play

EU määräsi Facebookin omistavalle Metalle 1,2 miljardin sakot

STT-Lehtikuva

Facebookin omistajayhtiö Meta on saanut 1,2 miljardin euron sakot siirrettyään EU-maiden käyttäjiensä tietoja Yhdysvaltoihin aiemman oikeuden päätöksen vastaisesti, Irlannin viranomaiset kertovat.

Miljardiluokan sakosta päätti EU:n puolesta toiminut Irlannin tietojensuojelukomissio. Metan Euroopan-päämaja sijaitsee Dublinissa. Metan katsotaan rikkoneen EU-alueen käyttäjiä suojaavaa yleistä tietosuoja-asetusta eli GDPR:ää. Meta sanoo valittavansa päätöksestä.

Politicon mukaan kyseessä on toistaiseksi suurin yksittäinen GDPR-rikkomuksesta määrätty sakko. Aiemmin verkkokauppayhtiö Amazonille määrättiin lähes 750 miljoonan euron sakko Luxemburgissa vuonna 2021.

Facebookin käytännöt käyttäjien tietojen käsittelyssä ovat tähän asti perustuneet lainsäädäntöön, jonka pohjalla oleva EU:n ja Yhdysvaltain välinen datansiirtosopimus kaatui EU:n tuomioistuimessa vuonna 2020. Syynä oli huoli siitä, että EU-käyttäjien tietoja päätyy Yhdysvaltain tiedusteluelimille.

Meta on Politicon mukaan perustellut toimintaansa sillä, että Yhdysvallat ja EU eivät ole vielä saaneet neuvotelluksi korvaavaa sopimusta asiasta. Yhtiö on varoittanut, että se saattaa sulkea kokonaan omistamiensa Facebookin ja Instagramin palvelut Euroopassa, jos se pakotetaan luopumaan käytännöstään.

Metan mukaan Irlannin viranomaisten tuore päätös on virheellinen ja epäoikeudenmukainen, ja yhtiö sanoi sen lisäksi muodostavan vaarallisen ennakkotapauksen monille muille yrityksille. Yhtiön mukaan sakkopäätös ei vaikuta välittömästi mitenkään Facebookin toimintaan Euroopassa.

Metaan on kohdistunut EU-alueella aiemminkin useita satojen miljoonien eurojen sakkoja tietojenkäsittelyrikkomuksista Instagramissa, Whatsappissa ja Facebookissa. Nyt annettu sakko on kuluvan vuoden kolmas ja neljäs puolen vuoden sisään.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi