play

Ilmaisen rahan aika on ohi – mutta asuntovelallisen ei tarvitse pelätä hirmukorkoja

Asuntovelallisten ei tarvitse olla huolissaan, mutta korkoja pitää varautua maksamaan enemmän kuin ennen, sanoo Etlan Aki Kangasharju. LEHTIKUVA / Hanna Matikainen

Asuntovelallisten ei tarvitse olla huolissaan, mutta korkoja pitää varautua maksamaan enemmän kuin ennen, sanoo Etlan Aki Kangasharju. LEHTIKUVA / Hanna Matikainen

STT-Lehtikuva

Euroopan keskuspankin torstainen päätös nostaa ohjauskorkoja puolella prosenttiyksiköllä teki lopun yli kuusi vuotta kestäneestä nollakorkojen putkesta.

Asuntolainojen yleisin viitekorko eli 12 kuukauden euribor nousi nollan yli jo huhtikuussa, ennakoiden EKP:n koronnostoa. Lainojensa korkotarkistusten jälkeen asuntovelalliset joutuvat pitkästä aikaa maksamaan marginaalin lisäksi myös korkoa.

12 kuukauden euribor asettui perjantaina EKP:n liikkeen jälkeen 1,2 prosenttiin.

Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja Laboren erikoistutkija Sakari Lähdemäki ennakoivat, että koronnostoja on tulossa EKP:ltä vielä lisää, mutta korkotaso jää silti maltilliseksi verrattuna finanssikriisiä edeltäneisiin korkoihin.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Syyskuussa nostetaan uudelleen, ellei reaalitalous käänny voimakkaaseen taantumaan ja markkinakorot voimakkaaseen laskuun, Kangasharju sanoo STT:lle.

Hän arvioi, että nostojen päätteeksi perusrahoitusoperaatioiden korko voi nousta reiluun prosenttiin, mutta kahta prosenttia tuskin saavutetaan.

Lähdemäki arvioi maksimitason asettuvan kahden ja kolmen prosentin välille. Se heijastuu myös euriboreihin.

–  On hyvä miettiä, mitä se tarkoittaa, jos vaikka asuntolainan korko on prosentin, kaksi tai kolme, Lähdemäki kehottaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pankit ovat toisaalta stressitestanneet asuntolainahakemukset viiden – kuuden prosentin koroilla, joten jos testit on tehty, ei velallisten kotitalouksien kantokyvyn pitäisi olla lainakorkojen takia uhattuna.

–  Ei tarvitse olla huolissaan, mutta pitää varautua maksamaan enemmän korkoja kuin ennen. Ilmaisen rahan aika on loppu, Kangasharju sanoo.

Hintavakauden tavoitteesta ollaan yhä kaukana

EKP oli ennalta antanut ymmärtää, että se nostaisi heinäkuun kokouksessaan ohjauskorkoja prosenttiyksikön neljäsosalla, mutta päätyi tuplaamaan ensimmäisen korotuksensa sitten vuoden 2011.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kyllä se varmasti on tämä hyvin voimakas inflaatio, joka on ollut odotuksia voimakkaampaa. Halutaan antaa markkinoille käsitys, että EKP on valmis hillitsemään reilummalla kädellä inflaatio-odotuksia, sanoo Lähdemäki.

Toimet vaikuttavat kuitenkin hitaasti, arvioidaan Laboressa.

–  Tätä inflaatiota ei millään taikakeinolla saada loppumaan. Vasta ensi ja seuraavana vuonna alkaa taittua, Lähdemäki arvioi.

Kangasharju pitää päätöstä järkevänä ja loogisena tilanteessa, jossa inflaatio on ollut korkealla.

–  Lyhyellä aikavälillä se rokottaa meitä, mutta pidemmällä aikavälillä on hyvä, että inflaatio pidetään kurissa. Se on viesti ihmisille, että nyt on homma hallussa.

Pohjainflaatio tärkein ohjenuora

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn oli perjantain blogikirjoituksessaan samoilla linjoilla.

–  Mitä päätökset merkitsevät kansalaisen kannalta? Selkosuomella sitä, että on syytä varautua lainakorkojen asteittaiseen nousuun ja mitoittaa velkansa ja lainanhoitokulunsa sen mukaisesti. Tämä koskee niin kotitalouksia, yrityksiä kuin julkista talouttakin, Rehn kirjoitti.

Koronnosto ja uusi rahapolitiikan väline, jolla tasataan koronnoston vaikutuksia euromaissa, ovat Rehnin mukaan toisiaan tukevia toimia hintavakauden puolesta.

Kangasharjun mukaan EKP ei voi korkoja säädellessään tuijottaa euroalueen yli kahdeksan prosentin inflaatiota, sillä se johtuu tarjontaongelmista eikä kysynnästä. Energian hurjasti heilahteleviin hintoihin keskuspankit eivät voi vaikuttaa.

–  Taustalla olevaa kysyntää voi koronnostolla hallita ja hillitä. Se pitäisi osata nähdä, että minne asti pitäisi nostaa, että inflaatio pysyy hallinnassa.

Pohjainflaatio mittaa hintakehitystä, johon energian kallistumisen kaltaiset tilapäiset tekijät eivät vaikuta. Se on pysynyt maltillisempana, sillä kokonaisinflaatiosta puolet tulee suoraan energian hinnannoususta, epäsuorasti vielä suurempi osuus.

EKP on asettanut tavoitteeksi pitää euroalueen inflaatio noin kahdessa prosentissa. Kesäkuun lukemaksi tilastoitiin uutena ennätyksenä 8,6 prosenttia, joten tilanne on edelleen hyvin poikkeuksellinen.

–  Volatiilisuutta on hurjasti. Keskuspankilla on miettimistä, että mikä on se pohjavire siellä, mihin EKP:n kannattaa puuttua, Kangasharju toteaa.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi