play

Molemmissa Nord Stream -putkissa vuoto – SVT:n mukaan Ruotsissa ja Tanskassa rekisteröitiin maanantaina kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä lähellä Nord Streamia

Tanskan puolustusvoimat julkaisi kuvaa kaasuvuodosta Bornholmin lähellä. Lehtikuva/AFP

Tanskan puolustusvoimat julkaisi kuvaa kaasuvuodosta Bornholmin lähellä. Lehtikuva/AFP

STT-Lehtikuva

Ruotsin yleisradio SVT kertoo, että sekä Ruotsin että Tanskan seismologiset keskukset rekisteröivät maanantaina Itämerellä kaksi voimakasta vedenalaista räjähdystä alueella, jolla Nord Stream -kaasuvuodot tapahtuivat.

Ruotsin seismologisen keskuksen edustajan Björn Lundin mukaan ei ole epäilystäkään siitä, ettei kyse olisi ollut räjähdyksistä. Seismologisen keskuksen mukaan toinen räjähdyksistä oli voimakkuudeltaan 2,3 magnitudia ja se rekisteröitiin peräti 30 mittausasemalla Etelä-Ruotsissa.

Ensimmäinen räjähdys kirjattiin varhain maanantain vastaisena yönä ja toinen kello seitsemän jälkeen maanantai-iltana.

SVT on saanut räjähdysten koordinaatit haltuunsa ja paikantanut räjähdykset niiden perusteella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ensimmäiset kuvat kaasuvuodoista julki

Tanskan puolustusvoimat on julkaissut ensimmäiset kuvat Nord Streamin kaasuvuodoista. Maan puolustusvoimien mukaan meren pinnalle nousseet kuplat ulottuvat halkaisijaltaan 200–1  000 metrin laajuisille alueille.

Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittiin tänään vuoto kahdessa kohtaa. Yksi vuodoista on Ruotsin talousalueella ja toinen Tanskan talousalueella Bornholmin saaresta koilliseen. Maanantaina Nord Stream 2 -putkessa havaittiin vuoto Tanskan lähellä.

Ruotsissa hallitus kutsuttu kriisikokoukseen

Mainos alkaa
Mainos päättyy
Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ruotsissa hallitus on kutsuttu kriisikokoukseen Nord Stream 1 -kaasuputkessa havaittujen vuotojen takia. Kokous on määrä pitää tänä iltana.

Euroopan komissio on korostanut, että on liian aikaista spekuloida vuotojen syitä.

–  Mielestämme meillä ei ole tarvittavia elementtejä, joiden perusteella voisimme määrittää vuodon syyn. On selvää, että tuomitsemme kaikenlaisen infrastruktuuriin kohdistuvan sabotaasin, komission tiedottaja Eric Mamer sanoi tänään toimittajille.

Myös Venäjä on kertonut olevansa erittäin huolestunut vuodoista. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että on mahdotonta sulkea pois mitään vaihtoehtoja toimittajien kysyttyä, voisiko vuotojen syynä olla sabotaasi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Muun muassa Ukrainan presidentin neuvonantaja Mihailo Podoljak on syyttänyt Venäjän olevan kaasuvuotojen takana. Podoljakin mukaan kyseessä oli Venäjän tekemä terrori-isku.

Syke: Ei pitkäaikaista häiriötä meriympäristölle

Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) kerrotaan STT:lle, ettei kaasuputken vuodoista tarvitse Itämeren puolesta olla kovin huolissaan. Vuodoista ei pitäisi aiheutua meriympäristölle pitkäaikaisempaa häiriötä. Tutkimuspäällikkö Samuli Korpinen arvelee vuotojen olleen räjähdysmäisiä, mikä tarkoittaisi merenpohjan myllääntyneen vuotojen takia vain pieniltä alueilta.

–  Purkautuminen on varmasti ollut sen verran äkillinen, etteivät sen vaikutukset meriluontoon jää pysyviksi. Se on mekaaninen häiriö, mikä varmasti korjaantuu ajan myötä, Korpinen kertoo ja arvelee vaurioiden korjaantuvan noin vuoden kuluessa.

Korpinen kertoo putkesta vuotaneen kaasun purkautuneen merenpinnalle ja sieltä edelleen ilmakehään.

–  Tulleilla kasvihuonekaasuilla on tietysti ilmastolle haitallinen vaikutus, Korpinen muistuttaa.

"Seuraamme tilanteen kehittymistä"

Ruotsin merenkulkulaitos on kehottanut kauppa-aluksia kiertämään vahingoittuneet linjat vähintään viiden merimailin eli noin kymmenen kilometrin päästä. Lennoille on kilometrin turvakorkeus.

–  Emme tiedä mitään vuotojen syistä, mutta seuraamme tilanteen kehittymistä ja tarkkailemme tilannetta erityisesti, jotta kaikki alukset huomaavat varoituksen eivätkä mene liian lähelle, ruotsalaislaitoksen viestintäpäällikkö Sara Eriksson sanoi aiemmin tänään TT:lle.

Viranomainen myös varoittaa räjähtävästä kaasusta Nord Stream 2:n lähellä. Tanskan meriliikennevirasto kertoi maanantaina vuodosta Nord Stream 2 -putkessa.

Tanskan energiavirasto on varoittanut vuodon paikallisista ympäristövaikutuksista Bornholmin alueelle sekä ilmastolle. Vaikka putket eivät ole toiminnassa, niiden sisällä on kaasua, kertoi Tanskan ilmasto- ja energiaministeri Dan Jörgensen uutistoimisto AFP:lle.

Lehti: Berliinissä puhutaan sabotaasista

Ruotsin energiaviraston entisen johtajan, professori Tomas Kåbergerin, mukaan laivojen ankkurit voisivat vaurioittaa rakenteita, mutta se ei ole todennäköistä, että useita vaurioita olisi tapahtunut yhtä aikaa.

–  On epätodennäköistä, että molemmat linjat vaurioituisivat sattumalta, Kåberger sanoi TT:lle.

Saksalaislehti Der Tagesspiegelin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan tapahtunutta pidetään Saksan hallinnossa ja hallituksessa sabotaasina. Lähteen mukaan hallinnossa ei hahmoteta yhtäkään tilannetta, joka ei sisältäisi suunnattua hyökkäystä.

Venäjältä Saksaan kulkeva Nord Stream 2 valmistui viime vuoden syksynä. Sitä ei kuitenkaan otettu käyttöön Venäjän hyökättyä helmikuussa Ukrainaan. Myöhemmin tänä vuonna venäläinen valtionyhtiö Gazprom lopetti toimitukset myös Nord Stream 1 -putkessa.

Venäjän mukaan putkistoa ei voida huoltaa sodanvastaisten pakotteiden vuoksi. Tämä ei Saksan mukaan pidä paikkaansa.

Lähteinä myös TT, AFP.

uusimmat

Tarinat

Tarinat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Luetuimmat

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

Haemme jutun kohta
Haemme jutun kohta

LÄHETÄ KUVA TAI VIDEO

Näitkö jotain mielenkiintoista? Lähetä kuva! Voit lähettää Karjalaiselle uutiskuvien ja - videoiden lisäksi ajankohtaisia kuvia, jotka ovat hienoja, mielenkiintoisia, hauskoja tai kertovat erikoisista asioista.

whatsApp

Whatsappilla:

Numeroon 050 3500 245

phone

Toimitus, uutisvihjeet:

010 230 8110

email

toimitus@karjalainen.fi