play

Blogi: Terminen syksy alkoi tänä vuonna aikaisin - Vuosi sitten kesä jatkui vielä lokakuussa

Ilomantsissa sijaitsevan Petkeljärven kansallispuiston maisemat näyttivät syksyisiltä 25. päivänä.

Ilomantsissa sijaitsevan Petkeljärven kansallispuiston maisemat näyttivät syksyisiltä 25. päivänä. Kuva: Eero Könönen

Eero Könönen

Termisestä syksyn alkamisesta puhutaan, kun vuorokauden keskilämpötila on pysytellyt yhtäjaksoisesti 10 asteen alapuolella.

Tänä vuonna helteisen kesän jälkeen terminen syksy näyttäisi alkaneen lähes koko maakunnassa eteläisiä järvialueita ja Joensuun ympäristöä lukuun ottamatta harvinaisen aikaisin eli syyskuun 2. päivänä.

Termiset vuodenajat määritellään vuorokauden keskilämpötilojen perusteella

Suomessa termisistä vuodenajoista pisin on talvi ja lyhyin kevät, ja vuodenaikojen vaihtuminen määritellään perinteisesti seuraavasti:

  • kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin 0 asteen yläpuolelle

  • kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvämmin +10 asteen yläpuolelle

  • syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin +10 asteen alapuolelle

  • talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin 0 asteen alapuolelle

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskilämpötila voi vaihdella Suomessa termisten raja-arvojen molemmin puolin pitkäänkin, eikä vuodenajan vaihtumisen ajankohta ole suinkaan aina yksiselitteinen.

Syksyn värejä Reijolasta syyskuun lopulta.

Syksyn värejä Reijolasta syyskuun lopulta. Kuva: Eero Könönen

Kesälämpötiloihin palattiin vielä syyskuussa

Tänäkin vuonna vuorokauden keskilämpötila palasi maakunnassa vielä 10 asteen yläpuolelle 1-8 päiväksi 6.–13. syyskuuta. Ilomantsin Pötsönvaarassa ja Nurmeksen Valtimolla 10 asteen ylittäviä päiviä oli vain yksi (8.9.), mutta Joensuun lentoasemalla Liperissä ja Tohmajärven Kemiessä niitä kertyi viisi, Joensuun Linnunlahdella kuusi ja Liperin Tuiskavanluodossa peräti kahdeksan.

Tuiskavanluodossa termisen syksyn alkamispäivä näyttäisi varmuudella olevan vasta 14. syyskuuta, jonka jälkeen vuorokauden keskilämpötila on ollut sielläkin yhtäjaksoisesti 10 asteen alapuolella. Myös muu Joensuun ympäristö saatetaan laskea myöhemmän termisen syksyn alkamisen alueeksi.

Nykyään termisten vuodenaikojen vaihtuminen perustuu edellisten viikkojen/kuukausien aikana laskettuun lämpösummaan. Esimerkiksi syksyn alkamisesta puhuttaessa lämpötilan voidaan katsoa olevan pysyvämmin 10 asteen alapuolella, vaikka yksittäisinä vuorokausina 10 astetta saatettaisiin ylittääkin.

Ilmatieteen laitos viestii termisen vuodenaikojen vaihtumisesta vain kerran, kun koko maan päivämäärät voidaan varmuudella todeta. Tällöin myös Pohjois-Karjalan tämän vuoden termisen syksyn tarkat alkamisajat selviävät.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viime vuonna kesä päättyi vasta 10. lokakuuta

Viime vuoden syyskuu oli harvinaisen lämmin ja myös terminen kesä jatkui Pohjois-Karjalassakin poikkeuksellisen pitkään. Joensuun seudulta etelään syksy alkoi vasta 10. lokakuuta, mutta maakunnan pohjoisosissa (Juuka, Nurmes, Lieksa) kesä päättyi Ilmatieteen laitoksen mukaan kuitenkin jo 10. syyskuuta.

Vuonna 2019 termiseen syksyyn päästiin tasaisesti koko maakunnassa 14. syyskuuta. Vuonna 2018 syksy alkoi myöhään, sillä koko maakunta siirtyi syksyn lämpötiloihin vasta 23. syyskuuta. Vuonna 2017 termisen syksyn alkamispäivä oli koko maakunnassa 14. syyskuuta.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi