakku halutessasi syötävillä kukilla tai mangoviipaleilla.
Irish coffee -kääretorttu Kuva: Riikka Hurri
Irish coffee -kääretorttu
Pohja:
kahden kikhernepurkin liemi
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoa
2 dl vehnäjauhoa
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
Täyte/kuorrutus:
2 purkkia vispautuvaa kaurakermaa (esim. Kasslink kauravispi)
2 rkl pikakahvia
1 rkl viskiä
koristeluun tummaa suklaata rouhittuna
Ota aluksi talteen kikherneiden liemi, laita itse herneet syrjään.
Vatkaa lientä kunnes se vaahdottuu. Lisää tämän jälkeen sokeri ja kuivat aineet, vatkaa sekaisin.
Levitä vatkattu taikina pellille, paista 225 asteessa noin 5-8 minuuttia, kunnes taikinaa ei jää enää haarukkaan/hammastikkuun kiinni.
Kumoa torttupohja sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä.
Vispaa sillä välin kaurakerma, sekoita joukkoon viski ja pikakahvi.
Levitä täytettä kerros jäähtyneen pohjan päälle ja rullaa.
Aseta rulla tarjottimen tai aluslautasen päälle ja kuorruta se vaahdolla.
Koristele rouhitulla tummalla suklaalla.
Bonusresepti:
Paahdetut kikherneet
kääretorttupohjasta ylijääneitä kikherneitä
1 rkl maissitärkkelystä
paprikajauhetta
pippuria
suolaa
öljyä
Sekoita kulhossa kaikki aineet ja pyörittele huolella.
Paista kikherneitä pannulla reilussa öljyssä, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.
Tarjoile naposteltavana.
Juttu on julkaistu Kägi-kesälehdessä. Koko lehden pääset lukemaan täällä.
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi