play

Sinustako norppa-asiantuntija?

Tämä saimaannorppa kuvattiin köllöttelemässä kalliolla Haukivedellä Etelä-Savossa.

Tämä saimaannorppa kuvattiin köllöttelemässä kalliolla Haukivedellä Etelä-Savossa. Kuva: Itä-Suomen yliopisto

Karjalainen

- Saimaannorpat ovat uhanalaisia ja niitä on tosi vähän, Nea Soininen, 12, Joensuun normaalikoulusta tokaisee.
Tämä jäi Soiniselle päälimmäisenä mieleen Suomen luonnonsuojeluliiton järjestämästä pajasta.
Pienen tietoiskun saattamana osallistujat pääsevät pelaamaan lautapelejä. Ne ovat mukava ja opettavainen tapa tutustua saimaannorppien elämään.  
"Uidessasi huomaat kalojen yhtäkkiä pysähtyneen johonkin kummaan ansaan. Tutkiskelet kapinetta ja ymmärrätkin sen olevan ihmisten käyttämä kalaverkko. Sinulla on onnea, etkä kietoudu siihen, mutta sinun pitää päästä äkkiä turvaan. Palaa siis 12 askelta taaksepäin. Olipa se lähellä!" Näin kuuluu yksi pelissä käytetyistä tehtäväkorteista.
Tavoitteena on välittää tietoa myös uhanalaisten eläinten suojelun tarpeellisuudesta. Pelejä pelataan pienissä ryhmissä, joten kaikki pääsevät osallistumaan ja oppimaan.  
Yksi pajan ohjaajista, Kirsikka Pynnönen, työskentelee norppalähettiläänä. Norppalähettilään työnkuvaan kuuluu saimaannorppien uhanalaisuudesta kertominen kouluissa.
Saimaalla elää norppia enää vain noin 300 yksilöä. Ihmisen aiheuttamat saasteet ja veteen lasketut kalaverkot ovat suurin uhka saimaannorpille. Jokaisen kannattaisi kiinnittää huomiota luonnonsuojeluun, sillä saimaannorpat ovat ainutlaatuinen osa Suomen luontoa.