play

Hallituksen ilmastotavoite karkaamassa Fennovoiman ratkaisun vuoksi, muistutetaan kokoomuksesta – "Jos ydinvoimala ei nyt synny, meillä on merkittävä aukko"

Fennovoiman ydinvoimalan oli määrä tuottaa tulevaisuudessa arvion mukaan noin kymmenesosa koko maan sähköntarpeesta. Arkistokuvassa räjäytystyö Pyhäjoella 3. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Fennovoiman ydinvoimalan oli määrä tuottaa tulevaisuudessa arvion mukaan noin kymmenesosa koko maan sähköntarpeesta. Arkistokuvassa räjäytystyö Pyhäjoella 3. marraskuuta 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Hallituksen ilmastotavoitteet eivät voi enää suunnitellulla tavalla toteutua, todetaan oppositiopuolue kokoomuksesta. Syynä on se, että Fennovoiman Hanhikiven ydinvoimalasta saatava sähkö on laskettu mukaan tavoitteeseen, jonka mukaan Suomesta pitäisi tulla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä.

–  Hallituksen ilmasto- ja energiastrategiassa oletetaan, että Fennovoiman ydinvoimala syntyy. Jos ydinvoimala ei nyt synny, meillä on merkittävä aukko, sanoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Ilmastotavoitteen karkaaminen on yksi seuraus siitä, että Fennovoima päätti purkaa venäläisen ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa solmitun Hanhikiven ydinvoimalan laitostoimitussopimuksen. Työt Pyhäjoen työmaalla Pohjois-Pohjanmaalla siis päättyvät.

Lähivuosina sähkön kulutus kasvaa reippaasti, koska muun muassa teollisuus valmistautuu siirtymään pois fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Tämän lisäksi energiariippuvuudesta Venäjän kanssa on tullut tarve pyrkiä irti Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Fennovoiman ydinvoimalan oli määrä tuottaa tulevaisuudessa arvion mukaan noin kymmenesosa koko maan sähköntarpeesta.

Kokoomus kannattaa uuden ydinvoimalaprosessin käynnistämistä vielä tänä keväänä.

–  Kun sähkön käyttö kasvaa korvatessaan fossiilisia, olisi tilausta tälle yhdelle isommalle ydinvoimainvestoinnille. Hallituksen tulisi tehdä johtopäätös, että ydinvoiman tarve ei ole vähentynyt siitä, mitä se oli ennen maanantaita ja sitten käynnistää prosessi, jossa länsimaiset, ydinenergialain mukaiset ehdot täyttävät yhtiöt voisivat hakea ydinvoimalle periaatelupaa, Mykkänen sanoo.

Samoilla linjoilla on toinen oppositiopuolue perussuomalaiset.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Katson, että suhteellisen nopealla aikataululla olisi syytä alkaa valmistella uutta ydinvoimalahanketta, sanoo eduskuntaryhmän johtaja Ville Tavio.

SDP ja keskusta suhtautuvat myönteisesti

STT haastatteli kuuden suurimman eduskuntapuolueen eduskuntaryhmien puheenjohtajat tiistaina ja kysyi, tarvitaanko Suomessa uutta, Fennovoiman korvaavaa ydinvoimalaa lähiaikoina. Hallituspuolueista SDP ja keskusta kertoivat suhtautuvansa uusiin ydinvoimalahankkeisiin myönteisesti.

–  Jos löytyy toimija, joka olisi valmis rakentamaan lisää ydinvoimaa, saisi hankkeen kannattavaksi, rahoituksen ja muut edellytykset kuntoon ja jättäisi hakemuksen, uskallan luvata myönteistä suhtautumista SDP:n eduskuntaryhmästä, sanoo ryhmäjohtaja Antti Lindtman.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

SDP ja keskusta kuitenkin korostavat, että ydinvoima on vain yksi päästötön sähköntuotantomuoto muiden joukossa.

–  Keskustassa suhtaudutaan myönteisesti puhtaan energian investointien eri muotoihin, ja meidän näkemyksemme mukaan myös ydinvoima kuuluu siihen, jotta tästä fossiilisesta energiasta päästään eroon, sanoo keskustasta Juha Pylväs.

Sekä Lindtman että Pylväs korostavat ydinvoimalla olevan se etu verrattuna esimerkiksi aurinko- ja tuulivoimaan, että se ei ole sääriippuvaista.

Vihreät ja vasemmistoliitto penseinä

Hallituspuoleista vihreät ja vasemmistoliitto taas suhtautuvat uuteen ydinvoimalaan penseästi.

–  Pidämme uusia, isoja ydinvoimahankkeita teoreettisina, emmekä usko, että kukaan haluaa niihin lähteä, sanoo vasemmistoliiton Jussi Saramo.

Realismia olisi hänen mukaansa kompensoida Fennovoiman menetys muilla keinoin, esimerkiksi tuulivoimalla. Hän perustelee näkemystä sillä, että ydinvoimarakentaminen on niin kallista ja hidasta.

Saramon mukaan puolue pohtii ydinvoimakantaansa uudelleen, jos käsittelyyn tulee uusi, uskottava hanke.

Vihreät käsittelee poliittista ohjelmaansa parin viikon päästä puoluekokouksessa, jossa linjataan myös ydinvoimasta.

–  Voimassa olevassa poliittisessa ohjelmassa on oltu kriittisiä tällaisia isoja hankkeita kohtaan, jotka ovat olleet hitaita ja kalliita. Periaateohjelma taas on oikeastaan avoin tässä suhteessa, eikä siinä varsinaisesti oteta kantaa ydinvoimaan, sanoo Atte Harjanne.

Vihreät katsoo, ettei myöskään hallituksen hiilineutraaliustavoitteen toteutumiseksi välttämättä tarvita Fennovoiman kaltaista ydinvoimalaa.

–  Tuulivoiman lisärakentaminen, Olkiluodon uusi ydinvoimalaitosyksikkö ja Loviisan ydinvoimalan jatko kattavat energiatarvetta. Samalla myös hiilinieluista on huolehdittava.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi