play

Woltin Juhani Mykkänen sai miljoonien eurojen veroseuraamukset – sanoo silti, että verotus on "suorastaan nerokas systeemi"

STT-Lehtikuva

Ruokalähettiyhtiö Woltin perustajiin kuuluvan Juhani Mykkäsen viime vuoden veronalaiset pääomatulot olivat runsaat 12 miljoonaa euroa, josta hän maksoi veroja noin neljä miljoonaa euroa.

Mykkänen sanoo, että miljoonien eurojen tilisiirron tekeminen verottajalle oli jännä hetki.

–  Kirjauduin verkkopankkiin, laitoin sinne tilinumeron ja monta kertaa tavasin, että on oikea summa. Että nelosella alkaa ja on oikea määrä numeroita, hän kertoo STT:lle.

Sitten hän painoi nappia ja miljoonat siirtyivät verottajan tilille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tuntui aika hurjalta, koska eivät ne tilisiirrot verkkopankissa yleensä ihan tuommoisia summia ole. Ainakaan eivät ole minun elämässäni olleet.

Mykkäsen pääomatulojen taustalla on Woltin myynti yhdysvaltalaiselle Doordashille. Yrityskauppa julkistettiin marraskuussa 2021, jolloin sen arvoksi kerrottiin seitsemän miljardia euroa.

Viranomaishyväksyntöjen saamisessa kesti puoli vuotta, minkä jälkeen kauppa vahvistui toukokuun lopulla 2022. Sillä välin Doordashin osakekurssi oli ehtinyt laskea niin, että kauppahinta pieneni lopulta noin 2,8 miljardiin euroon.

Kauppahinta maksettiin Mykkäselle ja muille Woltin osakkeenomistajille Doordashin osakkeilla. Verottajan kannalta ratkaisevaa oli Doordashin osakekurssi toukokuun lopussa 2022. Tuolloin kurssi oli 77 dollaria, ja sen perusteella verottaja määräsi pääomatuloveroa maksettavaksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vaikka yrityskauppa maksettiin osakevaihdolla, sen veroseuraamukset toteutuivat heti, koska Doordash on EU:n ulkopuolinen yhtiö.

Mykkänen kertoo, että kaupan vahvistumisen jälkeen hänellä oli tiedossa, että hänen pitää joka tapauksessa maksaa verovuoden aikana neljä miljoonaa euroa pääomatuloveroa.

–  Tuli vastaan tilanne, että pitää myydä näitä (Doordashin) osakkeita, jotta voin maksaa sen veron.

Mykkäsen mukaan hänellä oli tavallaan kaksi vaihtoehtoa. Hän olisi voinut jäädä seuraamaan, miten Doordashin osakekurssi kehittyy. Jos kurssi olisi lähtenyt nousuun, hän olisi voinut myydä vähemmän osakkeita kattaakseen verot. Toisaalta kurssilasku olisi tarkoittanut, että osakkeita olisi joutunut myymään enemmän.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Mykkänen valitsi varmemman vaihtoehdon.

–  Totesin, että en halua joutua tilanteeseen, jossa joudun jännittämään sitä veroseuraamuksesta selviämistä, jolloin totesin, että on järkevintä hyvin pian kaupan vahvistumisen jälkeen myydä sen verran osakkeita, että pystyn kattamaan veroseuraamukset.

Merkittävä osa Woltin osakkeenomistajista toimi Mykkäsen mukaan samoin.

Hän kertoo, että valtaosa niistä Doordashin osakkeista, joita hän voisi myydä, on hänellä edelleen hallussaan.

Woltin perustajista kaksi on yhä yrityksessä töissä, eli Mykkänen ja toimitusjohtaja Miki Kuusi. Mykkänen (s. 1984) vastaa Woltilla erityisesti sisäisestä kulttuurista.

Mykkänen sanoo, että yleensä hän ei välttämättä lähtisi avaamaan omia tulotietojaan. Hänen mukaansa nyt on kuitenkin "veropäivän avoimuuden hengessä" hyvä hetki puhua.

Mykkäsen mielestä Suomen verojärjestelmä on "suorastaan nerokas systeemi".

Hän korostaa, että ihmisillä on hyvin erilaisia lähtökohtia. Jotkut oppivat nopeasti uusia asioita, toisilla taas on oppimisvaikeuksia. Joku lähtee mukaan yritykseen, joka pärjää hyvin, siinä missä toisen yritys ajautuu vaikeuksiin.

Mykkäsen mukaan hänelle on osunut "aivan liioitellun suuri onnenpotku" verrattuna hänen omaan työpanokseensa.

–  Eihän kenenkään työpanos ole noin arvokas.

Tällaisessa tilanteessa verotus takaa Mykkäsen mukaan sen, että omalle kohdalle osunut onni koituu samalla myös yhteiseksi hyväksi, kun veroeuroja maksetaan yhteiseen kassaan.

–  Mielestäni verotusjärjestelmän nerokkuus on juuri siinä, että meillä on tällainen yhteiskassa. Mielestäni pitäisi puhua yhteiskassasta eikä veroista.

Mykkänen sanoo, että verot on vähän huonosti brändätty. Hänen mukaansa kyse on siitä, että yhteiskunnan toimintaa rahoitetaan yhteisellä kassalla, johon jokaisen pitää osallistua.

–  Idea on, että ihmiset osallistuvat kassaan eri vuosina silloisten valmiuksiensa mukaan. Se tasapainottaa yhteiseksi eduksi sitä, kenelle käy minäkin vuonna taloudellisesti hyvin.

Woltin arvion mukaan Doordash-kaupan kokonaisverovaikutus Suomelle olisi noin 400 miljoonaa euroa. Osa veroista ei kuitenkaan ole tullut vielä maksuun, ja arvio voi tulevaisuudessa muuttua Doordashin osakekurssin kehityksen perusteella.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi