play

Tiesitkö tämän vedestä?

Karjalainen

Tiesitkö, että veden toinen nimitys on divetyoksidi? Divety kertoo, että vesimolekyylissä on kaksi vetyatomia ja oksidi viittaa happiatomiin. Entä tiesitkö, vaikkei vedessä ole ravintoaineita, se on silti yksi tärkeimmistä elinehdoista? Vesi toimii liuottimena ja on tärkeässä asemassa solujen aineenvaihdunnassa.
Mutta tiesitkö, että vesi suurina määrinä tappaa? Emmekä tarkoita ainoastaan hukkumista, vaan liiallinen veden nauttiminen aiheuttaa vesimyrkytyksen.
Ja tiesitkö, että veden rakenne on ainutlaatuinen? Vesi on ainut aine, joka voi olla kaikissa olomuodoissa yhtä aikaa: jos laitat nolla-asteiseen termospulloon vettä ja palan jäätä, siellä muodostuu vesihöyryä.
Tiesitkö, että vesi on erikoinen aine siksi, koska se on kiinteänä laajempaa kuin nesteenä? Useimpien aineiden tilavuus pienenee jähmettyessä. Veden tapauksessa 4-asteinen vesi, on kaikkein tiheintä ja raskainta. Esimerkiksi talvella järvien pohjassa on lämpimämpää vettä juuri sen takia.
Tiesitkö, että veden pintajännitys on ihmeellinen? Vaikka vesi tuntuu pehmeältä, korkealta tippuessa veden pinta tuntuu kovalta kuin kivi. Varo siis hyppäämästä mahallesi kymmenestä metristä, se sattuu.
Avaruusaluksessa kaadettu vesi muodostuu leijuvaksi vesipalloksi. Voit vaikka tökkiä sitä tai yrittää muotoilla, mutta silti veden pintajännitys kokoaa sen palloksi. Sitä ei saa kuitenkaan käsitellä liian kovakouraisesti, muuten se hajoaa pienemmiksi palloiksi ja niiden ohjaaminen on vaikeaa.
Kuka olisi uskonut, että niinkin arkinen asia kuin vesi voisi olla näin ihmeellistä?