play

Sääblogi: Kesäinen sää yllätti kuun lopulla – huhtikuu oli Pohjois-Karjalan etelä- ja keskiosissa normaalia lämpimämpi

Kevään ensimmäisiä kukkia 29. huhtikuuta.

Kevään ensimmäisiä kukkia 29. huhtikuuta. Kuva: Eero Könönen

Eero Könönen

Huhtikuun keskilämpötilasta tuli kuun ensimmäisen puoliskon yöpakkasista huolimatta Pohjois-Karjalan keski- ja eteläosissa normaalia korkeampi.

Keskilämpötilojen erot olivat tänä vuonna harvinaisen suuria, sillä maakunnan pohjoisosien Juuassa, Lieksassa ja Nurmeksessa jäätiin normaaliarvojen alapuolelle.

Kylmintä oli Juuan Niemelässä, jossa reippaiden yöpakkasten jälkeen keskilämpötila 0,3 astetta jäi 1,3 astetta keskimääräistä alemmaksi. Virallisten sääasemien leudoin paikka oli Joensuun Linnunlahti, jossa yllettiin 2,8 asteen keskilämpötilaan, joka on lähes asteen normaalia korkeampi.

Aurinko on laskemassa vappuaattona Pyhäselän rannalla.

Aurinko on laskemassa vappuaattona Pyhäselän rannalla. Kuva: Eero Könönen

Yleensä huhtikuun keskilämpötila poikkeaa maakunnan sääasemien välillä vain puolisen astetta. Nyt eroa leudoimman ja viileimmän mittausaseman välille kertyi 2,5 astetta.

Eteläisellä rannikkoalueella yöpakkaset jäivät miedoiksi. Helsingin Kaisaniemen keskilämpötila 5,9 astetta oli pitkän mittaushistorian (1844–2023) viidenneksi korkein.

Huhtikuussa saatiin nauttia aurinkoisista päivistä selvästi enemmän kuin muina alkuvuoden kuukausina. Sademäärät jäivät Valtimoa lukuun ottamatta selvästi normaalia pienemmiksi. Vähiten eli 18,2 millin verran satoi Tohmajärven Kemiessä, kun Valtimon kirkonkylän lukemat olivat 35,9 milliä.

Lumipeite oli kadonnut suurimmalta osin huhtikuun loppuun mennessä, mutta itärajan pinnassa (Ilomantsi Pötsönvaara 12 senttiä) ja maakunnan pohjoisosien Nurmeksen Mujejärvellä (35 senttiä) lunta oli vielä hiihtämiseen asti. Länsi-Lapin Kittilän Kenttärovalla lunta oli 30. päivän mittauksessa vielä 96 senttiä.

Pohjois-Karjalassa lämpimintä 27. huhtikuuta

Kesäinen sää viivähti maakuntaan kahdeksi päiväksi kuun lopulla. Torstaina 27. huhtikuuta koko Suomen kuusi lämpimintä sääasemaa löytyivät Pohjois-Karjasta. Lämpimintä oli Joensuun lentoasemalla Liperissä, jossa mitattiin 19,1 astetta.

Vieläkin lämpimämpää oli päivää aiemmin, jolloin Pohjois-Karjalassakin hätyyteltiin huhtikuuksi harvinaista 20 asteen maksimilämpötilaa. Lappeenranta oli tasan 21 asteellaan sekä Mikkeli ja Savonlinna 20,8 asteellaan lämpimimmät mittausasemat, mutta hyvässä tuntumassa tulivat Tohmajärven Kemie ja Joensuun lentoasema lukemin 19,8 astetta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy
Iltanäkymä Pyhäselälle vappupäivän iltana.

Iltanäkymä Pyhäselälle vappupäivän iltana. Kuva: Eero Könönen

Lämpötulvahduksen jälkeen sää viileni reippaasti, ja kolea säätyyppi jatkunee tämän viikon loppupuolelle asti. Takatalvesta muistuttanut räntäsadekin pääsi yllättämään huhtikuun viimeisinä päivinä.

Suomen säähistorian lämpimin huhtikuun päivä oli 102 vuotta sitten 27. huhtikuuta 1921, jolloin Jyväskylässä mitattiin hellelukemat 25,5 astetta.

Tilastoja

Huhtikuu 2023

Keskilämpötila (suluissa normaali 1991–2020)

Joensuu, Reijola 3,3

Joensuu, Linnunlahti 2,8

Liperi, lentokenttä 2,7 (2,0)

Tohmajärvi, Kemie 2,5 (2,2)

Ilomantsi, Pötsönvaara 2,4

Ilomantsi, Mekrijärvi 2,2 (1,7)

Lieksa, Lampela 1,1 (1,5)

Nurmes, Valtimo 0,8 (1,5)

Liperi, Tuiskavanluoto 0,4

Juuka, Niemelä 0,3 (1,6)

Muu Suomi

Helsinki, Kaisaniemi 5,9 (4,4)

Sodankylä, Tähtelä 0,1 (-0,8)

Lämpimintä 27.4.2023

Pohjois-Karjala lämpöaallon keskipisteenä

19,1 Joensuu Linnunlahti

19,1 Liperi, Joensuun lentoasema

18,8 Tohmajärvi Kemie

17,1 Ilomantsi Mekrijärvi

16,6 Lieksa Lampela

16,5 Juuka Niemelä

16,3 Oulu Oulunsalo Pellonpää

16,3 Savonlinna lentoasema

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi