Kuluttajien luottamusindikaattorin lukema parani rahtusen heinäkuusta, yritysten luottamus heikkeni
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku parani elokuussa hieman heinäkuusta, jolloin se saavutti mittaushistorian alhaisimman lukeman. Kuvituskuva. LEHTIKUVA/AFP
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku parani elokuussa hieman heinäkuusta, jolloin se saavutti mittaushistorian alhaisimman lukeman, kertoo Tilastokeskus.
Nykytilan arvio ja arvio kuluttajan oman talouden tulevaisuudesta paranivat elokuussa heinäkuuhun verrattuna. Sen sijaan kuluttajien arvio Suomen talouden tulevaisuudesta heikkeni lähestulkoon vuonna 1995 alkaneen mittaushistorian ankeimpiin lukemiin. Kuluttajien näkemys Suomen talouden tulevaisuudesta on ollut huonompi vain viime huhtikuussa, jolloin se oli muutaman desimaalin elokuun lukemaa huonompi.
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli elokuussa –14,9, kun se heinäkuussa oli –15,9 ja kesäkuussa –14,3. Viime vuoden elokuussa luottamusindikaattori sai arvon 4,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on –1,9.
Pessimistisiä näkemyksiä
Tilastokeskuksen mukaan kaikki kuluttajien näkemykset taloudesta olivat hyvin pessimistisiä. Arviot inflaatiosta kyselyhetkellä ja vuoden kuluttua nousivat mittaushistorian korkeimmiksi.
Kuluttajat pitivät omaa rahatilannettaan edelleen hyvänä, mutta kuluttajilla oli vain niukasti aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan. Ajankohtaa kestotavaroiden hankinnalle pidettiin huonoimpana koskaan. Asunnon osto- ja lainanottoaikeet olivat sen sijaan keskimääräiset.
Työlliset arvioivat omakohtaisen työttömyyden tai lomautuksen uhan pahentuneen keskimääräiselle tasolle.
Luottamus talouteen oli vahvinta Itä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Heikointa luottamus oli muualla Etelä-Suomessa. Väestöryhmistä optimistisimpia olivat opiskelijat. Selvästi kielteisimmin talouskehitystä arvioivat eläkeläiset.
Vähittäiskaupan luottamus romahti
Yritysten luottamus tulevaan jatkoi laskuaan elokuussa, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK. Erityisesti vähittäiskauppa koki selvän pudotuksen heinäkuusta.
Myös muilla palvelualoilla suhdanneodotukset synkkenivät selvästi. Sen sijaan rakentamisessa luottamus tulevaan parani pitkän laskukauden jälkeen.
Teollisuusyritysten luottamus laski elokuussa saldolukemaan +2, kun heinäkuun lukema oli +5. Luottamusindikaattori on nyt lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on +1.
Rakennusyritysten luottamus nousi elokuussa saldolukuun –16 pistettä, mikä on viisi pistettä enemmän kuin heinäkuussa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on –6.
Kuluttajia lähellä olevan vähittäiskaupan luottamus romahti elokuussa pistelukuun –19, kun tarkistettu saldoluku oli heinäkuussa –3. Luottamusindikaattori on nyt selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on –1.
Palveluyritysten luottamusindikaattori laski elokuussa +2 pisteeseen, joka on seitsemän pistettä vähemmän kuin tarkistettu lukema heinäkuussa. Luottamus on selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +12.
Vientimarkkinan vaikeudet heijastuvat
EK:n johtajan Sami Pakarisen mukaan yritysten luottamuksen heikentyminen oli odotettavissa.
– Valitettavasti merkkejä paremmasta ei ole vieläkään nähtävissä. Euroopassa käynnissä oleva sota, voimakas energian hintojen nousu sekä ilmastonmuutoksesta johtuvat ilmiöt heijastuvat negatiivisesti myös talouteen. Keskeisimmän vientimarkkinan vaikeudet alkavat heijastua Suomessakin, eritoten teollisuudessa, Pakarinen sanoo EK:n tiedotteessa.
Myös Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pitää talouden lähitulevaisuuden näkymiä heikkoina, kun raju inflaatio, korkojen nousu ja sota Ukrainassa huolettavat niin kuluttajia kuin yrityksiä.
– Kuluttajien ostovoima ja ostoaikeet ovat heikentyneet. Yritysten luottamuksen heikkeneminen kielii heikkenevän suhdannetilanteen yltävän useille toimialoille. Suomen taloudessa on selkeä uhka taantumasta. Tilanteen kohentuminen edellyttää inflaation laskemista ja maailmantalouden tilanteen kohentumista, mitä ei ole lähikuukausina näköpiirissä, Kuoppamäki kirjoittaa sähköpostikommentissaan.
- - - - - -
Uutista on korjattu klo 10.07. Kuluttajien arvio Suomen talouden tulevaisuudesta ei ollut ennätyksellisen huono, vaan lähes yhtä huono kuin viime huhtikuussa, jolloin se oli mittaushistorian huonoimmalla tasolla
uusimmat
Tarinat
Tarinat
Luetuimmat
LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO
Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.
Whatsappilla:
Numeroon 050 3500 245
Toimitus, uutisvihjeet:
010 230 8110
toimitus@karjalainen.fi