play

Verottajan tiedot: Woltin perustajajäsen Mikko "Miki" Kuusi oli Suomen suurituloisin viime vuonna

Kuva: Lehtikuva

STT-Lehtikuva

Ruokalähettipalveluna tunnetun teknologiayritys Woltin perustajajäsen Mikko "Miki" Kuusi oli verottajan mukaan Suomen suurituloisin viime vuonna.

Kuusen tulot muodostuivat miltei kokonaan pääomatuloista, joita hänellä oli viime vuonna noin 79,2 miljoonaa euroa. Yhdysvaltalaisyhtiö Doordash osti suomalaisen Woltin, mikä selittää tuloja. Kuusen pääoma- ja ansiotulot olivat yhteensä noin 79,5 miljoonaa euroa.

Kuusi oli myös verotietojen perusteella Suomen eniten viime vuonna veroja maksanut. Hän maksoi 27 miljoonaa euroa veroja ja muita vastaavia maksuja. Hän sai myös veronpalautusta vajaat 58  000 euroa.

Toiseksi suurimmat tulot olivat verottajan tietojen mukaan puunjalostusyhtiö Versowoodin omistuksensa myyneellä Pekka Kopralla. Kopra tienasi ansio- ja pääomatuloja yhteensä 53,9 miljoonaa euroa. Nykyään perustamansa sahateollisuusyritys Westas Groupin toimitusjohtajana toimiva Kopra kertoo STT:lle lähteneensä perheyritys Versowoodista kymmenisen vuotta sitten.

Kolmanneksi suurimmat tulot oli peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paanasella. Paanasen tulot olivat 28,9 miljoonaa euroa.

Kymmenen parhaiten tienanneen joukkoon mahtui Paanasen lisäksi myös useita muita pelialan yrittäjiä. Viidenneksi kovimmat tulot oli Tommi Vallistolla, kuudenneksi kovimmat Otto Niemisellä ja kahdeksanneksi kovimmat Markus Halttusella. He kaikki kuuluvat pirkanmaalaisen peliyhtiö Small Giant Gamesin perustajiin. Yhtiö on myynyt toimintansa yhdysvaltalaiselle Zyngalle. Vallisto tienasi 24,3 miljoonaa euroa, Nieminen 24,1 miljoonaa ja Halttunen 22,6 miljoonaa.

Neljännelle sijalle ylsi Hannu Turunen, joka on muun muassa ollut yksi ALD-teknologiaan erikoistuneen Picosun-yhtiön sijoittajista. Turunen tienasi 25,9 miljoonaa euroa. Picosun myytiin yhdysvaltaiselle alan suuryritykselle Applied Materialsille viime vuonna.

Seitsemänneksi suurimmat tulot olivat Jorma Takasella, joka tunnetaan muun muassa elektroniikkateollisuuden sopimusvalmistaja Scanfilin perustajana. Hän tienasi viime vuonna 23,7 miljoonaa euroa, joista suurin osa oli pääomatuloa. Takanen ei antanut STT:lle kommenttia, mutta hänen puolisonsa Riitta Takanen kertoi, että Takasen viime vuoden pääomatulot koostuivat kaivosyhtiö Keliberin omistuksien myynnistä.

Yhdeksänneksi kovimmat tulot olivat Terho Niemellä, joka oli mukana perustamassa teknologiayhtiö Korulabia, joka myytiin viime vuonna Googlen emoyhtiö Alphabetille. Niemi ansaitsi verotietojen mukaan yhteensä 21,6 miljoonaa euroa. Hän on nykyisin Puhdas Moppi -yhtiön toimitusjohtaja.

Kymmenenneksi suurimmat tulot olivat viime vuonna Basware-ohjelmistoyhtiön yhdellä perustajajäsenellä Ilkka Sihvolla. Sihvo toimi ennen myös Baswaren toimitusjohtajana. Viime vuonna yhdysvaltalaiset pääomasijoittajat ostivat Baswaren, minkä vuoksi Sihvo ansaitsi yhteensä noin 21,4 miljoonaa euroa viime vuonna. Summa oli lähes kokonaan pääomatuloja.

Nykyisin Sihvo on Solaforce-nimisen ohjelmistoyhtiön toimitusjohtaja. Hän ei halunnut kommentoida STT:lle tulojaan tarkemmin.

Suomen suurimmat ansiotulot viime vuonna oli pörssiyhtiö Qt Groupin toimitusjohtajalla Juha Vareliuksella. Hän tienasi ansiotuloa noin 15,9 miljoonaa euroa.

Ansiotulolistan toisena ja kolmantena oli jälleen peliyhtiönimiä: Toisena listalla oli Supercellin Paananen noin 10 miljoonan euron ansiotuloilla. Kolmannella sijalla oli Small Giant Gamesin pelisuunnittelija Tim Lönnqvist, jolla oli verotettavaa ansiotuloa 7,2 miljoonaa euroa.

Verohallinto julkisti keskiviikkoaamuna verovuoden 2022 tuloverotiedot. Niistä selviää, minkä verran Suomessa verotettavia ansio- ja pääomatuloja kukin on ansainnut ja niistä valtiolle veroja maksanut.

Verotiedot eivät kuitenkaan kerro varmuudella, kuinka paljon rahaa kukin on tienannut, koska kaikki tulot ja vähennykset eivät niissä näy.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi