play

Facebook ja Instagram tarjoavat mainoksettoman palvelun – Mobiili- ja selainkäyttäjille tiedossa erilaiset kuukausimaksut

Facebookista ja Instagramista on tulossa tarjolle kuukausimaksullinen versio, jossa ei näytetä mainoksia.

Facebookista ja Instagramista on tulossa tarjolle kuukausimaksullinen versio, jossa ei näytetä mainoksia. Kuva: Lionel Bonaventure / AFP

Nina Törnudd / STT

Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta tuo Euroopassa tarjolle palveluista kuukausimaksullisen version, jossa ei näytetä mainoksia. Palveluita voi jatkossakin käyttää ilmaiseksi, jos hyväksyy sen, että niissä näytetään mainoksia entiseen tapaan.

Maksullinen versio tulee tarjolle marraskuussa EU-maissa, Norjassa, Islannissa, Liechtensteinissa sekä Sveitsissä. Taustalla on EU-sääntely, jolla unioni pyrkii rajoittamaan somejättien valtaa ja mahdollisuuksia kerätä ja kaupata tietoja käyttäjistä. Somejättejä vaaditaan pyytämään käyttäjiensä suostumus ennen kuin tarjoavat heille heidän somekäytökseensä perustuvaa kohdennettua mainontaa.

Meta ilmoittaa, että kuukausimaksu on selainkäytössä 9,99 euroa ja 12,99 euroa mobiilikäytössä. Android- ja iPhone -käyttäjien hinta on korkeampi, koska Googlen ja Applen sovelluskaupat ottavat välistä provision.

Meta ilmoittaa, että yksi kuukausimaksu kattaa aluksi kaikki käyttäjän tilit, mutta tilanne muuttuu ensi vuoden puolella. Maaliskuun alusta lähtien Meta alkaa periä kuusi euroa kuukaudessa selainkäyttäjiltä ja kahdeksan euroa mobiilikäyttäjiltä jokaisesta käyttäjän tilistä.

Meta lupaa, että niin kauan kun tilaus on voimassa, ei käyttäjien tietoja käytetä mainontaan. Tilausmalli tulee tarjolle 18 vuotta täyttäneille käyttäjille.

Wall Street Journalin mukaan Meta aikoo toistaiseksi lopettaa mainosten näyttämisen alaikäisille käyttäjille Euroopassa. Meta sanoo tiedotteessaan jatkavansa selvittelyjä, miten se voi tarjota teini-ikäisille "hyödyllisen ja vastuullisen mainoskokemuksen" muuttuvassa sääntely-ympäristössä. Metan palvelujen käyttäjäsäännöissä linjataan, että käyttäjien on oltava ainakin 13-vuotiaita.

–  Me uskomme mainosrahoitteiseen internetiin, joka tarjoaa ihmisille pääsyn heille suunnattuihin tuotteisiin ja palveluihin riippumatta heidän taloudellisista edellytyksistään, Meta sanoo tiedotteessaan ja vakuuttaa, että yhtiö on sitoutunut noudattamaan EU:n uusia sääntöjä.

EU-tuomioistuin linjasi kesällä, että Meta ei saa yhdistää käyttäjistä keräämiään tietoja muista lähteistä kerättyihin tietoihin myydäkseen niitä eteenpäin mainostajille. Metan mukaan tuomioistuin on hyväksynyt periaatteen, että tilausmalli on hyväksyttävä tapa varmistaa, että palvelujen käyttäjät voivat hallita sitä, miten heidän tietojaan käytetään.

Metan palveluiden valvonta EU:ssa on Irlannin tietosuojaviranomaisen vastuulla. Tiedossa ei vielä maanantaina ollut, ollaanko EU:n puolella valmiita hyväksymään Metan kaavailemat ehdot ja onko niistä jo neuvoteltu.

Muualla maailmassa Meta ei aio tehdä muutoksia palveluidensa ehtoihin tai tarjota mainoksista puhdistettua versiota. Metan maailmanlaajuinen mainosmyynti nousi viime vuonna 113 miljardiin dollariin (107 miljardiin euroon).

Lähteenä myös Bloomberg ja WSJ.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi