play

Bloomberg: EKP nostaa keskeistä ohjauskorkoaan 3,25 prosenttiin, lasku voisi alkaa heinäkuussa

STT-Lehtikuva

Uutistoimisto Bloombergin haastattelemat ekonomistit arvioivat, että Euroopan keskuspankki (EKP) nostaa pankkien yön yli -talletusten korkoa vielä kolme kertaa kesään mennessä. Korko nousisi siten nykyisestä 2 prosentista 3,25 prosenttiin.

Ekonomistit ennakoivat EKP:ltä puolen prosenttiyksikön korotusta helmikuussa ja maaliskuussa ja vielä 0,25 prosenttiyksikön korotusta joko toukokuussa tai kesäkuussa. Suunta alaspäin alkaisi useimpien vastaajien odotusten mukaan heinäkuussa, jolloin yön yli -talletuskorkoa laskettaisiin taas 3 prosenttiin.

EKP:n edustajien puheenvuoroissa ei kuitenkaan tässä vaiheessa ole näkynyt mitään viitteitä siitä, että korot olisivat lähiaikoina lähdössä alaspäin. Pankin johtokunnan edustajat ovat kommenteissaan arvioineet, että ohjauskorot pysyvät tulevien nostojen jälkeen paikallaan, eikä niiden laskemista ole vielä alettu ennakoida.

Muissa kyselyissä ja arvioissa yön yli -talletusten koron ennakoidaan nousevan 3,5 prosenttiin tai sen ylikin. Korkoratkaisuja ohjaa paljolti euroalueen inflaatiokehitys, varsinkin energian ja ruuan hinnasta puhdistettu pohjainflaatio. Pohjainflaation ennakoidaan saavuttavan korkeimman tasonsa nyt alkaneella neljänneksellä. Bloombergin kyselyssä ekonomistit arvioivat, että pohjainflaatio on vuoden ensimmäisellä neljänneksellä keskimäärin 5,1 prosenttia ja laskee 3,5 prosenttiin vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Varsinainen inflaatioluku hiipuisi kyselyn mukaan samalla jaksolla 3,7 prosenttiin.

Euroalueen inflaatio hidastui joulukuussa 9,2 prosenttiin oltuaan edellisessä kuussa 10,2 prosenttia. Vauhtia hidasti etenkin energian hintojen lasku. Taso on vielä korkealla yli EKP:n keskipitkän aikavälin kahden prosentin tavoitteen.

EKP:n johtokunnan jäsen Isabel Schnabel totesi viime viikolla, että korkojen täytyy nousta vielä tuntuvasti, jotta taso olisi riittävän tiukka painaakseen inflaation tavoitellulle tasolle. Nyt inflaatio on vasta äskettäin tullut alas kaksinumeroiselta tasoltaan.

–  Inflaatio ei laske itsestään, Schnabel sanoi vierailulla Tukholmassa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi