play

IMF rukkasi maailmantalouden vuotuista kasvuennustetta alaspäin, inflaatiovauhti synkistää näkymää

IMF:n näkymä talouden kehitykseen on heikentynyt. LEHTIKUVA/AFP

IMF:n näkymä talouden kehitykseen on heikentynyt. LEHTIKUVA/AFP

STT-Lehtikuva

Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n arvio maailmantalouden kehityksestä on heikentynyt. Näkymää synkistävät sekä inflaation kiihtyminen että Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun hidastuminen.

–  Maailma saattaa olla pian maailmanlaajuisen taantuman partaalla vain kaksi vuotta edellisen taantuman jälkeen, sanoo IMF:n pääekonomisti Pierre-Olivier Gourinchas.

IMF odottaa maailmantalouden kasvun jäävän tänä vuonna 3,2 prosenttiin, kun vielä huhtikuussa IMF arvioi kasvuksi 3,6 prosenttia. Myös huhtikuussa IMF korjasi ennustettaan alaspäin, silloin 0,8 prosenttiyksikköä tammikuun ennusteesta. Tällöin syynä olivat Ukrainan sodan aiheuttamat taloudelliset seuraukset esimerkiksi viljan tuotantoon.

Taantuuko Yhdysvaltojen talous?

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan sota aiheuttaa yhä merkittäviä häiriöitä maailmantalouteen. Energian ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet maailmanmarkkinoilla, minkä vuoksi keskuspankit ovat nostaneet jyrkästi korkojaan.

Yhdysvaltain keskuspankin Fedin koronnostot hidastavat maan talouskasvua merkittävästi. IMF:n ennusteen mukaan Yhdysvaltojen talous kasvaa tänä vuonna vain 2,3 prosenttia ja taantuma on saattanut jo alkaa. Taantuman eli laskusuhdanteen katsotaan alkaneen, jos bruttokansantuote supistuu kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin.

Tiedot Yhdysvaltojen vuoden toisen neljänneksen bruttokansantuotteesta julkaistaan myöhemmin tällä viikolla.

IMF:n mukaan päättäjien tärkein prioriteetti on kuitenkin hillitä hintojen nousua.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tiukemmalla rahapolitiikalla on väistämättä hintansa, mutta koronnostojen viivyttäminen vain koventaa iskua, kirjoittaa Gourinchas blogikirjoituksessaan.

Venäjä hyötyy energian kalleudesta

Kiinan talouskasvun odotetaan hidastuvan tänä vuonna dramaattisesti ja olevan 3,3 prosenttia.

Venäjän talouden IMF arvioi supistuneen vuoden toisella neljänneksellä ennustettua vähemmän. Länsimaiden asettamista taloudellisista pakotteista huolimatta Venäjä näyttää selviävän odotettua paremmin, sillä se hyötyy korkeasta energian hinnasta. Maan hyökättyä Ukrainaan Venäjää vastaan on asetettu talouspakotteita, joiden tarkoitus on tilkitä sodan rahoittamiseen käytettävät tulovirrat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Raakaöljyn ja muun kuin energian vienti Venäjältä on pitänyt pintansa odotettua paremmin. Nyt Venäjän talouden ennustetaan supistuvan kuusi prosenttia tänä vuonna.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi