play

"Uteliailla ei ole tylsää"

Tiedekeskus Heurekan pääinnoittaja Heko Montonen piti vauhdikkaan esityksen ohjelmalavalla.

Tiedekeskus Heurekan pääinnoittaja Heko Montonen piti vauhdikkaan esityksen ohjelmalavalla. Kuva: Kristiina Palviainen

Karjalainen

Monta innostunutta pientä kättä nousee ilmaan, kun Tiedekeskus Heurekan pääinnoittaja Harri ”Heko” Montonen etsii avustajaa yleisön joukosta havainnollistamaan atomia. Montosen tiedeshow Atomi töissä saa katsojat nopeasti mukaan.
- Tämä on kiva ammatti, kun neljä kertaa päivässä taputetaan, Montonen naurahtaa.
Montonen päätyi nykyiseen pääinnoittajan ammattiinsa kesätyön kautta, kun Heureka perustettiin vuonna 1989. Yli kaksikymmentä vuotta uraa on jo siis takana. Hänen vastuualuettaan on Heurekan Tiedeteatteri Aga, jonka tarkoituksena on selittää tieteellisiä ilmiöitä viihteen keinoin. Siellä työskentelee pääinnoittajan lisäksi kolmesta viiteen täysaikaista ja kymmenisen osa-aikaista innoittajaa.
- Tämän työn suola on, että kaikki tekevät kaikkea. Jokainen innoittaja hoitaa viihdyttämisen lisäksi esimerkiksi esitysten teknisiä hommia.

Esiintymistaito on kuitenkin Montosen mielestä ensiarvoisen tärkeää, sillä tapa, jolla asia esitetään, on aivan yhtä tärkeä kuin itse ilmiö. Selitystapa on usein ratkaiseva seikka sen kannalta, miten hyvin tieto sisäistetään.
- Kaikkiin pitää tehdä vaikutus. Vaikka asia selitetään pitkän kaavan mukaan, on se vaivan arvoista, että saadaan tehtyä pysyvä vaikutus. Uteliailla ei ole koskaan tylsää, Montonen toteaa.
Heurekassa onkin huomattu, että innoittajien esityksissään suosima viihteellisyys tosiaan auttaa oppilaita ottamaan tiedon omakseen. Tutkimusten mukaan erityisesti tytöt hyötyvät, minkä Montonen arvelee johtuvan siitä, että tytöt kokevat sosiaalisia paineita tavallisissa luokkatilanteissa.
Tiedeteatterille riittäisi kysyntää myös ulkomailla, mutta tällä hetkellä keskitytään Heurekan omiin näyttelyihin. Tiedeteatterin esityksiä on jo aiemmin ehditty kierrättää 18 maassa, ja kaikkialla show on vienyt mukanaan.
Maailmalla matkatessa esiintyjille on karttunut kokemusta, kuinka eri kulttuureissa arvostetaan erilaisia draaman keinoja.
- Esimerkiksi Amerikassa huomattiin, että muutaman kymmenen sekunnin hiljaisuus on tehokkain keino luoda dramaattisuutta esitykseen.

Vaikka Montonen pitää viihteellisyyttä erinomaisena apuvälineenä opettamisessa, viihde ylipäätään on hänestä liian korostetussa asemassa. Viihteen kun ei tarvitse kuvata todellisia asioita ja ilmiöitä, vaan on sallittua suorastaan huijata katsojaa. Montonen julistautuukin terveen järjen puolestapuhujaksi huuhaata vastaan.
- On vuosi 2013 ja joku edelleen maksaa horoskoopista.
Silti hän ei erottaisi tiedettä ja viihdettä täysin toisistaan.
- Jos havaintoesityksessä pitää valita viihteen ja tieteellisyyden välillä, minä valitsen 51 prosenttia viihdettä ja 50 prosenttia tieteellistä tarkkuutta, hän ilmoittaa.