play

Matkailu- ja ravintoala odottaa konkurssiaaltoa roimasti nousseiden kustannusten vuoksi – "Alan yritysten kustannuskehitys on sietämätön"

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT-Lehtikuva

Peräti 15 prosenttia matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä arvioi olevansa konkurssiuhan alla tai lopettavansa toimintansa ensi kevättalvella, ilmenee alan etujärjestön Maran jäsenkyselystä. Syynä ovat voimakkaasti nousseet kustannukset.

Yritykset arvioivat, että niiden sähkökustannukset nousevat 50–300 prosenttia seuraavien kuuden kuukauden aikana. Valtaosa ravintolayrityksistä kertoo elintarvikkeiden tukkuhintojen olevan 10–30 prosenttia korkeampia kuin vuosi sitten.

–  Jäsenkyselymme tulokset osoittavat, että alan yritysten kustannuskehitys on sietämätön. Energian ja elintarvikeraaka-aineiden hintojen nousu heikentää yritysten kannattavuutta merkittävästi, sanoo Maran toimitusjohtaja Tim o Lappi tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että korkojen nousu iskee koronarajoitusten jäljiltä velkaisiin yrityksiin ja isoja asuntovelkoja ottaneisiin nuoriin aikuisiin, jotka kuluttavat paljon ravintolapalveluja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

–  Tulevana talvena alan yrityksillä on yhtä aikaa käsillä sekä kysyntä- että kustannuskriisi, Lappi murehtii.

Ala vaatii tukea hallitukselta

Lappi vaatii, että hallituksen on tuettava kotitalouksien ohella myös yrityksiä energian hinnan nousun vuoksi. Hänen mukaansa hallituksen liian pitkään voimassa olleet koronarajoitukset romahduttivat jo alan yritysten talouden.

–  Alan yritykset eivät kestä näin rajuja niistä riippumattomia kustannusten nousuja. Ala on erittäin pienyritysvaltainen ja sen neuvotteluvoima suhteessa energiayrityksiin ja elintarvikkeiden toimittajiin on heikko, Lappi muistuttaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Maran jäsenkyselyyn vastasi 458 yritystä.

uusimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi