play

Kukkakaalisatoa curryyn ja kantarellit kalan kaveriksi – Katso resepti-ideat viikon ruokalistalle

Kuva: Marko Kauko

Koonnut: Anna Suoniemi

Nyt eletään ihanaa sadonkorjuuaikaa, kun niin metsä kuin kasvimaat ja pellot tuottavat satoa.

Kantarelleja on tänä vuonna paikoin erittäin paljon, joten sato kannattaa hyödyntää – testaa sieniä esimerkiksi kalamuhennoksessa. Myös kukkakaali on ollut erittäin runsassatoista loppukesän ja alkusyksyn aikana. Se uppoaa vaikkapa curryyn.

Muista antaa palautetta tämän viikon resepteistä jutun lopussa, niin pääset vaikuttamaan tulevien viikkojen arkiruokavinkkeihin.

Maanantai: Seiti-kantarellimuhennos, 3–4 annosta

Sieniaika on nyt runsas, ja esimerkiksi kantarelleja on monissa paikoissa reilusti.

Kokeile käyttää kantarelleja simppelissä muhennoksessa pakastesei

Kuva: Eeli Gröhn

Seiti-kantarellimuhennos
  • 350–400 g pakasteseitiä (käy myös esim. 1 pkt punakampelaa)

  • 1 dl vettä

  • 1 rkl sitruunamehua

  • 1 rkl voita

  • suolaa, valkopippuria

  • 1 sipuli

  • 2 dl kantarelleja (tai muita sieniä)

  • Bechamelkastike

  • 40 g voita

  • 40 g vehnäjauhoja

  • 5 dl täysmaitoa (tai kerma-maitoa)

  • suolaa, valkopippuria/maustepippuria

  • (hienonnettua tilliä)

  1. Kiehauta vesi, voi, suola ja sitruunamenu kattilassa tai pannulla ja lisää seiti paloina. Hauduta noin 5–7 minuuttia kypsäksi. Tarkista maku.

  2. Paista sipuli ja kantarellit pannulla. Mausta.

  3. Laita voi ja vehnäjauho kattilaan. Freesaa hetki, älä ruskista. Lisää joukkoon maito parissa erässä, sekoita tasaiseksi paksuhkoksi muhennokseksi.

  4. Lisää sekaan seitipalat ja sienet. Kiehauta ja mausta tuoreella tillillä, suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kotimaisten juuresten kanssa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tiistai: Pähkinä-hunajakana, 2–3 annosta

Tämä kastike hunajasta valmistuu muutamasta raaka-aineesta.

Kastikkeen ehtii tehdä siinä ajassa, kun lisukkeeksi tuleva riisi kiehuu.

Kuva: Mervi Pasanen

Pähkinä-hunajakana
  • 400 g broileria, esim. rintaa tai sisäfileitä

  • voita

  • 1 sipuli

  • suolaa

  • 1–2 tl tandoorimaustetta tai muuta mausteseosta

  • 1 rkl hunajaa

  • 0,5 dl hasselpähkinärouhetta

  • 2 dl kermaa

  1. Hienonna sipuli ja tarvittaessa paloittele broilerit. Paista ne pannulla voissa. Mausta esimerkiksi tandoorimausteella.

  2. Lisää pannulle hunaja ja osa pähkinärouheesta. Sekoita, varo polttamasta hunajaa. Lisää kerma, anna kiehahtaa, kunnes kanat ovat kypsyneet. Viimeistele lopuksi pähkinärouheella. Tarjoile riisin kanssa.

  3. Vinkki: pähkinöiden lisäksi tai niiden tilalle kastikkeeseen voi lisätä mantelilastuja.

Keskiviikko: Mausteinen papusoppa, 6 annosta

Tämä edullinen keitto on erinomaista syysruokaa.

Pavut antavat keitolle ruokaisuutta, ja monipuoliset mausteet lämmittävät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kuva: Marko Kauko

Mausteinen papusoppa
  • 2 sipulia

  • 2–4 valkosipulinkynttä

  • öljyä kuullottamiseen

  • 2 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

  • 2 tl jeeran eli roomankuminan siemeniä jauhettuna

  • 2 tl kokonaisia korianterin siemeniä jauhettuna

  • 1 tl kanelia

  • 1 tl kurkumaa

  • 2 laakerinlehteä

  • mustapippuria

  • suolaa maun mukaan

  • 2 kokonaista punaista tai vihreää chiliä

  • 2 tölkkiä kokonaisia tomaatteja mehuineen

  • noin 6–8 dl vettä

  • noin 500 g keitettyjä papuja

  • Tarjolle:

  • luonnonjogurttia

  • tuoretta korianteria

  1. Kuumenna öljyä padassa tai kattilassa. Lisää mukaan sipulihake ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota muutama minuutti.

  2. Lisää mukaan raastettu inkivääri, kaikki mausteet ja silputtu chili (voit käyttää siitä myös siemenet).

  3. Kuullota seosta vielä muutama minuutti koko ajan hämmentäen.

  4. Lisää säilötyt tomaatit pilkottuina ja purkkien liemi. Lisää vettä.

  5. Kypsennä keittoa noin puoli tuntia miedolla lämmöllä.

  6. Lisää kypsät pavut ja keitä vielä kymmenisen minuuttia.

  7. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

  8. Tarjoa luonnonjogurtin ja tuoreen korianterin kanssa.

Torstai: Kukkakaalicurry, 4 annosta

Kukkakaali on ollut loppukesän ja alkusyksyn aikana satoisaa, ja sen kilohinta on pudonnut alas.

Testaa kukkakaalia vaikkapa herkullisessa curryssa.

Kuva: Riikka Hurri

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Kukkakaalicurry
  • 1 sipulia

  • 1–2 kpl valkosipulinkynttä

  • 1 kukkakaali

  • 2 perunaa

  • loraus oliiviöljyä

  • 2 rkl currya

  • 0,5 tl jeeraa eli juustokuminaa

  • 0,5 tl garam masalaa

  • 400 g tomaattimurskaa

  • 3 dl kookosmaitoa

  • 3 dl ruoanvalmistusjogurttia

  • ripaus suolaa ja mustapippuria

  • ripaus chilirouhetta

  • pinnalle tuoretta korianteria tai persiljaa

  1. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi perunat. Paloittele kukkakaali haarukkapaloiksi.

  2. Kuumenna pannulla oliiviöljy. Kuullota sipuleita hetki ja lisää sitten curryjauhe, jeera ja garam masala. Sekoita ja lisää kukkakaalit ja perunat. Lisää tomaattimurska, kookosmaito ja jogurtti. Kypsytä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilirouheella. Viimeistele korianterilla tai persiljalla. Tarjoile riisin kanssa.

Perjantai: Jauhelihapihvit ja veneperunat, 4 annosta

Tämä resepti on tehty niin, että sen pystyvät kokkaamaan myös koululaiset itse – toki veitsien ja paistamisen kanssa voi tarvita apua koululaisen iästä riippuen.

Kuva: Juha Poutanen

Jauhelihapihvit ja veneperunat
  • 600 g perunoita (keltainen tai punainen pussi)

  • 1 rkl öljyä

  • 1 tl valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulinkynsi raastettuna tai hienonnettuna

  • (1 tl jauheliha- tai grillimaustetta)

  • 1 tl suolaa

  • Nopeat jauhelihapihvit:

  • 400 g jauhelihaa

  • 0,75 tl suolaa

  • 0,75 tl mustapippuria

  • 0,5 rkl öljyä

  1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

  2. Laita öljy, raastettu valkosipuli ja mausteet isoon kulhoon. Jos käytät jauheliha- tai grillimaustetta, vähennä suolan määrä puoleen.

  3. Pese perunat huolella juuresharjalla.

  4. Lohko perunat veitsellä pitkittäin veneen muotoisiksi paloiksi. Laita perunapalat kulhoon, jossa on öljy-mausteseos. Sekoita.

  5. Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle niin, että terävä kärki osoittaa ylöspäin.

  6. Paista uunin keskitasolla 25–30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.

  7. Perunoiden kypsyessä paista jauhelihapihvit. Avaa jauhelihapaketti. Leikkaa se veitsellä neljään osaan, ensin puoliksi ja sitten puolikkaat puoliksi.

  8. Ripottele lihan pinnalle tasaisesti suola ja mustapippuri ja pyöritä palat käsissä pihveiksi.

  9. Paista pihvit tilkassa öljyä paistinpannulla kypsiksi molemmilta puolilta.

  10. Tarjoa jauhelihapihvit ja veneperunat syötäviksi ketsupin kanssa.

Viikon jälkiruokavinkki: Riisisuklaa, 12 palaa

Riisisuklaa on erittäin helppo valmistaa: sulata suklaa, sekoita joukkoon kerma, suola ja murot. Tunnin jääkaapissa jäähdyttelyn jälkeen on valmista!

Kuva: Riikka Hurri

Riisisuklaa

200 g tummaa suklaata


1 dl kermaa


0,5 tl sormisuolaa


6 dl riisimuroja


Sulata suklaa vesihauteessa.


Sekoita sulaneeseen suklaaseen kerma ja suola.


Sekoita mukaan riisimurot.


Lado suklaamurot muffinipellille tai -vuokiin ja anna jäähtyä jääkaapissa tunnin verran.

Anna alla palautetta viikon resepteistä:

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi