play

Kevan, Varman ja Ilmarisen sijoitukset tuottivat heikosti – prosentit pahasti miinuksella

Työeläkeyhtiö Varma julkisti alkuvuoden tuloslukunsa tänään. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Työeläkeyhtiö Varma julkisti alkuvuoden tuloslukunsa tänään. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT-Lehtikuva

Suomen suurimpien työeläkevakuuttajien Kevan, Varman ja Ilmarisen sijoitukset tuottivat huonosti tammi-syyskuussa. Kevalla sijoitusten tuotto painui 6,4 prosenttia, Varmalla 4,9 prosenttia ja Ilmarisella 8,0 prosenttia miinukselle.

Kevan sijoitusten markkina-arvo oli syyskuun lopussa 62,2 miljardia euroa, kun se oli viime vuonna vastaavaan aikaan 64,8 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli syyskuun lopussa 56,4 miljardia euroa, kun vuoden alussa arvo oli 59,0 miljardia euroa. Ilmarisen sijoitusten arvo painui 55,8 miljardiin euroon 60,8 miljardista eurosta.

Sijoitusten tuottoa painoivat erityisesti pörssinoteeratut osakkeet.

Julkisten alojen työeläkkeistä vastaavan Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander kertoo, että epävarmuuden kasvu ja korkojen nousu vaikuttivat kielteisesti niin osakkeiden kuin korkosijoitustenkin arvoon heinä-syyskuun aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Kesän aikana virinnyt optimismi haihtui syyskuun aikana. Tämä näkyy myös Kevan sijoitustuloksessa, joka oli selvästi negatiivinen. Toisaalta Kevan pitkän ajan rahoitusnäkymä pysyi vakaana, Kiander arvioi tiedotteessa.

Isoin huoli mahdollisesta luisumisesta taantumaan

Varman sijoituksista vastaava johtaja Markus Aho kertoo, että listattujen osakkeiden painoa on tilapäisesti vähennetty.

–  Sijoitusympäristö on edelleen epävakaa, eikä positiivisia merkkejä ole nopeasti nähtävissä. Isoimpana huolena syksyn aikana on noussut esiin mahdollinen luisuminen taantumaan. Sijoitusmarkkinat hinnoittelevat nyt sitä, miten korkeat korot vaikuttavat yritysten tuloskuntoon, Aho sanoo tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoo, että osakekurssit laskivat laajasti kaikilla päämarkkina-alueilla, korkojen nousu jatkui ja luottoriskimarginaalit levenivät.

–  Kulunut vuosi on sijoitusmarkkinoilla ollut erittäin haastava inflaation kiihtymisen, keskuspankkien kiristyneen rahapolitiikan ja Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena, Pölönen arvioi tiedotteessa.

Kevalla noteerattujen osakkeiden tuotto oli –14,0 prosenttia, Varmalla –19,3 prosenttia ja Ilmarisella –12,8 prosenttia.

Sen sijaan Kevalla ja Varmalla pääomasijoitusten, hedgerahastosijoitusten ja kiinteistösijoitusten tuotot olivat selkeästi plussalla.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eläkkeelle hakeudutaan poikkeuksellisen runsain joukoin

Korkea työeläkeindeksi ja sen mukanaan tuoma julkisuus on saanut Kevan mukaan vanhuuseläkeiän täyttäneet hakeutumaan eläkkeelle poikkeuksellisen runsain joukoin loppuvuodesta.

Vuosina 2020 ja 2019 joulukuussa eläkkeelle siirtyi vajaat 800 henkilöä. Nyt hakemusmäärän perusteella määrä on vähintään kolmin-, ellei jopa nelinkertainen.

Vuoden alusta voimaan tulee työeläkeindeksin 6,8 prosentin korotus, jonka hakija saa, jos eläkkeen maksu alkaa viimeistään joulukuussa.

Myös osittaiselle vanhuuseläkkeelle pyrkijöiden määrä on kasvanut. Varman saamat hakemukset osittaiselle vanhuuseläkkeelle kasvoivat tammi-syyskuussa neljänneksen viime vuodesta.

Varman mukaan hakemusmäärä on moninkertaistunut lokakuussa, ja hakemisen arvioidaan jatkuvan vilkkaana myös marraskuussa.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi