play

EKP kertoo jatkavansa arvopapereiden netto-ostoja ainakin ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio hieman alle kahdessa prosentissa.  LEHTIKUVA/AFP

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio hieman alle kahdessa prosentissa. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Euroopan keskuspankki jatkaa arvopapereiden osto-ohjelmaansa entiseen tapaan. Koronaan liittyvään osto-ohjelmaan on varattu 1  850 miljardia euroa.

EKP kertoo tekevänsä netto-ostoja vielä ainakin ensi vuoden maaliskuun loppuun saakka. Ostoja jatketaan joka tapauksessa, kunnes EKP katsoo koronaviruspandemian kriisivaiheen päättyneen.

Lisäksi EKP:n neuvosto odottaa rahoitusoloista ja inflaationäkymistä tekemänsä arvion perusteella, että osto-ohjelmassa tehdään seuraavanakin vuosineljänneksenä netto-ostoja merkittävästi nopeammin kuin vuoden alkukuukausina.

Keskuspankki kertoo, että ostoja tehdään joustavasti markkinatilanteen mukaan. Niillä pyritään estämään rahoitusolojen tiukentuminen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

EKP korostaa, että ostojen joustava ohjaaminen eri aikoina eri arvopaperiluokkiin ja eri maihin tukee sekin jatkuvasti rahapolitiikan sujuvaa välittymistä.

Kun koittaa se aika, että osto-ohjelmassa hankittujen omaisuuserien erääntyvät takaisin, maksettavan pääoman uudelleen sijoittamista jatketaan ainakin vuoden 2023 loppuun saakka.

Erääntyvistä arvopapereista luovutaan EKP:n mukaan vähin erin niin, että rahapolitiikka pysyy asianmukaisesti mitoitettuna.

Ekonomistit eivät odottaneet korkojen nostoa

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EKP pitää ohjauskorkonsa odotetusti ennallaan tasan nollassa prosentissa. Myöskään talletuskorko ja maksuvalmiusluoton korko eivät muutu. Talletuskorko jatkaa –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko +0,25 prosentissa.

EKP:n tavoitteena on pitää inflaatio hieman alle kahdessa prosentissa. Toukokuussa inflaatio nousi EU:n tilastoviraston Eurostatin mukaan kahteen prosenttiin.

Ekonomistit eivät kuitenkaan odottaneet, että EKP nostaisi ohjauskorkoaan inflaation suitsimiseksi, sillä taustalla olivat koronaan liittyvät väliaikaiset tekijät.

Inflaatiota kiihdytti toukokuussa erityisesti energian hinta, joka kohosi noin 13 prosenttia vuoden takaisesta. Energian hinnasta ja muista voimakkaasti heiluvista hinnoista puhdistettu pohjainflaatio oli toukokuussa vain 0,9 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

EKP seuraa tarkasti pohjainflaatiota tehdessään korkopäätöksiä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi