play

Keskuskauppakamari: Lähes 75 prosenttia yrityksistä kärsii työvoimapulasta

Osaavan työvoiman tarve kohdistuu kyselyn perusteella esimerkiksi kaupan alalle. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Osaavan työvoiman tarve kohdistuu kyselyn perusteella esimerkiksi kaupan alalle. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT-Lehtikuva

Lähes 75 prosenttia yrityksistä kokee pulaa tai paljon pulaa osaavasta työvoimasta, käy ilmi kauppakamareiden jäsenyrityksille suunnatusta kyselystä.

68 prosenttia yrityksistä arvioi, että pula osaavasta työvoimasta on rajoittanut yritysten kasvua ja liiketoimintaa.

Tilanne on heikentynyt merkittävästi vuoden takaisesta, jolloin vain noin 50 prosenttia ilmoitti kärsivänsä osaavan työvoiman pulasta.

Pula osaajista näyttää kyselyn perusteella kasvavan tulevaisuudessa. Lähes 65 prosenttia vastaajista ilmoitti, että rekrytointitarve kasvaa tai kasvaa merkittävästi seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tilanne osaavan työvoiman saatavuuden osalta näyttää erittäin heikolta. Vuodessa on menty iso harppaus huonompaan suuntaan. Meillä on aito huoli siitä, että talouskasvu sakkaa, jos korjaavia toimenpiteitä ei tehdä vauhdilla, Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Mikko Valtonen varoittaa tiedotteessa.

Elokuun jälkipuoliskolla tehtyyn kyselyyn vastasi lähes 1  300 kauppakamarien jäsenyritystä useilta eri toimialoilta ympäri Suomen.

"Avoimiin tehtäviin ei ole hakijoita"

Vain noin kaksi prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä arvioi, että osaavasta työvoimasta on tällä hetkellä ylitarjontaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Osaavan työvoiman tarve kohdistuu kyselyn perusteella erityisesti muutamille aloille: kauppaan, hallintoon ja oikeustieteisiin, tietojenkäsittelyyn ja tietoliikenteeseen, tekniikan aloille sekä palvelualoille.

–  Lisäksi tiedämme, että terveys- ja hyvinvointialat kärsivät kovasta työvoimapulasta. Kauppakamareiden jäsenrakenteen takia tämä ala on aliedustettuina vastaajajoukossa, eikä nouse esiin tässä kyselyssä, Valtonen sanoo.

Keskeisimmät rekrytointihaasteet johtuvat yritysten mukaan siitä, että avoimiin tehtäviin ei vain yksinkertaisesti ole hakijoita. Myös hakijoiden vähäinen työkokemus tai soveltumaton koulutus on yritysten mukaan ongelma.

Myös kannustinloukkuja eli sitä, ettei työtä kannata ottaa vastaan, koska palkasta verojen jälkeen käteen jäävä osuus ei ole kovin paljon suurempi kuin tuet, pidettiin yrityksissä esteenä työvoiman saatavuudelle.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Koulutuksen sisältöjä kehitettävä

Tärkeimmiksi keinoiksi osaavan työvoiman turvaamiseksi yritykset nostivat koulutuksen sisältöjen kehittämisen vastaamaan paremmin työelämän tarpeita, yritysten ja oppilaitosten yhteistyön tiivistämisen sekä työn vastaanottamisen kannattavuutta heikentävien kannustinloukkujen purkamisen.

Lisäksi mainintoja saivat työvoiman liikkuvuuden edistäminen sekä koulutusmäärien lisääminen. Myös työhön ja opiskeluun perustuvan maahanmuuton lisääminen ja maahanmuuttajien työllistämiseen tähtäävät toimet nousivat vastauksissa vahvasti esille.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi