play

EKP:n Lagarde: Koronan deltavariantti aiheuttaa kasvavaa epävarmuutta euroalueen taloudelle

Nopeasti leviävä koronaviruksen delta-variantti voi heikentää toipumista palveluissa, erityisesti matkailussa ja majoituksessa, EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde arvioi.  LEHTIKUVA/AFP

Nopeasti leviävä koronaviruksen delta-variantti voi heikentää toipumista palveluissa, erityisesti matkailussa ja majoituksessa, EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde arvioi. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde varoittaa, että koronaviruksen deltavariantin aiheuttama covid-19-tapausten nopea kasvu aiheuttaa kasvavaa epävarmuutta euroalueen taloudelle.

Lagarden mukaan euroalueen talous on toipumassa nopeasti. Näkymät riippuvat kuitenkin edelleen koronasta ja rokotusten etenemisestä.

–  Nopeasti leviävä variantti voi heikentää toipumista palveluissa, erityisesti matkailussa ja majoituksessa, Lagarde arvioi AFP:n mukaan.

EKP kertoo elvyttävänsä euroalueen taloutta pandemiaan liittyvän 1  850 miljardin euron hätäohjelmalla (PEPP) ainakin ensi maaliskuuhun saakka tai tarvittaessa siihen saakka, kunnes koronakriisi on ohi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

EKP:n neuvosto odottaa, että ostot PEPP-ohjelmassa nopeutuvat kuluvana vuosineljänneksenä merkittävästi verrattuna vuoden alkukuukausiin.

Pankki kertoo myös jatkavansa arvopapereiden osto-ohjelmaansa (APP) 20 miljardin euron kuukausitahtia nettona. Pankin mukaan osto-ohjelma jatkuu niin kauan kuin on välttämätöntä.

EKP pitää tärkeimmän ohjauskorkonsa eli perusrahoitusoperaatioiden koron edelleen 0,0 prosentissa. Talletuskorko pysyy –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

Pankki pitää ohjauskorkonsa alhaisina, kunnes inflaatio nousee kestävästi uuden strategian mukaiseen kahteen prosenttiin. Ohjauskorot vaikuttavat muun muassa asuntolainojen korkoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Inflaatio kiihtyy lähikuukausina mutta laskee ensi vuonna

EKP huomauttaa, että siirtymäaikana inflaatio voi väliaikaisesti nousta maltillisesti tavoitteen yli.

–  Inflaatio oli kesäkuussa 1,9 prosenttia. Odotamme inflaation nousevan edelleen tulevina kuukausina ja laskevan taas ensi vuonna, Lagarde kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa inflaation kiihtyminen johtuu energian hinnan noususta. Vuoden takaisella vertailukaudella energian hinta oli pudonnut pohjiin. Lisäksi Saksa alensi arvonlisäveroa väliaikaisesti.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lagarde arvioi, että näiden tekijöiden vaikutus inflaatioon haihtuu ensi vuoden alkupuolella.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi