play

Kokkolaan suunnitellaan suurta vedyntuotantolaitosta – päätös noin puolen miljardin investoinnista lähivuosina

STT-Lehtikuva

Kokkolaan kaavaillaan Suomen suurinta vedyntuotantolaitosta. Ahvenanmaalaistaustaisen projektikehitysyhtiö Flexensin suunnitteleman laitoksen päätuotteet olisivat vihreä vety ja ammoniakki.

Flexens kertoi tiistaina, että se on allekirjoittanut aiesopimuksen maanvuokrasopimuksesta, jolla rakennettaisiin kapasiteetiltaan noin 300 megawatin vedyntuotantolaitos Kokkolan suurteollisuusalueelle.

Toteutuessaan laitoksen olisi tarkoitus olla tuotantokäytössä vuoden 2027 lopulla.

Flexensin toimitusjohtaja Berndt Schalin kertoi STT:lle, että laitos työllistäisi suoraan useita kymmeniä ihmisiä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Investoinnin arvoksi on haarukoitu noin 500 miljoonaa euroa. Tämänhetkisen arvion mukaan lopullinen investointipäätös voitaisiin tehdä loppuvuodesta 2024 tai alkuvuodesta 2025.

Valmista tuotantolaitosta pyörittäisi joko Flexens itse tai vaihtoehtoisesti teollinen kumppani.

Flexensin mukaan Kokkola valittiin suunnitellun laitoksen sijainniksi, koska aluella sijaitsee tuotantolaitokselle sopiva teollisuusekosysteemi.

–  Kokkolassa on jo vedyntuotantoa, joka takaa vakiintuneen turvallisen toimintaympäristön. Lisäksi alueella on satama. Länsirannikolle onkin muodostumassa eräänlainen Suomen "vetyhub", koska alueella on saatavissa vedyntuotannossa tarvittavaa tuulivoimaa ja vihreää sähköä, Schalin sanoi tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Vetyverkon kehittämistä selvitetään

Valtion omistama siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finland käynnistää Flexensin kanssa selvityksen vetyverkon kehittämisestä Kokkolassa. Lisäksi Kokkolan Energia neuvottelee vedyntuotantolaitoksen hukkalämmön hyödyntämisestä kaukolämmön tuotannossa.

Keski-Pohjanmaalta kotoisin oleva elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pitää suunnitelmia vedyntuotantolaitoksesta iloisena uutisena sekä Keski-Pohjanmaalle että suomalaisen vetytalouden kehittymiselle.

–  Kiinnostus vihreän vedyn ja ammoniakin tuotantoon on kasvanut valtavasti viime vuosina. Toteutuessaan tämä hanke parantaa energiaomavaraisuutta sekä vahvistaa kotimaista lannoitetuotantoa maataloudelle, Lintilä sanoi tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi