play

Avoimien työpaikkojen määrä on noussut suuremmaksi kuin ennen koronapandemiaa

Avoimia työpaikkoja oli heinä–syyskuussa 62 400. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Avoimia työpaikkoja oli heinä–syyskuussa 62 400. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT-Lehtikuva

Avoimien työpaikkojen määrä on nyt suurempi kuin kaksi vuotta sitten ennen koronapandemiaa, kertoo Tilastokeskus.

–  Kun talous elpyy, yhtiöt ryhtyvät rekrytoimaan, arvioi Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.

Avoimia työpaikkoja oli heinä-syyskuussa 62  400, kun kaksi vuotta sitten niitä oli 48  500. Vuosi sitten heinä-syyskuussa määrä oli 43  000.

Avoimista työpaikoista kaksi kolmannesta oli työnantajien oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä. Loikka on ollut pitkä, sillä vuosi sitten vastaava osuus oli 54 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tämä johtuu siitä, että talouden palautuminen on ollut todella nopeata, Kostiainen sanoo.

Jos firmassa on arvioitu, että tänä vuonna tarvitaan viisi uutta työntekijää, niin viiden uuden työntekijän tarve onkin jo ensi viikolla, hän kuvaa muutoksen nopeutta.

Muun muassa ravintoloille on saatettu kertoa, että huomenna saa taas olla avoinna, jolloin henkilökuntaa tarvitaan heti.

Tilastokeskuksen mukaan avoimien työpaikkojen määrä on kasvanut voimakkaasti majoitus- ja ravitsemistoiminnan lisäksi teollisuudessa, kaivostoiminnassa, muussa teollisessa toiminnassa sekä kaupan, kuljetuksen ja varastoinnin toimialoilla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikeasti täytettäviksi koettuja työpaikkoja oli määrällisesti eniten terveys- ja sosiaalipalveluiden, teollisuuden sekä kaupan alojen toimipaikoissa.

Kostiaisen mukaan työntekijöitä on siirtynyt monilta aloilta toisille aloille tai muille paikkakunnille, missä on varmemmat työmahdollisuudet.

–  Niiltä sektoreilta, joilta ihmisiä on siirtynyt pois, ei saadakaan nyt työntekijöitä. Osa ei halua palata vanhoihin työpaikkoihin, hän huomauttaa.

Muuttamaan halukkaita työntekijöitä ei ole tarpeeksi

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kostiainen muistuttaa, että koronan lisäksi taustalla on myös rakenteellisia ongelmia, jotka liittyvät koulutukseen ja osaamiseen.

–  Maantieteellisiä kohtaanto-ongelmia on myös olemassa. Esimerkiksi Kainuussa on tällä hetkellä paljon avoimia työpaikkoja varsinkin teollisuudessa. Työntekijöitä ei ole sieltä löytynyt, ja muuttamaan halukkaita työntekijöitä ei ole tarpeeksi, Kostiainen sanoo.

Avoimien työpaikkojen määrä on hänen mukaansa kasvanut ympäri maata. Uudellamaalla kehitys on itse asiassa hitaampaa kuin muualla Suomessa.

–  Työvoiman liikkuvuuteen vaikuttava tekijä on myös asunnon hinta, Kostiainen huomauttaa.

Etenkin terveys- ja sosiaalialalla palkkojen väitetään olevan niin alhaisia ja asuntojen hinnat niin korkeita, etteivät rahat riitä asumiseen ja työntekoon pääkaupunkiseudulla.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi eniten Länsi-Suomessa

Tilastokeskus kertoo, että kolmannella vuosineljänneksellä kaikista avoimista työpaikoista 28 prosenttia oli määräaikaisia. Osa-aikaisten työpaikkojen osuus kaikista avoimista työpaikoista oli 18 prosenttia.

Avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi kaikilla suuralueilla, mutta eniten Länsi-Suomessa.

Yksityisten yritysten osuus avoimista työpaikoista oli kuluneella vuosineljänneksellä 79 prosenttia. Vuosi sitten osuus oli 72 prosenttia. Avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi vuoden takaisesta etenkin toimipaikoissa, joissa oli vähintään 50 työntekijää.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi