play

Itäisiä tuulia Scifestissa

Kuva: Tristen Tooming

Karjalainen

Tänä vuonna Scifestissa on osallistujia noin kymmenestä eri maasta. Aiempiin vuosiin verrattuna erityisesti venäläisten pitämiä pajoja on moninkertaisesti.
- Venäläisiä osanottajia on noin 70, Itä-Suomen koulun opettajan Saku Punkari kertoo.
Vesi-teeman rajoissa venäläisten ei kuitenkaan tarvinnut toimia, vaan he saivat keskittyä omiin osa-alueisiinsa tieteiden aloilla, kuten nanoteknologiaan.
- Scifest on herättänyt innostusta venäläisissä osallistujissa, Punkari jatkaa.
Punkari on venäläisen ja suomalaisen yhteistyön vastuuhenkilö. Itä-Suomen koulu on ollut vahvasti yhteistyössä mukana.
- Oppilaat ovat muun muuassa toimineet apuohjaajina ja tulkkeina pajoissa sekä majoittaneet venäläisiä koteihinsa.

Itä-Suomen koulun oppilaat ovat myös purkaneet kielimuuria lasten ja kansainvälisten pajanpitäjien väliltä. Lapsetkin uskaltavat tulla venäläisiin pajoihin huomatessaan, että siellä on heidän äidinkieltään osaavia ohjaajia. Pajanpitäjät ovat olleet tyytyväisiä näistä järjestelyistä.
Scifestiin on saapunut monia eri venäläisryhmiä; neljä kouluryhmää, kaksi yhdistysjoukkoa ja ryhmät Pietarista ja Moskovasta. Moskovan ryhmä tulee yhdestä Venäjän suurimmista tiedekeskuksista, Polyteknisestä museosta. Museon kuraattori vierailee perjantaina Scifestissa ja jatkaa sieltä Vantaalle Heurekan tiedekeskukseen.
- Tapahtuma on todella hyödyllinen, Pietarista tuleva biologian ja kemian opettaja Elena Krasnovskaya kommentoi.
- Nuoret voivat kokeilla kaikenlaista ja samalla tutustua muihin kulttuureihin tieteen ohessa.

Haastatteluiden perusteella venäläisten mieleen on etenkin Scifestin lapsille suunnattu asioiden esittelytapa. Venäjällä ei tämänkaltaisia tapahtumia ole.
- Venäjän tiedetapahtumat ovat enemmän kouluryhmien töiden esittelyä kuin toimintaa, Punkari selventää.
Scifest-messujen toiminnanjohtaja Ilkka Jormanainen kertoo tämänvuotisen venäläisyhteistyön olevan Itä-Suomen koulun ja yliopiston hyvien verkostojen ansiota.
Tapahtumaa on tämän lisäksi markkinoitu paikallisissa tapahtumissa, kuten kongresseissa, esitellen erilaisia materiaaleja, esimerkiksi videoita messuilta. Venäjällä syntynyt kiinnostus tapahtumaa kohtaan on ollut mukava yllätys. Jormanainen toivoo, että yhteistyö voisi jatkua samalla lailla myös tulevaisuudessa.
- Uppsalassa Joensuun Scifest innosti kaupungin järjestämään omat Scifest-messunsa, Jormanainen paljastaa.
Hän uskoo, että tämän vuoden Scifest voisi innostaa myös venäläisiä samankaltaisiin toimiin omassa maassaan.
Tapahtumassa on osanottajia Venäjän lisäksi esimerkiksi Itävallasta, Virosta, Australiasta ja Ruotsista. Pajansa jo suunnitellut kiinalainen ryhmä ei kyennyt tänä vuonna osallistumaan tapahtumaan, sillä suurlähestystö ei antanut ryhmälle tarvittavaa viisumia.