play

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto vaativat hallitusta torjumaan kiinteistöveron roiman korotuksen

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto vaativat, että kiinteistöveron korotuksia kohtuullistetaan. Arkistokuva Porista. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto vaativat, että kiinteistöveron korotuksia kohtuullistetaan. Arkistokuva Porista. LEHTIKUVA / Timo Jaakonaho

STT-Lehtikuva

Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto vaativat, että kiinteistöveron korotuksia kohtuullistetaan. Kiinteistövero uhkaa nousta ensi vuonna merkittävästi rakennuskustannusten nousun takia. Kiinteistöliitto on jättänyt asiasta kirjelmän valtiovarainministeri Annika Saarikolle (kesk.).

Kustannusnousu nostaa rakennusten verotusarvoa. Viime vuonna rakennusten verotusarvon korotus oli rakennuskustannusindeksin perusteella 4,2 prosenttia. Tämän vuoden kesäkuussa lukema oli 9,4 prosenttia, mikä nostaisi rakennusten kiinteistöveroa ensi vuonna vastaavalla tavalla, jos korotus viedään rakennusten verotusarvoihin. Koska kiinteistöverotus kohdistuu myös maapohjaan, veron kokonaismuutos on keskimäärin tuota pienempi.

–  Vuosien 2022 ja 2023 korotukset toisivat rakennuksen verotusarvoon vertailuaineistomme mukaan yhteensä noin 14 prosentin kokonaiskorotuksen, ja kokonaisveroon noin 10 prosentin korotuksen, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo tiedotteessa.

Keron mukaan ei ole takeita siitä, että rakennuskustannusten nousu taittuisi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Sen vuoksi on hyvin mahdollista, että myös vuodelle 2024 kiinteistöveron korotus olisi suuri. Tämä tarkoittaisi rakennusten kiinteistöveron nousua kaikkialla Suomessa noin 20 prosenttia kolmen vuoden aikana.

Kiinteistöliitto pitää korotusnäkymää kohtuuttoman kovana ja vaatii, ettei valtio tässä taloustilanteessa entisestään lisää asumisen ja kiinteistöjen kustannuksia.

Liitto esittää, että rakennuskustannusten nousuvaikutusta kiinteistöveron laskennassa kohtuullistetaan. Vuosittaisia muutoksia olisi Kiinteistöliiton mielestä vähintäänkin tasoitettava muutaman vuoden kustannusnousun keskiarvon avulla.

Myös Omakotiliitto vaati keskiviikkona tiedotteessaan hallitukselta ripeitä toimia muhkean veronkorotuksen estämiseksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tässä maailmantilanteessa ei ole syytä käyttää suoraan näin poikkeuksellisen korkeata indeksiä kiinteistöveron vuosikorotukseen, kun kiinteistöverouudistustakin saatiin syyskuussa siirrettyä eteenpäin, toteaa Omakotiliiton puheenjohtaja Ari Rehnfors.

Omakotiliiton mukaan historiallisen korkea indeksitarkistus ei ole perusteltu tilanteessa, jossa kiinteistöjen hinnat ovat pikemminkin laskussa. Liitto vaatii, että kiinteistöveron mahdollisessa korotuksessa tulee verotusarvojen osalta pitäytyä korkeintaan keskimääräisessä korotuksessa. Rakennuskustannusindeksin pitkän aikavälin vuosimuutos on ollut keskimäärin alle kaksi prosenttia.

Maanantaina kiinteistönomistajien ja rakennuttajien etujärjestö Rakli vaati hallitukselta pikaisia toimia kiinteistöveron korotuksen estämiseksi. Raklin mukaan veronkorotus iskisi kansalaisiin kovaa tässä tilanteessa, jossa rasitteina ovat myös kallis energia ja nouseva korkotaso.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi