Kukkakaalisatoa curryyn ja kantarellit kalan kaveriksi – Katso resepti-ideat viikon ruokalistalle
Nyt eletään ihanaa sadonkorjuuaikaa, kun niin metsä kuin kasvimaat ja pellot tuottavat satoa.
Kantarelleja on tänä vuonna paikoin erittäin paljon, joten sato kannattaa hyödyntää – testaa sieniä esimerkiksi kalamuhennoksessa. Myös kukkakaali on ollut erittäin runsassatoista loppukesän ja alkusyksyn aikana. Se uppoaa vaikkapa curryyn.
Muista antaa palautetta tämän viikon resepteistä jutun lopussa, niin pääset vaikuttamaan tulevien viikkojen arkiruokavinkkeihin.
Maanantai: Seiti-kantarellimuhennos, 3–4 annosta
Sieniaika on nyt runsas, ja esimerkiksi kantarelleja on monissa paikoissa reilusti.
Kokeile käyttää kantarelleja simppelissä muhennoksessa pakastesei
Kuva: Eeli Gröhn
Seiti-kantarellimuhennos
350–400 g pakasteseitiä (käy myös esim. 1 pkt punakampelaa)
1 dl vettä
1 rkl sitruunamehua
1 rkl voita
suolaa, valkopippuria
1 sipuli
2 dl kantarelleja (tai muita sieniä)
Bechamelkastike
40 g voita
40 g vehnäjauhoja
5 dl täysmaitoa (tai kerma-maitoa)
suolaa, valkopippuria/maustepippuria
(hienonnettua tilliä)
Kiehauta vesi, voi, suola ja sitruunamenu kattilassa tai pannulla ja lisää seiti paloina. Hauduta noin 5–7 minuuttia kypsäksi. Tarkista maku.
Paista sipuli ja kantarellit pannulla. Mausta.
Laita voi ja vehnäjauho kattilaan. Freesaa hetki, älä ruskista. Lisää joukkoon maito parissa erässä, sekoita tasaiseksi paksuhkoksi muhennokseksi.
Lisää sekaan seitipalat ja sienet. Kiehauta ja mausta tuoreella tillillä, suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja kotimaisten juuresten kanssa.
Tiistai: Pähkinä-hunajakana, 2–3 annosta
Tämä kastike hunajasta valmistuu muutamasta raaka-aineesta.
Kastikkeen ehtii tehdä siinä ajassa, kun lisukkeeksi tuleva riisi kiehuu.
Kuva: Mervi Pasanen
Pähkinä-hunajakana
400 g broileria, esim. rintaa tai sisäfileitä
voita
1 sipuli
suolaa
1–2 tl tandoorimaustetta tai muuta mausteseosta
1 rkl hunajaa
0,5 dl hasselpähkinärouhetta
2 dl kermaa
Hienonna sipuli ja tarvittaessa paloittele broilerit. Paista ne pannulla voissa. Mausta esimerkiksi tandoorimausteella.
Lisää pannulle hunaja ja osa pähkinärouheesta. Sekoita, varo polttamasta hunajaa. Lisää kerma, anna kiehahtaa, kunnes kanat ovat kypsyneet. Viimeistele lopuksi pähkinärouheella. Tarjoile riisin kanssa.
Vinkki: pähkinöiden lisäksi tai niiden tilalle kastikkeeseen voi lisätä mantelilastuja.
Keskiviikko: Mausteinen papusoppa, 6 annosta
Tämä edullinen keitto on erinomaista syysruokaa.
Pavut antavat keitolle ruokaisuutta, ja monipuoliset mausteet lämmittävät.
Kuva: Marko Kauko
Mausteinen papusoppa
2 sipulia
2–4 valkosipulinkynttä
öljyä kuullottamiseen
2 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä
2 tl jeeran eli roomankuminan siemeniä jauhettuna
2 tl kokonaisia korianterin siemeniä jauhettuna
1 tl kanelia
1 tl kurkumaa
2 laakerinlehteä
mustapippuria
suolaa maun mukaan
2 kokonaista punaista tai vihreää chiliä
2 tölkkiä kokonaisia tomaatteja mehuineen
noin 6–8 dl vettä
noin 500 g keitettyjä papuja
Tarjolle:
luonnonjogurttia
tuoretta korianteria
Kuumenna öljyä padassa tai kattilassa. Lisää mukaan sipulihake ja murskatut valkosipulinkynnet. Kuullota muutama minuutti.
Lisää mukaan raastettu inkivääri, kaikki mausteet ja silputtu chili (voit käyttää siitä myös siemenet).
Kuullota seosta vielä muutama minuutti koko ajan hämmentäen.
Lisää säilötyt tomaatit pilkottuina ja purkkien liemi. Lisää vettä.
Kypsennä keittoa noin puoli tuntia miedolla lämmöllä.
Lisää kypsät pavut ja keitä vielä kymmenisen minuuttia.
Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää vettä. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Tarjoa luonnonjogurtin ja tuoreen korianterin kanssa.
Torstai: Kukkakaalicurry, 4 annosta
Kukkakaali on ollut loppukesän ja alkusyksyn aikana satoisaa, ja sen kilohinta on pudonnut alas.
Testaa kukkakaalia vaikkapa herkullisessa curryssa.
Kuva: Riikka Hurri
Kukkakaalicurry
1 sipulia
1–2 kpl valkosipulinkynttä
1 kukkakaali
2 perunaa
loraus oliiviöljyä
2 rkl currya
0,5 tl jeeraa eli juustokuminaa
0,5 tl garam masalaa
400 g tomaattimurskaa
3 dl kookosmaitoa
3 dl ruoanvalmistusjogurttia
ripaus suolaa ja mustapippuria
ripaus chilirouhetta
pinnalle tuoretta korianteria tai persiljaa
Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja kuutioi perunat. Paloittele kukkakaali haarukkapaloiksi.
Kuumenna pannulla oliiviöljy. Kuullota sipuleita hetki ja lisää sitten curryjauhe, jeera ja garam masala. Sekoita ja lisää kukkakaalit ja perunat. Lisää tomaattimurska, kookosmaito ja jogurtti. Kypsytä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilirouheella. Viimeistele korianterilla tai persiljalla. Tarjoile riisin kanssa.
Perjantai: Jauhelihapihvit ja veneperunat, 4 annosta
Tämä resepti on tehty niin, että sen pystyvät kokkaamaan myös koululaiset itse – toki veitsien ja paistamisen kanssa voi tarvita apua koululaisen iästä riippuen.
Kuva: Juha Poutanen
Jauhelihapihvit ja veneperunat
600 g perunoita (keltainen tai punainen pussi)
1 rkl öljyä
1 tl valkosipulijauhetta tai 1 valkosipulinkynsi raastettuna tai hienonnettuna
(1 tl jauheliha- tai grillimaustetta)
1 tl suolaa
Nopeat jauhelihapihvit:
400 g jauhelihaa
0,75 tl suolaa
0,75 tl mustapippuria
0,5 rkl öljyä
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
Laita öljy, raastettu valkosipuli ja mausteet isoon kulhoon. Jos käytät jauheliha- tai grillimaustetta, vähennä suolan määrä puoleen.
Pese perunat huolella juuresharjalla.
Lohko perunat veitsellä pitkittäin veneen muotoisiksi paloiksi. Laita perunapalat kulhoon, jossa on öljy-mausteseos. Sekoita.
Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle niin, että terävä kärki osoittaa ylöspäin.
Paista uunin keskitasolla 25–30 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.
Perunoiden kypsyessä paista jauhelihapihvit. Avaa jauhelihapaketti. Leikkaa se veitsellä neljään osaan, ensin puoliksi ja sitten puolikkaat puoliksi.
Ripottele lihan pinnalle tasaisesti suola ja mustapippuri ja pyöritä palat käsissä pihveiksi.
Paista pihvit tilkassa öljyä paistinpannulla kypsiksi molemmilta puolilta.
Tarjoa jauhelihapihvit ja veneperunat syötäviksi ketsupin kanssa.
Viikon jälkiruokavinkki: Riisisuklaa, 12 palaa
Riisisuklaa on erittäin helppo valmistaa: sulata suklaa, sekoita joukkoon kerma, suola ja murot. Tunnin jääkaapissa jäähdyttelyn jälkeen on valmista!
Kuva: Riikka Hurri
Riisisuklaa
200 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
0,5 tl sormisuolaa
6 dl riisimuroja
Sulata suklaa vesihauteessa.
Sekoita sulaneeseen suklaaseen kerma ja suola.
Sekoita mukaan riisimurot.
Lado suklaamurot muffinipellille tai -vuokiin ja anna jäähtyä jääkaapissa tunnin verran.
Anna alla palautetta viikon resepteistä:
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi