play

Facebookin emoyhtiö Meta irtisanoo 11 000 työntekijää – toimitusjohtaja Zuckerberg pyyteli anteeksi tekemiään virheitä

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi viestissään yhtiön tarttuvan myös muihin toimiin kulujen leikkaamiseksi. LEHTIKUVA/AFP

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kertoi viestissään yhtiön tarttuvan myös muihin toimiin kulujen leikkaamiseksi. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Facebookin emoyhtiö Meta aloittaa mittavat henkilöstövähennykset ja irtisanoo 11  000 työntekijää, ilmoitti toimitusjohtaja Mark Zuckerberg keskiviikkona viestissä yhtiön henkilökunnalle.

Zuckerberg pahoitteli työpaikkojen vähennyksiä ja selitti viestissään, että taustalla on virhearvio siitä, miten sähköinen kaupankäynti kehittyisi koronapandemian jälkeen.

–  Monet arvioivat, että kasvu jatkuisi myös pandemian jälkeen. Niin uskoin minäkin ja päätin siksi kasvattaa investointejamme tuntuvasti. Valitettavasti tulos ei ollut se, mitä odotin. Kaupankäynti on palannut aiemmalle tasolleen, Zuckerberg pahoitteli.

Metan liikevaihto on laskenut tuntuvasti hidastuneen talouskasvun, kiristyneen kilpailun ja laskeneen mainosmyynnin seurauksena.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tein virhearvion ja otan siitä vastuun, Zuckerberg pahoitteli.

Irtisanomisista kertoi aiemmin yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal. Metan tuloskunnon heikentymisestä kertoi myös heinä-syyskuun osavuosikatsaus, joka kertoi nettotuloksen laskeneen 4,4 miljardiin dollariin, alle puoleen vuoden takaisesta.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun yhtiö ryhtyy laajoihin henkilöstöleikkauksiin 18-vuotisen historiansa aikana. Yhtiöllä oli syyskuun lopulla kertomansa mukaan yli 87  000 työntekijää. Meta pani myös uusrekrytoinnit jäihin ainakin ensi vuoden ensimmäisen neljänneksen ajaksi.

Wall Street Journalin lähteet kertovat Zuckerbergin vaikuttaneen tiistain tapaamisessa alakuloiselta. Hän oli sanonut olevansa vastuuvelvollinen yhtiön harha-askelista ja arvioinut yltiöpäisen optimisminsa johtaneen työntekijöiden liialliseen palkkaamiseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lehden lähteiden mukaan Metan henkilöstöosaston johtaja Lori Goler kertoi kokouksessa, että työnsä menettäville tarjotaan ainakin neljän kuukauden palkkaa vastaava eroraha.

Meta on viime aikoina käyttänyt miljardeja dollareita kehittääkseen "metaversumiksi" ristittyä virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden yhdistelmää. Zuckerbergin lempilapsi on sijoittajien silmissä näyttänyt lähinnä rahareiältä, jolla ei ole edellytyksiä kaupalliseen menestykseen. Samalla Metan lippulaivapalvelu Facebookin kasvu on hidastunut.

Teknologiayhtiöt vähentävät väkeä

Metan osakkeen arvo on laskenut Wall Street Journalin mukaan tänä vuonna yli 70 prosenttia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kilpailu on ollut Metan palveluiden näkökulmasta kovaa. Teknologiayhtiöt ovat tehneet koronapandemian aikana rekrytointeja tiukkaa tahtia, mutta nyt teknologiateollisuudella on edessään mittavimmat leikkaukset vuosiin.

Viime viikolla Twitter irtisanoi noin puolet 7  500 työntekijästään, joskin yhtiön on sittemmin kerrottu yrittävän saada osaa irtisanotuista palaamaan. Twitter on ryhtynyt koviin säästötoimenpiteisiin uuden omistajansa miljardööri Elon Muskin alla.

Metan osake lähti nousuun joukkoirtisanomisten julkistuksen jälkeen

Metan osakekurssi lähti selvään nousuun aamun kaupankäynnissä New Yorkin pörssin avauduttua. Viiden jälkeen iltapäivällä Suomen aikaa Metan osakkeen hinta oli noin 103,7 dollaria. Kurssi oli yli 7 prosentin nousussa vajaan tunnin kaupankäynnin jälkeen.

Päivän nousu on vielä pientä verrattuna yhtiön romahdukseen lokakuussa, kun kurssi putosi noin 137 dollarista alle sadan dollarin rajapyykin. Osakkeen arvo on edelleen matalimmalla tasollaan vuosikausiin.

Metan osakkeen aallonpohja kävi alle 89 dollarissa viime viikolla, mikä oli Metan ja sitä ennen Facebookin alin osakekurssi sitten vuoden 2015. Tuolloin Facebook oli ollut julkisesti vaihdettu yhtiö vasta kolme vuotta ja sen arvo oli vielä selvässä nousussa.

Yhtiö muutti nimensä Metaksi viime vuonna korostaakseen metaversumin merkitystä tulevaisuudelleen.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi