play

Koronarajoitusten hellittäessä alkoi sota – Finnair odottaa kolmatta tappiollista vuotta

Yhtiö työstää parhaillaan strategian uudelleenarviointia, josta on määrä kertoa syksyllä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Yhtiö työstää parhaillaan strategian uudelleenarviointia, josta on määrä kertoa syksyllä. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT-Lehtikuva

Finnairin laihoille vuosille ei ole loppua näkyvissä. Toimitusjohtaja Topi Manner totesi huhti-kesäkuun tulosta esitellessään, että tästä vuodesta on tulossa yhtiölle kolmas peräkkäinen huomattavan tappiollinen vuosi. Toisen kvartaalin vertailukelpoinen liiketappio oli 84,2 miljoonaa, kun se vuotta aiemmin oli ollut vielä synkemmät 151,3 miljoonaa.

Vaikka tappio pieneni, korpivaellus jatkuu. Manner totesi, että Finnair kohtaa Ukrainan sodan vaikutukset pandemian heikentämänä.

Pörssissä odotuksia suurempi tappio painoi yhtiötä: kurssi päätyi tiistaina yli yhdeksän prosentin laskuun.

Epävarmuus jatkuu, koska polttoaineen hinta on historiallisen korkea, inflaatio laukkaa ja Venäjän ilmatilan sulun kestosta ei ole tietoa. Sulun takia Finnair joutuu Aasian-lennoilla kiertämään Venäjän, mikä pidentää lentoaikoja tuntitolkulla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Meillä valmistaudutaan, että sulku jatkuu pitkään. Vuosia, Manner sanoi tiedotustilaisuudessa.

Samalla lentokerosiini on ennätysmäisen kallista. Viime vuoden loppuun verrattuna hinta on noussut 94 prosenttia. Ennätyskorkea hinta on Finnairin laskujen mukaan aiheuttanut yhtiölle noin 126 miljoonan euron lisäkustannukset huhti–kesäkuussa. Euron heikkous dollarin suhteen koventaa laskua entisestään.

–  Hintaan vaikuttaa kolme tekijää. Raakaöljyn hinta on noussut ja jalostuskapasiteetista on pulaa, jolloin jalostusmarginaalit ovat kasvaneet merkittävästi. Lentokerosiini on kallistunut enemmän kuin bensiini tai diesel. Samalla Eurooppa on matalan inflaation sodassa, mikä tuo euroalueen talouskehitykseen isoja kysymysmerkkejä, jotka ovat heikentäneet euroa, Manner luetteli.

Finnair laatii siksi uutta strategiaa heikon kannattavuuden parantamiseksi ja taloudellisen aseman vahvistamiseksi. Mannerin mukaan Finnairilta edellytetään nyt merkittävää rakenteellista uusiutumista. Tavoite on saada uusi strategia valmiiksi vuoden 2022 syksyllä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Aiemmin tänä vuonna julkistetun 60 miljoonan euron säästöohjelman toimeenpano jatkuu.

Aasiassa Japani alkaa avautua

Myönteisiä merkkejä lentoyhtiön kannalta on ollut se, että kysyntä on lähes normalisoitunut Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Finnair arvioi lentävänsä loppukesän ja alkusyksyn aikana keskimäärin noin 70 prosentin kapasiteetilla vuoteen 2019 verrattuna.

Samalla lentomatkustuksen nopea elpyminen on aiheuttanut henkilöstöpulaa ja jättiruuhkia useilla lentoasemilla eri puolilla Eurooppaa. Ne ovat vaikuttaneet myös Finnairin lentojen täsmällisyyteen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Euroopan ilmailualalta on lähtenyt jopa 100  000 työntekijää, Manner kuvaili.

Finnairin perinteinen tukijalka on ollut Aasian liikenne, mutta paluuta entiseen ei ole näköpiirissä. Sekä Kiinassa että Japanissa on vielä tiukat koronarajoitukset matkustamiselle. Japani on Mannerin mukaan todennäköisesti lieventämässä rajoituksiaan syksyn tullen.

–  Me ennakoimme, että kysyntä tulee kasvamaan.

Kiina pitää edelleen tiukasti kiinni nollakoronalinjassa. Yksittäisiä lisälentoja voidaan saada syksyn aikana.

–  On mahdollista, että Kiina avaa matkailua ensi vuoden kesäkaudella, mutta tähän liittyy vielä epävarmuutta.

Kiinalaisilla lentoyhtiöillä on kilpailuetu, kun matkailu aikanaan avautuu uudelleen. Ne voivat lentää Venäjän yli, kun eurooppalaiset ja japanilaiset yhtiöt joutuvat kiertoreiteille.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi