play

Fortum sopi ydinpolttoaineen hankinnasta amerikkalaisyhtiön kanssa – tulee nykytoimittaja Rosatomin rinnalle

Energiayhtiö Fortum aikoo vastaisuudessa hankkia Loviisaan ydinpolttoainetta Venäjän ohella yhdysvaltalaiselta yhtiöltä. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Energiayhtiö Fortum aikoo vastaisuudessa hankkia Loviisaan ydinpolttoainetta Venäjän ohella yhdysvaltalaiselta yhtiöltä. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT-Lehtikuva

Energiayhtiö Fortum aikoo vastaisuudessa hankkia Loviisaan ydinpolttoainetta Venäjän ohella yhdysvaltalaiselta yhtiöltä.

Fortum on sopinut uuden polttoainetyypin suunnittelusta, luvittamisesta ja toimittamisesta yhdysvaltalaisen Westinghouse Electric Companyn kanssa. Loviisan voimalaitoksen johtaja Sasu Valkamo sanoo yhtiön tiedotteessa, että uusi ja rinnakkainen polttoainetoimittaja parantaa huoltovarmuutta.

Yhtiö ei kerro, milloin toimitukset Loviisaan alkaisivat. Fortum huomauttaa, että uuden ydinpolttoaineen käyttöönotto on monivuotinen projekti, joka vaatii viranomaisten hyväksynnän.

–  Se on monivuotinen projekti. Sen tarkemmin aikataulua ei tässä vaiheessa pysty sanomaan, kertoo viestintäjohtaja Pia Fast Fortumilta STT:lle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Venäjän energia syynissä

Nykyisin Fortum hankkii polttoaineen Loviisan reaktoreihin TVEL-yhtiöltä. Se on venäläisen valtionyhtiö Rosatomin tytäryhtiö.

Energiatoimitukset Venäjältä ovat olleet kuluvan vuoden aikana syynissä länsimaissa Ukrainan sodan vuoksi. Venäjän on rahoittanut sotaa Ukrainassa energiakaupalla ja käyttänyt sen säännöstelyä painostuskeinona.

Fortumilla on Loviisassa kaksi ydinreaktoria, joiden käyttöluvat ulottuvat vuosiin 2027 ja 2030. Sopimus TVELin kanssa ulottuu nykylupien loppuun. Fastin mukaan on mahdollista, että toimitukset Westinghouselta alkavat jo tätä ennen, jos prosessit onnistuvat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Niin kauan kuin sopimukset ovat voimassa tai toimitukset aiempien sopimusten mukaan onnistuvat, se järjestely jatkuu, mutta tämä tulee aikanaan siihen rinnalle, hän sanoo.

Yhtiö on hakenut molemmille yksiköille uutta käyttölupaa vuoteen 2050 asti. Se kertoi keväällä kilpailuttavansa uusien lupien polttoainehankinnan.

–  Tämä uuden rinnakkaisen toimittajan hankinta luo pohjaa polttoainekilpailutukselle uusien käyttölupien yhteydessä.

Fortum kertoi aiemmin tänä syksynä selvittävänsä edellytyksiä rakentaa uusia ydinvoimaloita. Selvitys kattaa sekä perinteiset suuret reaktorit että pienydinvoimalat (SMR). Suomeen ja Ruotsiin keskittyvä selvitys on kaksivuotinen, eikä yhtiöllä ole tässä vaiheessa siitä uutta kerrottavaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhtiöllä aiempi kytkös Loviisaan

Loviisan reaktorit on tilattu Neuvostoliitosta kylmän sodan aikana. Ne olivat Suomen ensimmäiset ydinvoimalat, ja niissä on käytetty pitkälti venäläistä polttoainetta.

Ydinpolttoaineen hankinta on pitkä prosessi. Tässä tapauksessa sitä voi hieman helpottaa, että Westinghousen kehittämä polttoaine perustuu Loviisassa aiemmin käytettyyn polttoaineeseen.

Fortum käytti TVELin rinnakkaistoimittajana brittiläistä British Nuclear Fuel Limitedia vuosina 2001–2007. Vuosituhannen alussa Westinghouse oli sittemmin lakkautetun brittifirman tytäryhtiö.

Westinghouse on aiemmin tänä vuonna kertonut haluavansa tarjota venäläisen polttoaineen korvaajan EU-maihin. Yhtiö huomautti toukokuussa Financial Timesille Loviisan voimaloista saamastaan kokemuksesta. Se sanoi tuolloin, että sen tavoitteena on tarjota polttoainetta venäläisperäisiin voimaloihin vuodesta 2023 alkaen. EU-viranomaiset kertoivat lehdelle tuolloin, että ne odottivat luvituksen järjestymistä viimeistään vuonna 2024.

Suomen ohella venäläisperäisiä VVER-painevesireaktoreita on unionissa käytössä Bulgariassa, Slovakiassa, Tshekissä ja Unkarissa.

Westinghousen pääkonttori sijaitsee Pennsylvanian osavaltiossa Yhdysvalloissa. Yrityksen omistavat sijoitusyhtiö Brookfield ja uraanintuottaja Cameco, joiden pääkonttorit sijaitsevat puolestaan Kanadassa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi